Σάββατο 23 Ιουλίου 2022

Πύρινος εφιάλτης στη Λέσβο με καμένα σπίτια και εκκένωση οικισμού

(ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ/EUROKINISSI)



Μεγάλη μάχη με τις φλόγες στην Δυτική Λέσβο με το χωριό των Βατερών να απειλείται, καθώς οι φλόγες είναι μέσα στον οικισμό, ενώ τουλάχιστον δύο σπίτια έχουν καεί και άλλες κατοικίες και επιχειρήσεις έχουν υποστεί ζημιές. Ένας πυροσβέστης ελαφρά τραυματίας.

Το μεσημέρι οι άνεμοι έπεσαν ελαφρώς και οι πυροσβέστες μπόρεσαν να ελέγχουν ελαφρώς τις φλόγες που καίνε εντός του χωριού, ωστόσο οι ριπές αλλάζουν συνεχώς φορά και οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς, κάτι που σημαίνει ότι η πύρινη λαίλαπα δεν μπορεί να ελεγχθεί.

(ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ/EUROKINISSI)

Στο σημείο συνδράμουν και οι Ένοπλες Δυνάμεις με 4 αεροπλάνα Καναντέρ, δύο PZL, τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα, δύο υδροφόρες, τρία λεωφορεία, έναν προωθητή γαιών και ένα βυτιοφόρο καυσίμου. Επίσης, η κανονιοφόρος «Κάσος» πρόκειται να καταπλεύσει στην περιοχή για πιθανή συνδρομή.

Η τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής

Ο εκπρόσωπος Τύπου του, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε δήλωσε σχετικά:

Αναφορικά με την δασική πυρκαγιά στην Π.Ε Λέσβου στην περιοχή Καστρί, ο κ. Αρτοποιός είπε ότι εκδηλώθηκε στις 10.04 σήμερα το πρωί κι επιχειρούν από την πρώτη στιγμή 50 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 17 υδροφόρα οχήματα ενώ συνδράμουν εθελοντές και υδροφόρες από την τοπική αυτοδιοίκηση. Επιχειρούν από αέρος 9 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο μεσαίου τύπου Mi8 το οποίο εδρεύει μονίμως και προληπτικά στην Λέσβο.

Η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 10 το πρωί σε δύο μέτωπα και ενώ στην αρχή φαινόταν πως δεν θα απειλήσει κατοικημένες περιοχές, οι άνεμοι άλλαξαν, οι δύο εστίες ενώθηκαν και άρχισαν να κινούνται απειλητικά προς το χωριό.

Ο δήμαρχος, Ταξιάχης Βέρρος, έδωσε προφορική εντολή εκκένωσης του τουριστικού χωριού Βατερά, ενώ λίγη ώρα αργότερα εστάλη και μήνυμα από το 112. Να σημειωθεί ότι στο χωριό, εκτός από τουριστικές επιχειρήσεις, κατοικούν και αρκετοί σεισμόπληκτοί της Βρίσας, που χτυπήθηκε σκληρά από τον Εγκέλαδο πριν από πεντέμισι χρόνια.

(ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ/EUROKINISSI)

(ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ/EUROKINISSI)

Διασώσεις από το Λιμενικό

Εννέα άτομα- 4 Έλληνες και 5 αλλοδαπούς- απεγκλώβισε το Λιμενικό από την περιοχή «Βατερά» Λέσβου. Υπό το συντονισμό του Κέντρου Επιχειρήσεων του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος στην περιοχή έσπευσαν τρία περιπολικά σκάφη του Λιμενικού, καθώς και ιδιωτικά σκάφη.

Παράλληλα, τέθηκε σε εφαρμογή το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης των Λιμενικών Αρχών. Με τη συνδρομή των σκαφών του Λιμενικού απεγκλωβίστηκαν τα 9 άτομα και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι Πλωμαρίου. Στη συνέχεια, μία γυναίκα από τους αλλοδαπούς που είχαν απεγκλωβιστεί  παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου, για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Έλεγχοι από πλωτά και χερσαία μέσα συνεχίζουν να διενεργούνται, ενώ περιπολικά σκάφη του Λιμενικού παρέμειναν σε ετοιμότητα προς παροχή συνδρομής, εφόσον αυτό απαιτηθεί.

Αγωνία για τη Βρίσα

Μεγάλη προσπάθεια, μάλιστα, γίνεται για να μην κατευθυνθεί το πύρινο μέτωπο προς τη Βρίσα, καθώς εάν περάσει από εκεί θα υπάρξει σοβαρότατος κίνδυνος για εξάπλωσή της σε όλο το πυκνό δάσος.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ ο καπνός ήταν ορατός έως και από 30 χλμ μακριά, ενώ υπάρχουν δυνάμεις της πυροσβεστικής και μηχανήματα του στρατού για να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες ώστε να περιοριστεί το μέτωπο. 

Καταγγελίες για έλλειψη εναέριων μέσων

Πάντως, τόσο οι κάτοικοι όσο και ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου εκφράζουν έντονες διαμαρτυρίες για καθυστερημένη συνδρομή από εναέρια μέσα, γεγονός που επέτρεψε στη φωτιά να ενισχυθεί και να μπει μέσα στο χωριό καίγοντας σπίτια και απειλώντας περιουσίες.

Ο περιφερειάρχης  Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, δήλωσε στην ΕΡΤ ότι «δεν υπήρχε καμία βοήθεια επί πολλές ώρες» για να προσθέσει ότι «τα εναέρια μέσα άργησαν πολύ να φτάσουν».

Ο καπνός έχει πνίξει ολόκληρη την περιοχή, δυσχεραίνοντας και το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, ενώ το μέτωπο κινείται και προς το χωριό Σταυρός.

Εικόνες και βίντεο από τις ιστοσελίδες stonisi.gr και kalloninews.gr


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Σφοδροί βομβαρδισμοί στη Γάζα - Το Ισραήλ άνοιξε το σημείο διέλευσης Κερέμ Σαλόμ

  ΚΟΣΜΟΣ  / Τετάρτη 8 Μαΐου 2024, 08:59:25 /   Τελευταία Ενημέρωση: 13:08   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει σήμερα τους εντατ...