Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

Ξέσπασμα οργής υγειονομικών για την κυβερνητική επέλαση στο ΕΣΥ

 



Αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στην Υγεία • Δυναμική κινητοποίηση στην Αθήνα • Το τελευταίο καρφί στο φέρετρο επιδιώκει να βάλει η κυβέρνηση • Πληροφορίες για επικοινωνιακή φιέστα στον Ευαγγελισμό σε ημέρα απεργιακών δράσεων.

Δυναμική κινητοποίηση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν εργαζόμενοι στα νοσοκομεία στο πλαίσιο της σημερινής απεργίας γιατρών και νοσηλευτών με πορεία από την πλ. Μαβίλη έως το υπουργείο Υγείας.

Γιατροί και υγειονομικοί αντιδρούν έντονα στο συνεχιζόμενο κυβερνητικό ρεσάλτο στην δημόσια Υγεία, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι αρμόδιοι υπουργοί του επιχειρούν να βάλουν και το τελευταίο καρφί στο φέρετρο.

Σήμερα εργαζόμενοι στον χώρο της Υγείας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΠΟΕΔΗΝ και πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας από την πλατεία Μαβίλη στο υπουργείο Υγείας.

Εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία άφησαν μπαλόνια με τα αιτήματά τους στις κλούβες που προστατεύουν το Μεξίμου στο ύψος της Ηρώδου Αττικού.

Η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των Νοσοκομείων, τονίζοντας ότι "το Δημόσιο Σύστημα Υγείας απέδειξε τον ανεκτίμητο και αναντικατάστατο ρόλο του την περίοδο της πανδημίας.Δεν μπορεί λοιπόν οι Δημόσιες Δαπάνες υγείας να παραμένουν στο 5% του ΑΕΠ (Μ.Ο. χώρες Ευρώπης 7,5% του ΑΕΠ). Έτσι υποβαθμίζεται η ποιότητα των υπηρεσιών, ιδιωτικοποιείται το Σύστημα αργά αλλά σταθερά και οι πολίτες βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για αγορά υπηρεσιών υγείας" . Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στα Νοσοκομεία υπερβαίνουν το 1δις ευρώ προσθέτει η ΠΟΕΔΗΝ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης, συντήρησης του εξοπλισμού και των υποδομών. Δηλώνει την αντίθεσή της στη λειτουργία απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή, σημειώνοντας: " Δεν θα επιτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση του Συστήματος".

Προσθέτει ότι στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων έκλεισαν 10 Νοσοκομεία πριν 10 χρόνια και από τότε "μεθοδεύεται η συρρίκνωση - συγχώνευση - κατάργηση τριάντα πέντε (35) Νοσοκομείων που απώλεσαν την νομική αυτοτέλεια, καθώς επίσης και άλλων Νοσοκομείων της περιφέρειας".

Αναφέρει ότι "από διαχρονικές ευθύνες έχουμε τα λιγότερα νοσοκομειακά κρεβάτια από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λειτουργούν 3,5 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους (συνολικά 35.000 κλίνες) όταν στις άλλες χώρες της Ευρώπης λειτουργούν 5,3 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους.

Η Ομοσπονδία ζητάει, επίσης, την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων του κλάδου και την ενίσχυση των Νοσοκομείων με προσωπικό. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι αποτελούν το 35% των εργαζόμενων στα Νοσοκομεία και εάν απολυθούν θα μπει λουκέτο στα Νοσοκομεία.

Οι κινητοποιήσεις έρχονται σε μια περίοδο που η απαξίωση της δημόσιας Υγείας σε επίπεδο προσωπικού, αλλά και υποδομών έχει ξεπεράσει κάθε όριο με την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο να μην κάνουν τίποτα για να διορθώσουν την κατάσταση. Αντιθέτως, επιμένουν να προωθούν περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του χώρου, όπως προκύπτει και από το τελευταίο κατάπτυστο νομοσχέδιο που μετατρέπει τα παιδο-ογκολογικά τμήματα σε ΝΠΙΔ

Πληροφορίες για κυβερνητική φιέστα στον Ευαγγελισμό

Την ίδια ώρα τα φώτα στρέφονται και στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της πρωτεύουσας, καθώς, όπως ανακοίνωσε το Σωματείο Εργαζομένων του Ευαγγελισμού, σήμερα στις 5 το απόγευμα προγραμματίζεται επικοινωνιακό σόου με πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα δώσει το «παρών» και ο πρωθυπουργός.

Το ΣΕΝΕ σημειώνει χαρακτηριστικά: Αποτελεί πρόκληση για το σύνολο των εργαζομένων του Ευαγγελισμού, αλλά και τους χιλιάδες ασθενείς μας η διοργάνωση φιέστας που οργανώνει για αύριο (22/2) η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας παρουσία του πρωθυπουργού, με πρόσχημα την απονομή “τιμητικών βραβείων για το ΕΣΥ”, σε μέρα μάλιστα πανελλαδικής απεργίας που στόχο έχει την υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του ΕΣΥ και της Υγείας του λαού μας!.

Και προσθέτει «καλούμε όλους τους συναδέλφους του ΣΕΝΕ, των υπόλοιπων σωματείων υγειονομικών της Αττικής και των άλλων εργατικών σωματείων, το λαό μας, να υποδεχτεί αγωνιστικά τον πρωθυπουργό αύριο, διατρανώνοντας ότι ο Ευαγγελισμός θα παραμείνει Δημόσιος και Δωρεάν, προσβάσιμος σε κάθε άνθρωπο που τον έχει ανάγκη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Σφοδροί βομβαρδισμοί στη Γάζα - Το Ισραήλ άνοιξε το σημείο διέλευσης Κερέμ Σαλόμ

  ΚΟΣΜΟΣ  / Τετάρτη 8 Μαΐου 2024, 08:59:25 /   Τελευταία Ενημέρωση: 13:08   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει σήμερα τους εντατ...