Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023

Η Ουκρανία υπερασπίζεται το μέτωπο, ο Πούτιν μιλά για το πυρηνικό οπλοστάσιο την παραμονή της επετείου του πολέμου

 


και ο 
  • Ο Πούτιν εγείρει την πιθανότητα ενίσχυσης των πυρηνικών δυνάμεων
  • Η Ρωσία θα αναπτύξει ICBM Sarmat το 2023
  • «Κάντε ένα βήμα πίσω από το χείλος του γκρεμού», λέει ο επικεφαλής του ΟΗΕ
  • Τα στρατεύματα της Ουκρανίας κοντά στο μέτωπο λένε ότι κρατούν στο Bakhmut

ΚΙΕΒΟ/ΚΟΝΤΑ ΜΠΑΧΜΟΥΤ, 23 Φεβρουαρίου (Reuters) - Η Ουκρανία είπε ότι οι δυνάμεις της απέκρουσαν τις ρωσικές επιθέσεις σε όλο το μήκος της πρώτης γραμμής την Πέμπτη, την παραμονή της επετείου του πολέμου, καθώς ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, με άδεια χέρια μετά από μια αιματηρή χειμερινή επίθεση. μίλησε για το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας.

Μετά από μια σειρά έντονων ομιλιών ενόψει της επετείου της εισβολής του, ο Πούτιν ανακοίνωσε σχέδια την Πέμπτη να αναπτύξει νέους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους Sarmat πολλαπλών κεφαλών Sarmat φέτος. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ανέστειλε τη συμμετοχή της Ρωσίας στη συνθήκη START για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων.Η Ρωσία «θα έδινε μεγαλύτερη προσοχή στην ενίσχυση της πυρηνικής τριάδας», είπε ο Πούτιν σε δηλώσεις που δημοσίευσε το Κρεμλίνο, αναφερόμενος στους πυρηνικούς πυραύλους που βασίζονται στη γη, τη θάλασσα και τον αέρα.Η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της απέρριψαν τη συζήτηση για τα πυρηνικά ως εκτροπή από μια αποτυχημένη ρωσική στρατιωτική εκστρατεία επί του εδάφους, ένα χρόνο αφότου ο Πούτιν ξεκίνησε τον μεγαλύτερο χερσαίο πόλεμο στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τις τελευταίες εβδομάδες είδαμε τη Ρωσία να πραγματοποιεί επιθέσεις πεζικού σε παγωμένο έδαφος σε μάχες που περιγράφονται και από τις δύο πλευρές ως οι πιο αιματηρές του πολέμου.

Σε ένα ουκρανικό πάρκο δεξαμενών κοντά στο Μπαχμούτ, τη μικρή ανατολική πόλη που έχει γίνει ο κύριος στόχος της Ρωσίας, ακούγονταν συνεχείς εκρήξεις να αντηχούν από μακριά.

«Αν εγκαταλείψουμε τον Μπαχμούτ, όλα τα άλλα θα γίνουν ακόμα πιο περίπλοκα. Δεν μπορούμε να το παρατήσουμε, σε καμία περίπτωση. Θα αντέξουμε», δήλωσε στο Reuters ο κατώτερος λοχίας Oleh Slavin, χειριστής δεξαμενών. «Είμαστε στη θέση μας προς το παρόν και προσπαθούμε να ανακτήσουμε όλη την επικράτεια».Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ουκρανία εξέδωσε προειδοποίηση στους Αμερικανούς στη χώρα σχετικά με, όπως αποκάλεσε, συνεχιζόμενη αυξημένη απειλή πυραυλικών επιθέσεων σε ολόκληρη την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου και της περιοχής του Κιέβου.

Η προειδοποίηση καλούσε τους πολίτες των ΗΠΑ «να τηρούν τους συναγερμούς αέρα, να στεγάζονται κατάλληλα, να ακολουθούν τις οδηγίες από τις τοπικές αρχές».

Δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ρωσία είχε σχεδιάσει μια επίθεση για να καταλάβει νέα εδάφη πριν από την επέτειο, χρησιμοποιώντας εκατοντάδες χιλιάδες εφέδρους που στρατολογήθηκαν τους τελευταίους μήνες για να ανακοινώσει τη νίκη στον Πούτιν.

Οι δυνάμεις της Μόσχας έχουν σημειώσει πρόοδο προσπαθώντας να περικυκλώσουν το Μπαχμούτ, αλλά δεν κατάφεραν να σπάσουν τις ουκρανικές γραμμές προς τα βόρεια κοντά στην Κρεμμίνα και προς τα νότια στο Βουχλένταρ, όπου υπέστησαν μεγάλες απώλειες επιδρομές σε ανοιχτό έδαφος.

Οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν 90 ρωσικές επιθέσεις στα βορειοανατολικά και ανατολικά τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσε ο στρατός νωρίς την Πέμπτη. Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού, ταξίαρχος Oleksiy Gromov είπε ότι η Μόσχα προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το πλεονέκτημα ανθρώπινου δυναμικού της για να εξαντλήσει τις δυνάμεις του Κιέβου.

«Ο εχθρός, παρά τις σημαντικές απώλειες, δεν εγκαταλείπει τις προσπάθειες να περικυκλώσει τον Μπαχμούτ», είπε.

Τρεις εργαζόμενοι σε ασθενοφόρο που προσπαθούσαν να απομακρύνουν ανθρώπους από τα σπίτια τους στην ελεγχόμενη από τη Ρωσία πόλη Ντόνετσκ στην ανατολική Ουκρανία σκοτώθηκαν από ουκρανικό βομβαρδισμό την Πέμπτη, δήλωσε ένας Ρώσος αξιωματούχος στην περιοχή.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τα θύματα. Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από τις ουκρανικές αρχές.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε πρωινό δελτίο ότι οι δυνάμεις του εκτόξευσαν πυροβολικό εναντίον στρατιωτικών μονάδων της Ουκρανίας σε διάφορες περιοχές συμπεριλαμβανομένου του Vuhledar στα νότια της περιοχής του Ντόνετσκ. Το δελτίο δεν έκανε καμία αναφορά στον Μπαχμούτ.

Η Ουκρανία έκλεισε ορισμένα σχολεία για την επέτειο του πολέμου εν αναμονή ότι η Μόσχα μπορεί να εξαπολύσει επιθέσεις με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να σηματοδοτήσει την ημερομηνία. Ωστόσο, αξιωματούχοι του Κιέβου δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι η Μόσχα δεν έχει πλέον τη δυνατότητα για μια δραματική επίδειξη δύναμης.

"Τίποτα ασυνήθιστο δεν θα συμβεί. Συνήθης (ρωσική) προσπάθεια... Σχεδιάζεται ένα μικρό χτύπημα με πυραύλους", δήλωσε ο επικεφαλής των στρατιωτικών πληροφοριών Κίρυλο Μπουντάνοφ στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Ukrainska Pravda. «Πιστέψτε με, το έχουμε βιώσει περισσότερες από 20 φορές».

ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Απηχώντας παρόμοιες δηλώσεις του Πούτιν, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου κατηγόρησε τη Δύση ότι χρησιμοποιεί την Ουκρανία για να προσπαθήσει να διαλύσει τη Ρωσία, τη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο ανά έδαφος, αλλά είπε ότι οποιαδήποτε τέτοια απόπειρα θα αποτύχει.

Η κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας τίμησε την επέτειο της εισβολής εκδίδοντας ένα νέο τραπεζογραμμάτιο που μνημονεύει την αντίσταση στον πόλεμο. Η μία πλευρά δείχνει τρεις στρατιώτες να υψώνουν την ουκρανική σημαία αφού ανακατέλαβαν την προεξοχή της Μαύρης Θάλασσας του Snake Island, μια από τις μεγαλύτερες νίκες του Κιέβου στον πόλεμο. Η άλλη πλευρά δείχνει τα χέρια δεμένα μεταξύ τους με ταινία, για να απεικονίσουν θύματα εγκλημάτων πολέμου.

Χωρίς σημαντικές νίκες στο πεδίο της μάχης για να αναφερθούν εγκαίρως για την επέτειο, ο Πούτιν στράφηκε στη ρητορική για τα πυρηνικά, ανακοινώνοντας σε μια σημαντική ομιλία την Τρίτη ότι η Ρωσία θα αναστείλει τη συμμετοχή στη συνθήκη ελέγχου των εξοπλισμών New START.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ενόχλησε τον Πούτιν αυτή την εβδομάδα ταξιδεύοντας απροειδοποίητα στο Κίεβο και απευθυνόμενος σε πλήθος στη Βαρσοβία, χαρακτήρισε την αναστολή του START "μεγάλο λάθος" αλλά είπε την Τετάρτη: "Δεν έχω καταλάβει ότι σκέφτεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα ή κάτι τέτοιο».

Οι πύραυλοι RS-28 Sarmat, που ονομάστηκαν «Satan 2», την ανάπτυξη των οποίων ανακοίνωσε ο Πούτιν την Πέμπτη, αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά το 2018 και υποτίθεται ότι είχαν ήδη αναπτυχθεί πέρυσι.

Ο Πούτιν υποσχέθηκε επίσης να παράγει περισσότερους υπερηχητικούς πυραύλους, οι οποίοι πετούν πολύ γρήγορα για να καταρριφθούν.

Η Ρωσία εξακολουθεί να κατέχει σχεδόν το ένα πέμπτο της Ουκρανίας, παρά το γεγονός ότι έχασε έδαφος σε μεγάλες αποτυχίες στο πεδίο της μάχης, αφού απέτυχε να καταλάβει το Κίεβο στην αρχή της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».

Δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί πολίτες και στρατιώτες και από τις δύο πλευρές πιστεύεται ότι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει πόλεις της Ουκρανίας και οδήγησαν σε φυγή εκατομμύρια πρόσφυγες.

Στη Νέα Υόρκη, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναμένεται να σηματοδοτήσει την παραμονή της επετείου της εισβολής ψηφίζοντας ψήφισμα που απαιτεί την παύση της. Η Ουκρανία ελπίζει να βαθύνει τη διπλωματική απομόνωση της Ρωσίας αναζητώντας ναι από σχεδόν τα τρία τέταρτα των χωρών. Η Μόσχα, η οποία λέει ότι η εισβολή δικαιολογήθηκε από απειλές για την ασφάλειά της, χαρακτηρίζει το κείμενο μεροληπτικό.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατήγγειλε την Τετάρτη την εισβολή ως παραβίαση του Χάρτη.

"Ακούσαμε σιωπηρές απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων. Η λεγόμενη τακτική χρήση πυρηνικών όπλων είναι εντελώς απαράδεκτη. Είναι καιρός να υποχωρήσουμε από το χείλος του γκρεμού", είπε ο Γκουτέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου