Εκλογές στις 9 Απριλίου και με τη βούλα

O κύβος ερρίφθη. Εκλογές στις 9 Απριλίου. Εγκυρη πηγή, κυβερνητική, αποκάλυψε στη στήλη την ημερομηνία που θα στηθούν οι πρώτες κάλπες. Όχι ότι δεν το είχαμε ξαναγράψει, όμως, ήρθε η επιβεβαίωση, οπότε θα έχουμε εκλογές μετά Βαϊων και κλάδων, ήτοι την Κυριακή των Βαϊών.

Αρα θα έχουμε και διερευνητικές εντολές σχηματισμού κυβέρνησης μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα; Πρωτόγνωρες καταστάσεις ασφαλώς και θα δούμε πώς θα «τρέξει» η όλη διαδικασία.

Με αυτά τα δεδομένα, κι εφόσον δε σχηματιστεί κυβέρνηση, οι δεύτερες κάλπες θα πάνε περίπου 40 μέρες μετά, δηλαδή στις 21 Μαΐου.

Στις αρχές Μαρτίου, επομένως, θα ανακοινωθεί η διάλυση της Βουλής και ο ορισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον αρχαιότερο εν ενεργεία δικαστικό. Μέχρι τότε θα κλείσουν οι εκκρεμότητες με τα νομοσχέδια, η διάταξη για Κασιδιάρη ασφαλώς που θα ψηφιστεί τώρα και ό,τι άλλο προλαβαίνει η κυβέρνηση να κλείσει.

Και μια υποσημείωση, όπως μας έλεγαν κυβερνητικές πηγές. Με την τραγωδία στην Τουρκία και την κήρυξη των περιοχών σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, είναι αδύνατο η Αγκυρα να έχει στο μυαλό της ένα «θερμό» επεισόδιο.

Όλα θα κυλήσουν ήρεμα και δεν θα υπάρχει φόβος να βρεθεί η Ελλάδα υπό πίεση έχοντας υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Σκληρός δικομματισμός κι όποιον πάρει ο χάρος

Μετά και τη χθεσινή μονομαχία στη Βουλή είναι ξεκάθαρο και το μήνυμα των εκλογών: «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» με παραλλαγές «Τετραετία ΝΔ ή τετραετία ΣΥΡΙΖΑ». Ενας σκληρός δικομματισμός δηλαδή ο οποίος θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο στις δεύτερες εκλογές. Και όπου παλεύουν τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ το οποίο ήδη δέχεται τις πιέσεις του δικομματισμού και τα διλήμματα της κάλπης.

Όταν στις δεύτερες κάλπες τεθεί στους πολίτες κυβέρνηση τώρα αλλιώς ακυβερνησία τότε θα δούμε και πόσο θα αντέξουν τα υπόλοιπα κόμματα που θα έχουν μπει στη Βουλή. Όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ αλλά και τα μικρότερα κόμματα που ενδεχομένως να χάσουν δυνάμεις μέσα σ’ αυτό το πολωμένο κλίμα του Μαίου.