Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

Πρόβλημα εθνικής σημασίας

 

EUROKINISSI/ ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 


  • A-
  • A+

Πριν από μερικές ημέρες κάηκε η Πεντέλη. Αφότου η φωτιά έσβησε, στις 21 του μήνα ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε την πληγείσα περιοχή με μια ολόκληρη κουστωδία, φωτογραφήθηκε χαμογελαστός με φόντο τα καμένα και δεν δίστασε να δηλώσει περιχαρής ότι «υπάρχει ένα πολύ καλύτερο επίπεδο οργάνωσης και συντονισμού» σε σχέση με το παρελθόν και ότι «όλοι οι αρμόδιοι είναι μία ομάδα».

Θα περίμενε κανείς από τον πρωθυπουργό της χώρας να είναι πιο συγκρατημένος καθώς βρισκόμαστε στο μέσον της αντιπυρικής περιόδου, αν υπολογίσουμε ότι αυτή ξεκινάει την πρώτη Μαΐου και τελειώνει στο τέλος Οκτωβρίου. Βρισκόμαστε επίσης σε χρόνο όπου τουλάχιστον για τον επόμενο ενάμιση μήνα οι καιρικές συνθήκες ευνοούν μεγάλες πυρκαγιές και την εξάπλωσή τους.

Κατά συνέπεια, ο κίνδυνος μεγάλων καταστροφών είναι υπαρκτός όσο ποτέ, κάτι που αποδείχτηκε στην πράξη από τις πυρκαγιές που ακολούθησαν αυτήν της Πεντέλης σε όλη τη χώρα. Στην Ηλεία, στη Λέσβο και κυρίως στον Εβρο, στο εθνικό πάρκο της Δαδιάς όπου για τέσσερις ημέρες η φωτιά κατακαίει και η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη.

Απ’ όποια πλευρά κι αν εξετάσει κανείς αυτές τις καταστροφές δεν μπορεί να μη συμφωνήσει ότι μπροστά μας έχουμε ένα εθνικής σημασίας πρόβλημα. Δεν προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση, αλλά αντιθέτως για πολιτική συνεννόηση. Πολύ περισσότερο που είναι ένα πρόβλημα διαχρονικό, καθώς πατάει πάνω σε διαχρονικές αιτίες και διαχρονικές ελλείψεις.

Σε προηγούμενες νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων σε καμένες περιοχές που ανοίγουν την όρεξη στους εμπρηστές, σε κενά της νομοθεσίας, σε νέες νομοθετικές παρεμβάσεις που νομιμοποιούν την ιδιωτική εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της χώρας, στα μειωμένα κονδύλια για τη δασοπυρόσβεση, στις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στην Πυροσβεστική, στην έλλειψη εκπαίδευσης του πληθυσμού της χώρας για το πώς θα αντιμετωπίζει τέτοιες καταστάσεις, στην έλλειψη υποδομών και ελέγχου κ.ο.κ.

Κατά συνέπεια, εκείνο που χρειάζεται είναι ο εθνικός διάλογος και η αποτύπωσή του σε ένα εφαρμόσιμο εθνικό σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης του προβλήματος στο πλαίσιο, μάλιστα, της κλιματικής κρίσης που το επιδεινώνει. Η άλλη λύση είναι να μείνουμε στην κατάσταση που υπάρχει σήμερα και στη μακάβρια εικόνα με τον πρωθυπουργό να κρύβεται όταν η καταστροφή είναι μεγάλη και να εμφανίζεται όποτε τη θεωρεί μικρή για να πανηγυρίσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Δίκη για το Μάτι: Έφεση εφ' όλης της ύλης άσκησε η εισαγγελία Εφετών UPD

  Στιγμιότυπο από παλαιότερη δίκη για την φονική πυρκαγιά η οποία στοίχισε τη ζωή σε 104 άτομα. | (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)  ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ  ...