Κυριακή 24 Ιουλίου 2022

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε Δαδιά Έβρου, Βατερά Λέσβου και Μεσσηνία

Στιγμιότυπο απ' τη φωτιά στη Δυτική Λέσβο

AP Photo/Yorgos Karahalis



Δύσκολη προβλέπεται η νύχτα για τους κατοίκους στην περιοχή της Μεσσηνίας, σχετικά κοντά στην Κορώνη, στη Δαδιά Έβρου αλλά και στη Δυτική Λέσβο όπου παραμένουν σε εξέλιξη μεγάλες πυρκαγιές.

Τον πύρινο εφιάλτη για τρίτη νύχτα ζουν στην περιοχή Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου, όπου η φωτιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο καίγοντας συμπαγές δάσος σε ένα απ' τους σημαντικότερους δρυμούς της χώρας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική στην περιοχή υπάρχουν αρκετές διάσπαρτες εστίες.

Στη Μεσσηνία όπου μέχρι αργά το βράδυ το έργο των πυροσβεστών δυσκόλευαν οι δυνατοί άνεμοι, η κατάσταση διαμορφωνόταν αρκετά δύσκολη, αλλά προς τα μεσάνυχτα η κατάσταση έδειχνε κάποια καλύτερη εικόνα σύμφωνα με ανταπόκριση της ΕΡΤ απ' την περιοχη. Το πύρινο μέτωπο που ξέσπασε το μεσημέρι ανάμεσα στα χωριά Ακριτοχώρι και Χρυσοκελλαριά εκτείνεται σε μεγάλη έκταση και μαίνεται κυρίως στον ορεινό όγκο. 

Αλλά και στη Δυτική Λέσβο οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα δώσουν ολονύχτια μάχη προκειμένου να περιορίσουν τη φωτιά που ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου και στο διάβα της έκαψε σπίτια και προκάλεσε ζημιές σε επιχειρήσεις και καλλιέργειες, με τις φλόγες να φτάνουν μέχρι τη θάλασσα.

Καλούνται να εκκενώσουν τον οικισμό της Δαδιάς

Λίγο πριν απ' τα μεσάνυχτα δόθηκε εντολή μέσω του 112 για επείγουσα εκκένωση του οικισμού της Δαδιάς, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Στην περιοχή είναι συνεχείς οι αναζωπυρώσεις, ενώ έχουν καεί οι γνωστές ταΐστρες αλλά και το Παρατηρητήριο των άγριων και σπάνιων αρπακτικών, κάτι που σημαίνει πως η πύρινη λαίλαπα καταστρέφει την «καρδιά» του μοναδικού οικοσυστήματος. 

Στην περιοχή μεταβαίνει κυβερνητικό κλιμάκιο στις 05:30 το πρωί της Κυριακής, υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, για την εκτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και για τον καλύτερο συντονισμό με τους τοπικούς φορείς, σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση. Το κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελείται απο τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά, τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και επιτελικά στελέχη των δύο υπουργείων και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε την Πέμπτη στο φράγμα Λύρας στο Σουφλί Έβρου θα συνεχίσουν να επιχειρούν όλη τη νύχτα 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, μηχανήματα έργου και πεζοπόρα τμήματα του Ε.Σ., η Δασική Υπηρεσία και υδροφόρες ΟΤΑ. Σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου μια νέα εστία φωτιάς εκδηλώθηκε στο Τυχερό Έβρου.

Εντολή απομάκρυνσης απ' τη Χρυσοκελλαριά Μεσσηνίας

Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στον δήμο Πύλου – Νέστορος Μεσσηνίας η κατάσταση πήρε μέσα σε λίγες ώρες επικίνδυνη τροπή και λίγο μετά τις οκτώ το απόγευμα η Πολιτική Προστασία έδωσε εντολή εκκένωσης του χωριού Χρυσοκελλαριά, καθώς οι φλόγες απειλούσαν τον οικισμό.

Στη μάχη με τις φλόγες παραμένουν 115 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα, ενώ υπάρχει συνδρομή και υδροφόρων ΟΤΑ καθώς και εθελοντών.

Κάηκαν σπίτια στα Βατερά Λέσβου

Ολονύχτια μάχη με τη φωτιά θα δώσουν οι πυροσβέστες στα μέτωπα της Βρίσας και του Σταυρού στη Δυτική Λέσβο, ενώ έχουν να αντιμετωπίσουν και τις αναζωπυρώσεις στον οικισμό των Βατερών όπου κάηκαν σπίτια και επιχειρήσεις.

Στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις με 84 πυροσβέστες, 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα, ενώ συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ, ο στρατός και εθελοντές.

Συνδρομή παρέχει και η Αστυνομία με περισσότερους από 60 αστυνομικούς και 23 οχήματα, προχωρώντας σε προληπτικές εκκενώσεις - απομακρύνσεις περισσότερων των 450 πολιτών από δυο ξενοδοχειακές μονάδες, μία τουριστική επιχείρηση και 92 σπίτια.

Σε συνεννόηση με τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, πηγαίνει αύριο, Κυριακή 24.07.2022 στη Λέσβο, ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης, προκειμένου να συντονίσει τις υπηρεσίες του υπουργείου που εδρεύουν στη Μυτιλήνη, να καταγράψει άμεσα ζημιές και να δρομολογήσει ενέργειες για αποδέσμευση πόρων για γρήγορη αποκατάσταση στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων. Ελεγχοι από πλωτά και χερσαία μέσα συνεχίζουν να διενεργούνται, ενώ περιπολικά σκάφη του Λιμενικού παρέμειναν σε ετοιμότητα προς παροχή συνδρομής, εφόσον αυτό απαιτηθεί.

►Η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου στην περιοχή της Σπιάντζας κοντά στον Πύργο Ηλείας  έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο. Το ίδιο και η φωτιά στη Βρυσούλα Πρέβεζας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου