Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

Μοιράζουν συγχαρητήρια και υποσχέσεις, πάνω στην καταστροφή και τα καμμένα

 

Εφ.Συν./Μάριος Βαλασόπουλος



Στάχτη δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης και καλλιεργειών • Ακατοίκητα αρκετά σπίτια και πολλά ακόμη με μεγάλες ζημιές • Το Μαξίμου εκφράζει... ικανοποίηση, ενώ η οργή των κατοίκων ξεχειλίζει • Το σενάριο του εμπρησμού πίσω από το μέτωπο της Πεντέλης

Επικοινωνιακό σόου επιχειρεί να στήσει η κυβέρνηση λίγες μόλις ώρες μετά τον πύρινο εφιάλτη που ξύπνησε τραγικές μνήμες στους κατοίκους της Αττικής.

Τα μέτωπα σε Πεντέλη, Μέγαρα και Σαλαμίνα βρίσκονται σε ύφεση, ενώ οι κάτοικοι πέρασαν μια εύκολη, σχετικά, νύχτα, όμως τώρα αρχίζει να αποκαλύπτεται το μέγεθος της καταστροφής με χιλιάδες στρέμματα καμένα, σπίτια και εξοχικές κατοικίες κατεστραμμένα, ενώ η οργή και η αβεβαιότητα παραμένουν για όσους πάλεψαν με τις φλόγες τις τελευταίες ημέρες.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο πρωθυπουργός μετέβη σήμερα με τον Χρήστο Στυλιανίδη για να… επιβλέψουν τα καμένα της Πεντέλης, στην περιοχή, δηλαδή, για την οποία, χθες, δήλωναν ικανοποίηση, αποθέωναν τον συντονισμό και χαρακτήριζαν τις ζημιές περιορισμένες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε ξανά τους πυροσβέστες, την ώρα που η κυβέρνηση διαρρέει ότι ο υπολογισμός των καταστροφών θα γίνει γρήγορα και τα μέτρα στήριξης θα ανακοινωθούν σύντομα, ίσως και εντός της ημέρας.

Σημειώνεται ότι οι χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού και του Χρήστου Στυλιανίδη προκάλεσαν οργισμένες αντιδράσεις, με την κυβέρνηση να επιμένει στην κατασκευή της δικής της παράλληλης πραγματικότητας.

Το σενάριο του εμπρησμού

Την ίδια ώρα, κι ενώ το σενάριο περί εμπρησμού στην Πεντέλη άρχισε να κυκλοφορεί από χθες, με τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Χρήστο Στυλιανίδη να αφήνουν υπόνοιες, το ίδιο έκανε σήμερα και ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.

Ο επιπυραγός Γιάννης Αρτοποιός δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ σήμερα το πρωί ότι, στις 19 Ιουλίου, σημειώθηκαν δύο σχεδόν ταυτόχρονες ενάρξεις πυρκαγιών στις 17.19, για να προσθέσει ότι ήδη ελέγχονται τα δεδομένα από τα ανακριτικά γραφεία της Πυροσβεστικής και συγκεκριμένα από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

«Ελέγχονται όλα τα δεδομένα. Αυτό σημαίνει ότι ξεκίνησαν ταυτόχρονα σχεδόν δύο μέτωπα που μας προβλημάτισαν. Το περιπολικό που πήγε εκεί προσπάθησε να αντιδράσει σε πρώτο χρόνο, η πυρκαγιά όμως μεταδόθηκε πάρα πολύ γρήγορα λόγω του πολύ δυνατού ανέμου που έπνεε στην περιοχή εκεί και κατηύθυνε την πυρκαγιά νότια προς το Ντράφι».

«Προσπαθήσαμε να μην κινδυνεύσει ούτε ένας συμπολίτης μας. Οι πυροσβέστες μας έκαναν το καλύτερο δυνατό σε πρώτο χρόνο, προσπάθησαν να είναι σε όλα τα μέτωπα της πυρκαγιάς. Πρώτιστο μέλημά μας ήταν να μην κινδυνεύσει κανένας συμπολίτης μας», υπογράμμισε.

Το μέγεθος της καταστροφής

Την ώρα που ο πρωθυπουργός φωτογραφίζεται χαμογελαστός με την κουστωδία του στην Πεντέλη, η κατάσταση στις περιοχές που επλήγησαν είναι τραγική, με σπίτια καμένα  ολοσχερώς και περιουσίες κατεστραμμένες.

Οι μαρτυρίες τους, εξάλλου, στο οδοιπορικό της «Εφ.Συν.» στα καμένα είναι αποκαλυπτικές και σοκαριστικές.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για την Πεντέλη

Έως το τέλος της χθεσινή ημέρας διεξήχθησαν αυτοψίες σε 30 κτήρια:

Από αυτά 19 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 4 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 8 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 7 επικίνδυνες για χρήση και οι οποίες θα επανελεγχθούν.

Επίσης, έχουν ελεγχθεί 5 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων 1 είναι κατάλληλος για χρήση, 1 προσωρινά ακατάλληλος και 3 επικίνδυνοι για χρήση οι οποίοι θα επανελεγχθούν.

Ελέγχθηκαν 2 αποθήκες εκ των οποίων η 1 κρίθηκε προσωρινά ακατάλληλη για χρήση και 1 επικίνδυνη για χρήση, η οποία θα επανελεγχθεί.

Τέλος ελέγχθηκαν 4 Ιεροί Ναοί εκ των οποίων οι 3 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση και ο 1 προσωρινά ακατάλληλος για χρήση.

Σήμερα θα συνεχίσουν να συνδράμουν στο έργο των αυτοψιών στις πληγείσες περιοχές της Αττικής μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με στόχο να ολοκληρωθεί η καταγραφή το ταχύτερο δυνατό, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία των αποζημιώσεων των πληγέντων συμπολιτών μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο για το μέτωπο της Πεντέλης, η τελευταία ανακοίνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου, αναφέρει ότι από την πύρινη λαίλαπα επηρεάστηκαν περίπου 20.350 στρέμματα.

Παράλληλα, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι είχαν ενημερώσει ήδη από τις 18 Ιουλίου για τον κίνδυνο να ξεσπάσει καταστροφική πυρκαγιά στο σημείο από όπου ξεκίνησε.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα Μέγαρα

Τα παραπάνω στοιχεία είναι το ένα μέρος της καταστροφής, καθώς, από σήμερα θα αποκαλυφθεί και η εικόνα της καταστροφής στα Μέγαρα από την μεγάλη φωτιά της Τετάρτης. 

Νωρίς το πρωί ο δήμαρχος Μεγαρέων, Γρηγόρης Σταμούλης, μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα» ανέφερε ότι έχει καεί πολύ μεγάλη έκταση, περίπου 5.000 στρεμμάτων, ενώ αρκετές είναι οι ζημιές και σε σπίτια.

«Κάηκε μια πολύ μεγάλη έκταση, περίπου 5.000 στρέμματα πευκοδάσους, φυστικόδεντρων, ελαιόδεντρων και λοιπών καλλιεργειών, κατέστρεψε και αρκετά σπίτια, χωρίς να ξέρουμε τον ακριβή αριθμό. Κλιμάκια του δήμου θα προχωρήσουν σήμερα στην καταγραφή, αυτοψίες και αποτίμηση των ζημιών. Θα ζητήσουμε να κηρυχθεί ο δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι που έχουν υποστεί τις ζημιές να πάρουν τις προβλεπόμενες από τον νόμο αποζημιώσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου