Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022

Φυσικό αέριο: Πώς αποτιμά η Αθήνα το κλείσιμο του Nord Stream 1


Μικρότερες θα είναι οι συνέπειες για την Ελλάδα από μια πιθανή διακοπή προμήθειας από τη Ρωσία, σύμφωνα με τον Θόδωρο Σκυλακάκη

Φυσικό αέριο: Πώς αποτιμά η Αθήνα το κλείσιμο του Nord Stream 1
Με το «σύννεφο» των πιθανών ελλείψεων φυσικού αερίου να έχει σκεπάσει την Ευρώπη μετά το προγραμματισμένο κλείσιμο του αγωγού Nord Stream 1, ο οποίος συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, και τους Ευρωπαίους ηγέτες να εκφράζουν φόβους ότι η Μόσχα δεν θα ξανανοίξει τις ροές, το ελληνικό κυβερνητικό επιτελείο διαβεβαιώνει ότι οι συνέπειες θα είναι μικρότερες για την Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε.

Θέτοντας τα δύο πιθανά σενάρια για το φυσικό αέριο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, εμφανίστηκε καθησυχαστικός.

Το πρώτο σενάριο είναι η περίπτωση να μη διακοπεί η παροχή του ρωσικού φυσικού αερίου και έτσι θα υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών του. Το δεύτερο σενάριο είναι η διακοπή προμήθειας του ρωσικού φυσικού αερίου, «από την οποία η Ελλάδα θα έχει μικρότερες συνέπειες, αφού δεν χρησιμοποιείται αέριο στη βιομηχανία».

Πάντως, όπως σημείωσε ο αν. υπουργός στον ΑΝΤ1, τα δημοσιονομικά της χώρας είναι σε άμεση συνάρτηση με το φυσικό αέριο. «Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση έχει κάνει τεράστια παρέμβαση στον ηλεκτρισμό. Σήμερα η τιμή του αερίου ήταν 11 φορές πάνω από την τιμή προ κρίσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη, «καμπανάκι» χτυπάει ο Κωστής Σταμπολής, σύμβουλος στρατηγικής στην ενέργεια και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), σημειώνοντας σε δηλώσεις του στον ρ/σ ΣΚΑΪ 100,3 ότι η Ελλάδα έχει μειώσει σε μόλις 4% την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο τον Μάιο και τον Ιούνιο

Το ζήτημα της ενέργειας θα τεθεί σήμερα επί τάπητος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπου την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας, ο οποίος θα συμμετάσχει και στη συνεδρίαση του Ecofin. 

Ποιες θα είναι οι απώλειες της Ελλάδας και πώς θα καλυφθούν;

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής της Κυριακής», η χώρα μας δεν έχει τη μεγαλύτερη εξάρτηση στην Ευρώπη από το ρωσικό καύσιμο, αλλά και πάλι καλύπτει το 40% των αναγκών της σε αέριο μέσω των συμφωνιών με την Gazprom. Από τις 30 τεραβατώρες αερίου που εισήχθησαν για εγχώρια κατανάλωση το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι 13,3 προήλθαν από τη Ρωσία.


Το αέριο στην Ελλάδα χρησιμοποιείται κυρίως για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Από τις 30 τεραβατώρες του πρώτου εξαμήνου, περίπου 20,5 καταναλώθηκαν από τις μονάδες παραγωγής ρεύματος, 8 από οικιακούς καταναλωτές για θέρμανση και 1,5 τεραβατώρα από τη βιομηχανία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι δυνατότητες μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου δεν είναι μεγάλες.

Μείγμα καυσίμων, χωρίς αέριο, ικανό να καλύψει τις ανάγκες της χώρας σε ρεύμα δεν υπάρχει. Αν δεν έχουμε αρκετό αέριο είτε από τη Ρωσία είτε από οπουδήποτε αλλού, δεν θα έχουμε ρεύμα.

Το σχέδιο της Ελλάδας

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει από τους μικρότερους κινδύνους σε όλη την Ευρώπη από άποψη επάρκειας εφοδιασμού», είπε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μετά τη συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων την περασμένη Δευτέρα, προσθέτοντας ωστόσο με νόημα «έχοντας ως δεδομένη τη διαθεσιμότητα των φορτίων LNG». 

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας συμπέρανε, στο τέλος της συνεδρίασης, ότι «προετοιμαζόμαστε συστηματικά για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας, εξετάζοντας και τα δυσμενέστερα σενάρια. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει από τους μικρότερους κινδύνους σε όλη την Ευρώπη από άποψη επάρκειας εφοδιασμού, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει διαθέσιμο LNG».

Ειδικότερα:

  • Η χωρητικότητα του τερματικού σταθμού στη Ρεβυθούσα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Κατέπλευσε, σε χρόνο-ρεκόρ, το ειδικό δεξαμενόπλοιο που αυξάνει την αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού κατά 145.000 κυβικά μέτρα.
  • Η ΔΕΠΑ Εμπορίας και οι υπόλοιπες εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους προμηθευτές τους προκειμένου να εξασφαλίσουν επιπλέον φορτία LNG, εφόσον κριθεί αναγκαίο.
  • Οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ συνεχίζουν να λειτουργούν με τη σημερινή τους παραγωγική δυναμικότητα και δεν παρουσιάζουν ελλείψεις.
  • Η χώρα μας, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνεργασίας, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να παράσχει ποσότητες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, υπό την προϋπόθεση κάλυψης της εγχώριας κατανάλωσης φυσικού αερίου.
  • Σε ετοιμότητα είναι οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν τώρα με καύσιμο φυσικό αέριο και, σε περίπτωση που χρειαστεί τον χειμώνα, θα έχουν τη δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου και λειτουργίας με diesel.
  • Τα αποθέματα νερού για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων είναι ικανοποιητικά.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Κλείνουν οι Αμερικανοί την πρεσβεία στο Κίεβο - Επικαλούνται πληροφορίες για χτύπημα

  Newsroom   Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2024 08:01 3 SHARES To κτήριο της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Andrew Kravche...