Σάββατο 30 Ιουλίου 2022

ΕΥΠ: παραδέχτηκε την παρακολούθηση του Θ. Κουκάκη

 

Κάτω, ο διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, και ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Χρήστος Ράμμος. Στη συνεδρίαση παρευρέθησαν οι υπουργοί Επικρατείας Γεώργιος Γεραπετρίτης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 



Ο διοικητής της υπηρεσίας, Π. Κοντολέων, φέρεται να ομολόγησε ότι ήταν εντολή ξένων μυστικών υπηρεσιών, ενώ απέδωσε την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Στ. Μαλιχούδη αλλά και άλλων πολιτών, όπως επίσης και του 12χρονου προσφυγόπουλου στην Κω, σε ζητήματα «εθνικής ασφαλείας».

Στην έμμεση παραδοχή ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη -όχι ωστόσο με το λογισμικό Predator- και μάλιστα κατ’ εντολήν ξένων μυστικών υπηρεσιών φέρεται να προχώρησε χθες ο διοικητής της υπηρεσίας, Παναγιώτης Κοντολέων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με αφορμή το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.

Ηταν μια έντονη συνεδρίαση που ξεκίνησε δυναμικά, όταν ο πρόεδρός της, βουλευτής της Ν.Δ. Αθ. Μπούρας, ζήτησε από τα μέλη να αφήσουν έξω από την αίθουσα τα κινητά τους, πράγμα που δεν έγινε δεκτό. Το επόμενο επεισόδιο έγινε για το διαδικαστικό της υπόθεσης, με την κυβέρνηση να θέλει να ξεμπερδεύει γρήγορα με τη διαδικασία, κάτι που συνάντησε την αντίδραση της αντιπολίτευσης. Εν ολίγοις, αν η κυβέρνηση επιθυμούσε να πετάξει από πάνω της τις όποιες σκιές αναφορικά με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, δεν τα κατάφερε.

Kαταιγιστικοί ως προς την ουσία των επιχειρημάτων αλλά και των ερωτημάτων τους ήταν οι Χάρης Καστανίδης εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Κατρούγκαλος, Παύλος Πολάκης και Νίκος Βούτσης από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., αλλά και η Σοφία Σακοράφα εκ μέρους του ΜέΡΑ25. Πέραν της υπόθεσης Κουκάκη, ο κ. Κοντολέων φέρεται να απέδωσε την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Σταύρου Μαλιχούδη αλλά και άλλων πολιτών (δικηγόρων, εθελοντών, μεταφραστών στο μεταναστευτικό), όπως επίσης και του 12χρονου προσφυγόπουλου στην Κω («Πολίτες σε καθεστώς παρακολούθησης», «Εφ.Συν.», 14/11/2021) σε ζητήματα «εθνικής ασφαλείας». Κατά πόσο βέβαια απειλεί την εθνική ασφάλεια της χώρας ένα έγκλειστο 12χρονο προσφυγόπουλο που το μοναδικό του.... έγκλημα ήταν να ζωγραφίσει ένα σκίτσο που δημοσιεύτηκε στη Le Monde, αυτό μόνο ο κ. Κοντολέων το ξέρει, όπως επίσης και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ζητήματα... εθνικής ασφάλειας φέρεται να απέδωσε επίσης το γεγονός της παρακολούθησης και της συγκέντρωσης στοιχείων αντιεμβολιαστών και ανθρώπων που διαμαρτύρονταν για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Δεν φαίνεται να έδωσε εξηγήσεις για ποιους λόγους ζητούσε η υπηρεσία να μάθει το πολιτικό υπόβαθρο των εν λόγω πολιτών. Tην ίδια ώρα φέρεται να αρνήθηκε πως η ΕΥΠ έχει γίνει παραμάγαζο του Μαξίμου, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει αλλάξει το καθεστώς προσλήψεων στην υπηρεσία, πράγμα απολύτως ψευδές, καθώς με το Π.Δ. 33 του 2022 που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 10 Μαΐου έχουν περάσει όλες οι αλλαγές στις προσλήψεις και κυρίως επιβεβαιώνεται η παράκαμψη του ΑΣΕΠ στην όλη διαδικασία. Οταν μάλιστα του επισημάνθηκε αυτό από παρόντες βουλευτές, φέρεται να επιχείρησε να τα μπαλώσει λέγοντας ότι οι τελευταίες προσλήψεις έγιναν με το προηγούμενο νομικό πλαίσιο.

Αρνηση για το Predator

Tόσο ο κ. Κοντολέων όσο και οι της κυβέρνησης φέρονται να αρνήθηκαν ότι έχουν την οποιαδήποτε σχέση με λογισμικά τύπου Predator, με τον Παύλο Πολάκη να φέρεται να απευθύνει τον λόγο στον διοικητή της ΕΥΠ λέγοντας: «Εσύ το έχεις το Predator» και συμπλήρωσε πως ο Θ. Κουκάκης τέθηκε υπό παρακολούθηση γιατί ερευνούσε τα δάνεια των εφοπλιστών που διέγραψε σκανδαλωδώς η Τράπεζα Πειραιώς. «Από την εποχή του πατέρα Μητσοτάκη που ο Μαυρίκης έμπαινε με καμπαρντίνα στα ΚΑΦΑΟ, φτάσαμε στον υιό Μητσοτάκη με το Predator» φέρεται να σχολίασε ο αν. τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, ο ίδιος φέρεται να κατήγγειλε ότι και το δικό του τηλέφωνο παρακολουθείται, καθώς πριν από λίγες μέρες το κινητό του λειτουργούσε περίεργα και σε μια νύχτα είχε χάσει όλα τα αρχεία από μέσα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, φέρεται να πέταξε το μπαλάκι της ευθύνης σε κυβέρνηση και ΕΥΠ για τον έλεγχο της Intellexa (της εταιρείας που εμπορεύεται το Predator στην Ελλάδα), καθώς φέρεται να ξεκαθάρισε πως η Ανεξάρτητη Αρχή δεν έχει καμιά αρμοδιότητα για τον έλεγχό της.

Κρίσιμα ερωτήματα έθεσε από πλευράς ΠΑΣΟΚ ο Χάρης Καστανίδης, ο οποίος φέρεται να ρώτησε τον κ. Κοντολέοντα αν είχε σχέσεις με τους ιθύνοντες της εταιρείας Intellexa πριν αναλάβει τη θέση του διοικητή της ΕΥΠ, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προεδρείου, που σταμάτησε τη ροή των ερωτήσεων! Ο κ. Καστανίδης ζήτησε πλήρη ενημέρωση για το ΚΕΤΥΑΚ (αυτόνομη υπηρεσία εντός της ΕΥΠ) και για τις συμβάσεις που έχει υπογράψει. Αναλυτικό ρεπορτάζ για τη διαδικασία στο φύλλο της Δευτέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

ECDC: Δραματική αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη - 60.000 περιπτώσεις σε 16 μήνες

  Newsroom  Ανανεώθηκε:  Τετάρτη, 08 Μαϊος 2024 14:40 Δραματική είναι η αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη στην Ευρώπη παρά το γεγονός ότι μπορεί...