Κυριακή 3 Ιουλίου 2022

Μήνυση εξετάζει να καταθέσει ο Παπαγγελόπουλος Την πιθανότητα να καταθέσει μήνυση κατά του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Οικονόμου σε περίπτωση που δεν ανακαλέσει την ψευδή του δήλωση ότι παραπέμπεται για κακούργημα για την υπόθεση Novartis

Το σκάνδαλο Novartis υπήρξε. Σ’ αυτό υπάρχουν ενδείξεις ότι συμμετείχαν πολιτικά πρόσωπα. Η Δικαιοσύνη όφειλε, και καλώς έπραξε, να ερευνήσει αυτό το ενδεχόμενο. Καμία «μεθόδευση», «σκευωρία» ή «εκβιασμός» δεν υπήρξε στην έρευνα που διεξήχθη σχετικά. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και οι δημοσιογράφοι που ερεύνησαν το θέμα (Γιάννα Παπαδάκου, Κώστας Βαξεβάνης κ.ά.) λειτούργησαν στο πλαίσιο των καθηκόντων τους, με βάση τον νόμο και με τον επιβεβλημένο τρόπο.

Σε αυτή την έρευνα σημαντική ήταν η συμβολή των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, των λεγόμενων προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίοι επιχειρήθηκε να απαξιωθούν και να συκοφαντηθούν από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, τα οποία με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εμπλέκονταν στην έρευνα για τα πολιτικά πρόσωπα στο υπαρκτό σκάνδαλο Novartis.

Όλα αυτά, δεν είναι τα συμπεράσματα ενός από τα ελάχιστα αντιπολιτευόμενα μέσα που επιμένουν να οσμίζονται απόπειρα συγκάλυψης του σκανδάλου με την επίκληση της λεγόμενης «σκευωρίας», την ίδια ώρα που η συντριπτική πλειονότητά τους, αυτή που βεβαιώνει ότι η χώρα έχει μπει από το 2019 σε μια αδιατάρακτη πορεία προόδου και επιτυχιών, βλέπει μεγάλες αποκαλύψεις περί απόπειρας χειραγώγησης της Δικαιοσύνης για να χτυπηθούν ο Λοβέρδος και ο  Άδωνις Γεωργιάδης.

Όλα αυτά αποτελούν τον πυρήνα του αμετάκλητου βουλεύματος της Δικαιοσύνης σχετικά με την υποτιθέμενη «σκευωρία Novartis», με το οποίο απαλλάσσονται ένας προς ένας οι προαναφερόμενοι, χωρίς καν να παραπεμφθούν σε δίκη όλοι οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση.

Άνθρακας οι διαρροές

Το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου παίρνει την πρόταση και τα πορίσματα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της Ν.Δ., τα τσαλακώνει και τα πετάει στα σκουπίδια. Δεν απαλλάσσει μόνο τους δημοσιογράφους, όπως υπήρξε η εισαγγελική εισήγηση (μετά και την τεράστια διεθνή κατακραυγή ενάντια στην κυβέρνηση για τις απόπειρες χειραγώγησης του Τύπου), δεν απαλλάσσει απλώς επίσης και τους συνεργάτες της  Έλ. Τουλουπάκη δικαστικούς, όπως επιχείρησαν να παρουσιάσουν για κάποιες ώρες η κυβέρνηση και μια σειρά φιλικών προς αυτή μέσων και δημοσιογράφων. Τους απαλλάσσει όλους, δηλαδή αποφασίζει ότι δεν διαπράχθηκε το παραμικρό αδίκημα, δεν υπήρξε καμία «σκευωρία».

Η προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης και των φίλιων μέσων ήταν έντονη από το βράδυ της Πέμπτης, οπότε και εκδόθηκε το πόρισμα. Οι επιλεγμένες διαρροές που βγήκαν έλεγαν ότι για τη «σκευωρία Novartis» παραπέμπονται τελικά οι Δ. Παπαγγελόπουλος και Ελ. Τουλουπάκη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δηλαδή η φωνή της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού, Γ. Οικονόμου δεν δίστασε να ισχυριστεί με θρασύτητα αυτό το ψέμα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, προσθέτοντας μάλιστα με στόμφο ότι «το γεγονός αυτό μιλά από μόνο του για τα έργα και τις ημέρες της διακυβέρνησης Τσίπρα».

Φευ, ουδείς είχε παραπεμφθεί γι’ αυτά που έλεγε ο Οικονόμου. Η παραπομπή της Τουλουπάκη και του Παπαγγελόπουλου αφορά ένα εντελώς άσχετο θέμα: την καθυστέρηση της ανωμοτί παράδοσης στη Βουλή μιας μηνυτήριας αναφοράς που είχαν κάνει τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (ο υπόδικος Λοβέρδος και οι Γκεγκέρογλου και Χριστοφιλοπούλου) σχετικά με τη μη ανατιμολόγηση των φαρμάκων από τον τότε υπουργό Υγείας Π. Κουρουμπλή το πρώτο εξάμηνο του 2015. Μιας μηνυτήριας αναφοράς μάλιστα η οποία είχε γίνει κατά την περίοδο που στην Εισαγγελία Διαφθοράς δεν βρισκόταν η Ελ. Τουλουπάκη, αλλά η προκάτοχός της Ελένη Ράικου.

Η έκπτωτη φιλοκυβερνητική δημοσιογραφία

Προφανώς, ο Γ. Οικονόμου και ο άμεσος προϊστάμενός του πρωθυπουργός υπολόγιζαν ότι η παροιμιώδης φιλοκυβερνητική στάση των περισσότερων ΜΜΕ θα αρκούσε για να διακινηθεί ένα τόσο πασιφανές ψέμα χωρίς η κυβέρνηση να χρεωθεί οτιδήποτε. Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση υπερτιμά την ικανότητά της να παρουσιάζει το άσπρο ως μαύρο και αντίστροφα.

Αυτή τη φορά το ψέμα παραήταν χοντρό. Η αντίδραση των ίδιων των κατηγορουμένων που είχαν μόλις απαλλαχθεί ήταν άμεση και δυναμική. Τα κοινωνικά δίκτυα έσπευσαν να ανταποκριθούν, ως συνήθως, το ίδιο και όσα ΜΜΕ σέβονται τον εαυτό τους. Ακολούθησε η απροθυμία ορισμένων υπεράνω αντιπολιτευτικής υποψίας δημοσιογράφων να σηκώσουν στην πλάτη τους ένα τέτοιο αυταπόδεικτο ψέμα.

Τον χορό έσυρε η Ιωάννα Μάνδρου, η οποία μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ έκανε λόγο για «οργανωμένο σχέδιο παραπληροφόρησης», το οποίο εκπορεύτηκε από ανώτατα δικαστικά κλιμάκια, μίλησε για ενδεχόμενα πολιτικά κίνητρα, απέκλεισε το ενδεχόμενο να οφείλεται σε λάθη ή αφέλεια και κατέληξε ότι σκέφτεται να φύγει από το επάγγελμα! Με λίγα λόγια, η βετεράνος δικαστική συντάκτρια είπε ότι κάποιοι εξαπάτησαν αυτή και άλλους δημοσιογράφους διαρρέοντας μια ψευδή πληροφορία (ότι ο Δ. Παπαγγελόπουλος και η Ελ. Τουλουπάκη παραπέμπονται για την υπόθεση Novartis) προκειμένου να δημιουργήσουν εντυπώσεις.

Ακολούθησε στο ίδιο μήκος κύματος ο Τάσος Τέλλογλου, ο οποίος απολογήθηκε για λανθασμένη πληροφόρηση που προήλθε «από ανώτατες δικαστικές πηγές».

Δεν μπορεί κανείς βεβαίως να γνωρίζει ποιες ήταν αυτές οι «πηγές» που επικαλούνται η Μάνδρου και ο Τέλλογλου, εκτός κι αν οι ίδιοι για λόγους προστασίας της δουλειάς τους αποφασίσουν να τις δημοσιοποιήσουν. Ξέρουμε ωστόσο ποιοι σίγουρα δεν είναι: όλοι αυτοί που εδώ και χρόνια πια παρουσιάζονται από την κυβέρνηση και τον Τύπο της ως σκευωροί, εκβιαστές και μηχανορράφοι που προσπαθούν να εμπλέξουν στο σκάνδαλο αθώους πολιτικούς και την Πέμπτη το βράδυ απαλλάχθηκαν αμετάκλητα από κάθε τέτοια κατηγορία. Οι δικαστικοί και οι δημοσιογράφοι δηλαδή που με θράσος πληθωριστικό και περισσευούμενο αποκαλούσε ο πρωθυπουργός στη Βουλή «υπόκοσμο».

Ο βασιλιάς είναι γυμνός πλέον

Στην πραγματικότητα, αυτός ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι ο βασικός υπόλογος σ’ αυτή την ιστορία. Επί τρία χρόνια υποστήριξε χωρίς καμία επιφύλαξη το αφήγημα της «σκευωρίας» μπαίνοντας επικεφαλής σε μια μάχη που ζήτησαν και πήραν τα στελέχη της κυβέρνησης Σαμαρά. Αλλά και στην οποία πλέον κατηγορούνται ότι συμμετείχαν και υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησής του και δικαστικοί της επιλογής του. Ο δημοσιογράφος και εκδότης του Documento Κ. Βαξεβάνης υπέδειξε ανοιχτά, μιλώντας στον ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου και τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα ως τους παραπληροφοριοδότες που ευθύνονται για την ψευδή διαρροή περί άσκησης δίωξης στους Παπαγγελόπουλο και Τουλουπάκη για την υπόθεση Novartis.

Mιλώντας επίσης στον ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο η Γ. Παπαδάκου, λίγο αργότερα, δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε την πληροφορία που έδωσε ο Κ. Βαξεβάνης, προτιμώντας να παραμείνει στη θετική πλευρά του δικαστικού συστήματος που αναδείχθηκε με το βούλευμα: ότι «η πεμπτουσία της δημοσιογραφίας είναι το ρεπορτάζ και η έρευνα και ότι το να είσαι δημοσιογράφος σημαίνει να είσαι απέναντι στην εξουσία».

Είναι αλήθεια ότι αυτό είναι ένα μήνυμα που εκθέτει ένα μεγάλο μέρος των ΜΜΕ και του δημοσιογραφικού κόσμου της χώρας, που με μεγάλη ευκολία και σ’ αυτή την περίσταση αποδέχθηκε ως αναμφισβήτητο το κυβερνητικό αφήγημα, αναπαράγοντάς το αυτούσιο και χωρίς αντίλογο, το ίδιο αφήγημα που η Δικαιοσύνη μετέτρεψε σε κουρελόχαρτο. Και που άκουγε χωρίς να αντιδρά τον πρωθυπουργό να αποκαλεί δημοσιογράφους «υπόκοσμο» και εκπροσώπους «όχι της ελευθεροτυπίας, αλλά της ελευθεροδολοφονίας (sic)», μιλώντας για ανθρώπους που ακριβώς άσκησαν τη δημοσιογραφία όπως οφείλει να είναι.

Ωστόσο, η προσπάθεια του Μητσοτάκη να κρυφτεί πίσω από τον οποιονδήποτε μοιάζει σ’ αυτή την υπόθεση να τελειώνει εδώ. Με συμπολιτευόμενους δημοσιογράφους να αρνούνται πια να κάνουν… το παραβάν, μπορούμε να δούμε ποια ξεκάθαρα ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός και έχει τη μορφή τού πραγματικού σκευωρού σε αυτή την ιστορία: του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μήνυση εξετάζει να καταθέσει ο Παπαγγελόπουλος

Την πιθανότητα να καταθέσει μήνυση κατά του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Οικονόμου σε περίπτωση που δεν ανακαλέσει την ψευδή του δήλωση ότι παραπέμπεται για κακούργημα για την υπόθεση Novartis και δεν του ζητήσει δημόσια συγγνώμη εξετάζει πολύ σοβαρά ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος. Ο πρώην υπουργός άκουσε έκπληκτος τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, λίγες ώρες μετά την απαλλαγή του από κάθε κατηγορία, να ισχυρίζεται πως παραπέμπεται σε δίκη και μάλιστα… ομόφωνα. Η μήνυση αυτή είναι μόνο ένα από τα εργαλεία για να αναδειχθεί τι πραγματικά συνέβη σ’ αυτή την υπόθεση, στην οποία η κυβέρνηση φρόντισε να εξαφανίσει κάθε ερευνητικό μηχανισμό και να διώξει καθέναν που την ερεύνησε, ενόσω η ίδια η Novartis ομολογούσε τη χειραγώγηση αξιωματούχων στην Ελλάδα στο πλαίσιο του συμβιβασμού με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Εκτός Ουκρανίας αλλά και εκτός Ελλάδας η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων F-16 από Έλληνες

  «Η Αθήνα υπέγραψε διμερή συμφωνία ασφαλείας με το Κίεβο και ανακοίνωσε ότι θα επιταχύνει την εκπαίδευση των F-16 για Ουκρανούς πιλότους κα...