Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

Η καλή διαγωγή, στοιχείο... απόρριψης του αιτήματος του Γ. Μιχαηλίδη

 

Μάριος Βαλασόπουλος
 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 
Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Λαμίας, ο απεργός πείνας οδηγείται στην πλήρη εξόντωση, διότι μπορεί να ήταν καλός φοιτητής και πειθαρχημένος πλέον κρατούμενος, αλλά το έκανε στα... ψέματα ● Αρα ένας αναρχικός καταδικασμένος για ληστεία πρέπει να παραμένει κρατούμενος χωρίς κανένα έλεος, χωρίς κανένα ευεργετικό μέτρο υφ’ όρον αναστολής, ακόμα κι αν υπάρχουν οι προβλεπόμενες από τον Σωφρονιστικό Κώδικα προϋποθέσεις

Ο Γιάννης Μιχαηλίδης κινδυνεύει από μέρα σε μέρα να πεθάνει επειδή το Συμβούλιο Εφετών Λαμίας έκρινε την καλή διαγωγή που επέδειξε στη φυλακή ως «προσχηματική». Στο πολυσέλιδο βούλευμα δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στην εξαντλητική απεργία πείνας που κάνει εδώ και πάνω από δύο μήνες και στον άμεσο κίνδυνο που αντιμετωπίζει η ζωή του. Είτε με καλή είτε με κακή διαγωγή δηλαδή ένας αναρχικός καταδικασμένος για ληστεία πρέπει να παραμένει κρατούμενος χωρίς κανένα έλεος, χωρίς κανένα ευεργετικό μέτρο υφ’ όρον αναστολής ακόμα κι αν υπάρχουν οι προβλεπόμενες από τον Σωφρονιστικό Κώδικα προϋποθέσεις. Με ένα νομικό σκεπτικό που ξεφεύγει ακόμα και από την κοινή λογική ο Γ. Μιχαηλίδης οδηγείται στην πλήρη εξόντωση, διότι μπορεί να ήταν καλός φοιτητής και πειθαρχημένος πλέον κρατούμενος αλλά το έκανε στα... ψέματα.

Τιμωρείται για την απόδραση από τις αγροτικές φυλακές (το 2019) διότι μπορεί να ισχυρίζεται ότι το έκανε γιατί είχαν κοπεί οι εκπαιδευτικές του άδειες και δεν είχε άλλη διέξοδο, πλην όμως εφόσον έκανε ληστεία (για την οποία καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό και εκτίει σήμερα ποινή) στη διάρκεια της απόδρασης, ακόμα κι αν ισχυρίζεται ότι το έκανε για βιοποριστικούς λόγους, το Συμβούλιο θεωρεί ότι αυτό αποδεικνύει ροπή στην εγκληματική δράση.

Σύμφωνα με το σκεπτικό, «το χρονικό διάστημα από την αναφυλάκισή του (μετά την απόδραση) μέχρι και σήμερα και η “καλή” διαγωγή του δεν κρίνονται ικανά να οδηγήσουν σε ασφαλές συμπέρασμα περί της ελλείψεως επικινδυνότητάς του για την τέλεση και νέων αξιόποινων πράξεων, αν αφεθεί ελεύθερος, διότι το χρονικό σημείο της συμπλήρωσης των τυπικών προϋποθέσεων αποφυλακίσεώς του πλησίαζε και η τέλεση πειθαρχικών παραπτωμάτων από εκείνον θα ισοδυναμούσε με (παράλογη) έκφραση βουλήσεως παραμονής του στη φυλακή. Η διαγωγή του λοιπόν κατά τον πρόσφατο χρόνο είναι προσχηματικά καλή και η απόλυτη αναγκαιότητα της συνέχισης της κράτησής του για την αποτροπή τέλεσης άλλων αδικημάτων παραμένει [...] Στο παρόν χρονικό σημείο, δηλαδή μετά την πάροδο 9 μηνών από τη συμπλήρωση των τυπικών προϋποθέσεων της υπό όρους απολύσεως, η πραγματικά πολύ καλή πορεία του καταδίκου στις σπουδές του στο Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής της Σχολής Επιστημών των Φυτών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του οποίου είναι φοιτητής (όπως ήταν και προ της απόδρασής του), δεν μπορεί να ανατρέπει το προαναφερθέν συμπέρασμα».

Κι ενώ ο Γιάννης Μιχαηλίδης, που φυλακίστηκε το 2014 και καταδικάστηκε το 2016 μόνο με ένα στοιχείο DNA, έχει συμπληρώσει το απαιτούμενο από τον νόμο διάστημα των 8,5 χρόνων έκτισης μιας ιδιαίτερα βαριάς ποινής (συνολικά 20 ετών) οδηγείται στον θάνατο, δολοφόνοι, βιαστές, νονοί της νύχτας και έμποροι ναρκωτικών συνεχίζουν ατάραχοι τη ζωή τους χάρη στην επιείκεια της Δικαιοσύνης και στην προσπάθεια του επιτελικού κράτους δικαίου να διασφαλίζει την ομαλή επανένταξη των εγκληματιών με ευεργετικά μέτρα.

Οι συνήγοροί του Θ. Μαντάς και Γ. Κακαρνιάς, που διέκριναν στη συνεδρίαση του δικαστικού συμβουλίου μια αχτίδα ελπίδας, μετά την απόρριψη της προσφυγής δήλωσαν: «Η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Λαμίας αποτελεί για όλους μας δυσάρεστη έκπληξη. Οι αντοχές του κράτους δικαίου κατέρρευσαν εκκωφαντικά. Η ανθρωπιά και η ευαισθησία απέδρασαν από την ελληνική Δικαιοσύνη. Το διακύβευμα της απόφασης αυτής, η απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής. Δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια, θα εξαντλήσουμε σε κάθε επίπεδο τη θεσμική λειτουργία της Δικαιοσύνης με την προσδοκία ότι θα πρυτανεύσει η αναγκαία λογική, αφού για εμάς το διακύβευμα είναι να μη χαθεί η ανθρώπινη ζωή. Οι επιλογές που θα κάνουμε υπαγορεύονται από την αναγκαιότητα αυτή».

Είναι φανερό ότι οι δικηγόροι του Γ. Μιχαηλίδη θα συνεχίσουν αναζητώντας κάθε νομικό μέσο προκειμένου να μην υπάρξει ο πρώτος νεκρός απεργός πείνας στην Ελλάδα.

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν μπορεί η Πολιτεία και η Δικαιοσύνη
να λειτουργούν με εκδικητικούς όρους

«Το αίτημα του Γ. Μιχαηλίδη είναι δίκαιο. Αυτό που συμβαίνει είναι καθαρά εκδικητικό. Δεν μπορεί η Πολιτεία και η Δικαιοσύνη να λειτουργούν με εκδικητικούς όρους. Ο Γ. Μιχαηλίδης υπερασπίζεται το δίκιο του με την ίδια του τη ζωή αυτή τη στιγμή. Δεν γίνεται να κάνουμε ότι δεν συμβαίνει τίποτα. Μας φοβίζει ότι μπορεί να έχουμε αρνητικές εξελίξεις όσο η ζωή ενός ανθρώπου βρίσκεται σε κίνδυνο», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Νάσος Ηλιόπουλος.

«Το κράτος δικαίου, τα δικαιώματα των κρατουμένων, τα δικαιώματα του ανθρώπου είναι σε αναστολή από την Μητσοτάκης Α.Ε. Με μια Δικαιοσύνη στα μέτρα και τα σταθμά της εξουσίας και με νόμους ταξικούς και τρομοκρατικούς (τρομονόμοι κ.λπ.) θα υπάρχουν πάντα δυο μέτρα και δύο σταθμά: ο Λιγνάδης, ο Κορκονέας, οι δολοφόνοι του Ζακ, του Σαμπάνη, του Μάγγου από τη μία, ο Μιχαηλίδης, ο Καλαϊτζής, ο Σταθόπουλος, η Ηριάννα, ο Θεοφίλου από την άλλη», τόνισε το ΜέΡΑ25. Το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα καταγγέλλει την «ακροδεξιών αντιλήψεων υπαγορευμένη απόφαση του δικαστηρίου, ως άδικη, ανάλγητη και φονική».

Την αντίθεσή της στη «διακριτική κι αυθαίρετη μεταχείριση σε βάρος οποιουδήποτε κρατούμενου παραβιάζει ακόμη και τη σημερινή ψευδεπίγραφη “σωφρονιστική” νομοθεσία» εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ, ζητώντας από την κυβέρνηση να δει με ανθρωπιστικούς όρους το αίτημα του Γ. Μιχαηλίδη. «Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των κρατουμένων για αξιοπρεπείς συνθήκες κράτησης, προστασίας της υγείας τους, άδειες, δυνατότητα εργασίας, εκπαίδευσης. Τα δικαιώματα αυτά δεν μπορεί να εφαρμόζονται α λα καρτ».

Εντονη ήταν και η αντίδραση του Νίκου Φίλη από το βήμα της Βουλής χθες το απόγευμα. «Η απόφαση δείχνει μια ακατανόηση εκδικητικότητα εκ μέρους της Δικαιοσύνης. Οταν μάλιστα σκεφθούμε την αναστολή στον Λιγνάδη, την αποφυλάκισή Κορκονέα κλπ, γίνεται φανερό ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι τυφλή, αλλά βλέπει από το δεξί μάτι», είπε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο οποίος κάλεσε την πολιτεία «να αναλάβει πρωτοβουλία για να μην έχουμε τον πρώτο νεκρό από απεργία πείνας στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, μετά το θάνατο του Μπόμπι Σαντς πριν 41 χρόνια».

«Στο δίλημμα ελευθερία ή θάνατος στον οποίο σπρώχνει η δικαιοσύνη τον απεργό πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη, η απάντηση είναι ελευθερία», κατέληξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Γιατί η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι πρωτεύουσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Καιρός αύριο: Έρχεται και πάλι η αφρικανική σκόνη – Βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα

  eurokinissi Ο  καιρός  αλλάζει από αύριο Πέμπτη (09/05) και η  αφρικανική σκόνη  κάνει και πάλι την εμφάνισή της, ενώ αναμένονται λασποβρο...