Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022

Εφιαλτικό σενάριο για ακροδεξιά πρωτιά

Μπερλουσκόνι, Μελόνι, Σαλβίνι: όλος ο ακροδεξιός συρφετός μαζί!

AP Photo/Andrew Medichini
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ



Με κάθε επισημότητα ορίστηκαν για τις 25/9 οι πρόωρες εκλογές στην Ιταλία, γεγονός που κλόνισε άμεσα τις αγορές και ενέτεινε το κλίμα ανησυχίας και αβεβαιότητας. ● Σε διαρκή άνοδο οι δυνάμεις της Ακροδεξιάς.

O κύβος ερρίφθη και η ημερομηνία των πρόωρων εκλογών στην Ιταλία «κλείδωσε» τελικά για τις 25 Σεπτέμβρη, όπως πιθανολογούσαν τα ιταλικά ΜΜΕ, επικαλούμενα μεταξύ άλλων την ανάγκη σύντομης προσφυγής στις κάλπες ώστε να προλάβει να εγκριθεί ο νέος κρατικός προϋπολογισμός από την επόμενη κυβέρνηση μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ολα αυτά βέβαια στον απόηχο της κατάρρευσης της κυβέρνησης εθνικής ενότητας υπό τον Μάριο Ντράγκι και της οριστικής παραίτησής του από την πρωθυπουργία – παραίτηση που βυθίζει τη βαριά χρεωμένη γείτονα σε νέα περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας και μάλιστα σε μια κάκιστη συγκυρία καθώς, πέρα από τις δυσμενείς εξελίξεις με επίκεντρο τον πόλεμο στην Ουκρανία, καραδοκεί η δημοσκοπικά ανεβασμένη Ακροδεξιά των Αδελφών της Ιταλίας υπό την Τζόρτζια Μελόνι μαζί με την ομόσταβλη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, εποφθαλμιώντας να κατακτήσει την εξουσία και να συγκυβερνήσει με την μπερλουσκονική Δεξιά της Φόρτσα Ιτάλια.

ADVERTISING

Παράλληλα, ξαναφουντώνει η ανησυχία για τη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας στη χώρα, το κόστος δανεισμού και τη συγκράτηση του σπρεντ στα δεκαετή ιταλικά ομόλογα, που εκτινάχθηκε χθες δυσοίωνα στις 242 μονάδες βάσης. «Το τέλος της εποχής Ντράγκι, ένα σοκ για όλη την Ευρώπη», σχολίαζε η γαλλική Monde. «Η στιγμή δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη για την Ιταλία, για την ευρωζώνη και για ολόκληρη την Ε.Ε.», αφού ο τεχνοκράτης «Σούπερ Μάριο» θεωρείται ευρύτερα εγγυητής της σταθερότητας από το ευρωπαϊκό κατεστημένο.

Υστερα από επαφές με τους προέδρους της Βουλής και της Γερουσίας, ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, υπέγραψε χθες το απόγευμα την «αναγκαστική» διάλυση των δύο σωμάτων του Κοινοβουλίου «ελλείψει προοπτικής για σύσταση νέας πλειοψηφίας» που θα μπορούσε να συγκροτήσει κυβέρνηση, δρομολογώντας και επίσημα πρόωρες εκλογές εντός 70 ημερών, όπως είπε, επικαλούμενος το ιταλικό Σύνταγμα.

«Η περίοδος την οποία διανύουμε δεν επιτρέπει οποιαδήποτε παύση στην [κυβερνητική] δράση που απαιτείται για να αντιμετωπιστούν η οικονομική και κοινωνική κρίση και ο καλπάζων πληθωρισμός», τόνισε ο Ιταλός πρόεδρος σε σύντομο διάγγελμά του, επισημαίνοντας ότι πρέπει να εφαρμοστεί εντός καθορισμένων χρονικών ορίων το Σχέδιο Ανάκαμψης της χώρας, να αναχαιτιστεί η πανδημία και «να ολοκληρωθεί μια σειρά διαδικασιών προς το συμφέρον της Ιταλίας».

Νωρίτερα είχε κάνει τελικά δεκτή την παραίτηση του Ντράγκι, ζητώντας του να παραμείνει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρι την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Κατόπιν συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, η ημερομηνία των εκλογών ορίστηκε στις 25 του Σεπτέμβρη.

Μιλώντας χθες στη Βουλή πριν από τη συνάντησή του με τον Ματαρέλα και την οριστική υποβολή παραίτησης, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ευχαρίστησε τους βουλευτές που στήριξαν την κυβέρνησή του τους τελευταίους 17 μήνες, προτού τρία από τα κόμματα που συμμετείχαν σε αυτήν –το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, η Λέγκα και η Φόρτσα Ιτάλια– αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του, απέχοντας από τη σχετική προχθεσινή ψηφοφορία στη Γερουσία.

Η καρδιά του τραπεζίτη

«Καμιά φορά ακόμα και η καρδιά των κεντρικών τραπεζιτών χρησιμοποιείται», είπε χαμογελώντας από τα θερμά χειροκροτήματα, αναφερόμενος σε ένα ανέκδοτο που δημοσιοποίησε πρόσφατα για κάποιον ασθενή ο οποίος χρειαζόταν μεταμόσχευση καρδιάς και προτιμούσε ως δότη έναν κεντρικό τραπεζίτη παρά έναν απλό πολίτη, επειδή η καρδιά του πρώτου «δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ».

Σε συνέντευξή του στο BBC, ο επικεφαλής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέτα –η παράταξη του οποίου συμμετέχει στον απερχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό και δημοσκοπικά έπεται των νεοφασιστών Αδελφών της Ιταλίας, που εμφανίζονται να κερδίζουν την πρωτιά στην πρόθεση ψήφου– χαρακτήρισε «ντροπή» τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του Ντράγκι από τα τρία κόμματα, απηχώντας και τα χθεσινά πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων ιταλικών εφημερίδων.

«Η Ιταλία προδόθηκε, γιατί τα κόμματα αυτά αποφάσισαν να απόσχουν από την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και το έκαναν μόνο λόγω εγωιστικών συμφερόντων», κατήγγειλε. «Οι Ιταλοί δεν ήθελαν αυτό που συνέβη χθες, δεν ήθελαν να πέσει η κυβέρνηση. Και είμαι σίγουρος ότι θα τιμωρήσουν τα κόμματα που την έριξαν». Για να δούμε...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

ECDC: Δραματική αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη - 60.000 περιπτώσεις σε 16 μήνες

  Newsroom  Ανανεώθηκε:  Τετάρτη, 08 Μαϊος 2024 14:40 Δραματική είναι η αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη στην Ευρώπη παρά το γεγονός ότι μπορεί...