Τρίτη 19 Ιουλίου 2022

Ακραία ευρωπαϊκά σχέδια για υποχρεωτική ενεργειακή λιτότητα



Σενάρια για υπερεξουσίες στην Κομισιόν και επιβολή υποχρεωτικής περικοπής στην κατανάλωση • Πώς θα λειτουργεί ο υπό συζήτηση μηχανισμός • Παρακάμπτεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το δικαίωμα των κρατών - μελών σε βέτο.

Ακόμη και η επιβολή υποχρεωτικού δελτίου κατανάλωσης φυσικού αερίου φαίνεται πως εξετάζει η Κομισιόν σε περίπτωση που η κατάσταση στο ενεργειακό πεδίο επιδεινωθεί περαιτέρω.

Η σκληρή αντιπαράθεση της Ε.Ε. με τη Μόσχα κορυφώνεται, στον απόηχο και της «ανωτέρας βίας» που επικαλείται η Gazprom για επιστροφή στις κανονικές ροές φυσικού αερίου προς την Ένωση, αλλά και της εκπεφρασμένης ευρωπαϊκής σκέψης για περαιτέρω κυρώσεις.

Σύμφωνα με τρεις Ευρωπαίους αξιωματούχους, που μίλησαν στο politico, η Επιτροπή θα μπορούσε να φέρει «δελτίο» κατανάλωσης για κάθε κράτος – μέλος, ενώ το θέμα αναμένεται να συζητηθεί επισταμένως αύριο στο πλαίσιο προγραμματισμένων επαφών.

Το πλάνο της Κομισιόν περιλαμβάνει έναν νομικό μηχανισμό που θα δίνει τη δυνατότητα στα κράτη – μέλη να υιοθετήσουν τα προτεινόμενα μέτρα με ψηφοφορία, παρακάμπτοντας, ουσιαστικά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αποκλείοντας την πιθανότητα κάποια χώρα να ασκήσει βέτο.

Το ακραίο αυτό σενάριο έρχεται την περίοδο που οι Βρυξέλλες και εν γένει η Δύση κατηγορούν τη Μόσχα ότι εργαλειοποιεί το ζήτημα της ενέργειας και εκβιάζει, ωστόσο δεν υπάρχει κάποιο σημάδι αυτοκριτικής για την μέχρι τώρα στάση της Ε.Ε. στο ζήτημα, για τις κυρώσεις και για το γεγονός ότι τον λογαριασμό στο τέλος θα πληρώσουν πάλι οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Ο στόχος είναι υπάρξει συμφωνία στην έκτακτη σύνοδο για την ενέργεια που θα διεξαχθεί στις 26 Ιουλίου, ενώ οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου. Τα νούμερα που ακούγονται κυμαίνονται ανάμεσα σε 5 – 20%, ενώ ρεαλιστικός στόχος για συμφωνία είναι ένα ποσοστό ανάμεσα στο 10 – 15%. 

Εάν το σχέδιο εγκριθεί, αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στην Κομισιόν να επιβάλει υποχρεωτικές περικοπές στην κατανάλωση από μόνη της, έπειτα από αίτημα τουλάχιστον.

Το μεγάλο στοίχημα, βέβαια, παραμένει το να πειστούν οι χώρες που είναι λιγότερο εξαρτημένες να συμφωνήσουν με το σχέδιο.

Σε κάθε περίπτωση, η 21η Ιουλίου παραμένει κομβική ημερομηνία, καθώς τότε θα ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης στον αγωγό Nord Stream, αν και τα τελευταία μηνύματα από τη Gazprom κάθε άλλο παρά αισιοδοξία αποπνέουν.

ΙΕΑ: Βάλτε φρένο στην κατανάλωση

Χθες, επίσης, ήρθε και η προειδοποίηση από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ), ο οποίος επέλεξε δραματικούς τόνους για να χτυπήσει καμπανάκια σχετικά με την ενεργειακή επάρκεια εντός Ε.Ε.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Οργανισμού, Φατίχ Μπιρόλ, σημείωσε ότι τα ευρωπαϊκά έθνη πρέπει να προβούν σε επείγουσα και συντονισμένη δράση για να αποτρέψουν μια δυνητικά καταστροφική κρίση στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο αυτόν τον χειμώνα, που θα προκληθεί από τη μείωση της ρωσικής τροφοδοσίας. Όπως υπογράμμισε, η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια «πραγματική πιθανότητα» η Ρωσία να επιλέξει να διακόψει εντελώς την παροχή φυσικού αερίου. Οι ρωσικές προμήθειες, τόνισε, εξακολουθούν να είναι κρίσιμες για την οικονομία της περιοχής –από τα νοικοκυριά μέχρι τη βαριά βιομηχανία– παρά τις προσπάθειες εξεύρεσης εναλλακτικών προμηθευτών.

Ο διευθυντής της ΙΕΑ δεν δίστασε να τονίσει με νόημα πως θα δοκιμαστεί η αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και η ευρωπαϊκή ηγεσία. «Αυτός ο χειμώνας θα μπορούσε να γίνει μια ιστορική δοκιμασία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης με συνέπειες πολύ πέρα ​​από τον ενεργειακό τομέα. Η Ευρώπη μπορεί κάλλιστα να κληθεί να δείξει την αληθινή δύναμη της ένωσής της» ανέφερε ο Μπιρόλ, προσθέτοντας πως «εάν η Ρωσία αποφασίσει να διακόψει εντελώς την παροχή φυσικού αερίου προτού η Ευρώπη φτάσει τα επίπεδα αποθήκευσης έως και 90%, η κατάσταση θα είναι ακόμη πιο σοβαρή και προκλητική. Θα απαιτήσει ψύχραιμη ηγεσία, προσεκτικό συντονισμό και ισχυρό βαθμό αλληλεγγύης. Οι ηγέτες πρέπει να προετοιμαστούν για αυτήν την πιθανότητα τώρα για να αποφύγουν την πιθανή ζημιά που θα προέκυπτε από μια ασύνδετη και αποσταθεροποιητική απάντηση».

Η επίτευξη αυτού του επιπέδου αποθήκευσης 90% εξακολουθεί να είναι δυνατή, σύμφωνα με την ΙΕΑ, αλλά η Ευρώπη πρέπει να δράσει τώρα και να αξιοποιήσει κάθε μέρα που απομένει. Ο Μπιρόλ αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα, όπως είναι η άμεση και δραστική μείωση στην κατανάλωση φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, το πρώτο άμεσο βήμα για την αναπλήρωση των αποθεμάτων πριν από τον χειμώνα, είναι να μειωθεί η τρέχουσα κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη και να αποθηκευτεί το εξοικονομημένο φυσικό αέριο. Κάποια από αυτά τα μέτρα συμβαίνουν ήδη λόγω των υπερβολικά υψηλών τιμών του φυσικού αερίου, αλλά απαιτούνται περισσότερα. Τόνισε πως απαιτούνται σημαντικές πρόσθετες μειώσεις για να προετοιμαστεί η Ευρώπη για τον σκληρό χειμώνα που ακολουθεί. Σύμφωνα με ανάλυση της IEA, το επιπλέον αέριο που πρέπει να εξοικονομηθεί τους επόμενους τρεις μήνες, είναι της τάξης των 12 δισ. κυβικών μέτρων.

Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε ότι δεν είναι αρκετές οι προμήθειες από μη ρωσικές πηγές: ακόμα κι εάν το αέριο από Νορβηγία και Αζερμπαϊτζάν ρέει στη μέγιστη χωρητικότητα, οι παραδόσεις από τη Βόρεια Αφρική παραμείνουν κοντά στα επίπεδα του περασμένου έτους, η εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη συνεχίσει να ακολουθεί τις πρόσφατες τάσεις και οι εισροές LNG αυξηθούν σε παρόμοιο ποσοστό-ρεκόρ όπως το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τραμπ και Μπάιντεν «δίνουν τα χέρια» για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Θα συνεργαστούν»

  Μετά τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου και τη νίκη του  Τραμπ,  οι Ευρωπαίοι φοβούνται ότι οι ΗΠΑ θα απεμπλακούν από τον πόλεμο. Newsbomb 24 Ν...