Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

Ο Μπάιντεν χαιρετίζει το ΝΑΤΟ, καθώς ο Πούτιν κατηγορεί τη Δύση για τον πόλεμο της Ρωσίας

 


  • Δημοσίευσε
Λεζάντα πολυμέσων,

Παρακολουθήστε: Οι ομιλίες Πούτιν και Μπάιντεν συγκρίθηκαν σε λιγότερο από ένα λεπτό

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ακονίσει το βιτριό του απέναντι στη Δύση καθώς ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, φρέσκος από μια επίσκεψη στο Κίεβο, επαίνεσε τη δυτική δημοκρατία για το ότι αντιστάθηκε στη γυμνή ρωσική επιθετικότητα.

Σε μια εβδομάδα γεμάτη εκδηλώσεις ενόψει της επετείου της Παρασκευής από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο κ. Πούτιν μίλησε πρώτος.

Η Δύση είχε επιτρέψει τη ναζιστική Γερμανία, ισχυρίστηκε, και είχε μετατρέψει την Ουκρανία σε ένα νεοναζιστικό καθεστώς που ήταν «αντι-Ρωσικό».

Ώρες αργότερα ο Μπάιντεν είπε ότι οι αυταρχικοί καταλάβαιναν μόνο μία λέξη: «Όχι, όχι, όχι!».

«Ο Πούτιν νόμιζε ότι ο κόσμος θα ανατραπεί, έκανε λάθος», είπε, δεσμεύοντας ότι το ΝΑΤΟ ήταν πιο ενωμένο από ποτέ. Το Κίεβο στάθηκε δυνατό, περήφανο, ψηλό και ελεύθερο και η δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία δεν θα αποτύχει, πρόσθεσε.

Καλωσορίζοντας τον στο βασιλικό κάστρο της Βαρσοβίας, ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda είπε ότι ταξιδεύοντας στο Κίεβο ο κ. Μπάιντεν έδειξε ότι ο ελεύθερος κόσμος δεν φοβάται τίποτα. Ο ρόλος του ΝΑΤΟ ήταν να υπερασπιστεί και να υποστηρίξει τον ελεύθερο κόσμο και η Ουκρανία «πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο».

Η ομιλία του κ. Πούτιν μετά βίας άγγιξε την πρόοδο του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία και δεν υπήρχε καμία ένδειξη για το πώς θα μπορούσε να τελειώσει ο πόλεμος. Οι κύριες ειδήσεις που αφορούν τον ρωσικό στρατό προήλθαν από τον αρχηγό της μισθοφορικής ομάδας Wagner Yevgeny Prigozhin, ο οποίος κατηγόρησε τον αρχηγό του επιτελείου και τον υπουργό Άμυνας ότι προσπάθησε να καταστρέψει την ομάδα του και να την λιμοκτονήσει από όπλα.

Ουκρανικό πλήρωμα όλμου κοντά στο Μπαχμούτ, 20 ΦεβρουαρίουΠΗΓΗ ΕΙΚΟΝΑΣ,AFP
Λεζάντα εικόνας,
Ένα ουκρανικό πλήρωμα όλμων σε δράση κοντά στο Μπαχμούτ αυτή την εβδομάδα

Ο πρόεδρος της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι ανέστειλε τη συνθήκη New Start για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων που υπογράφηκε με τις ΗΠΑ το 2010. Η συμφωνία περιορίζει τους αριθμούς πυρηνικών κεφαλών και το ΝΑΤΟ, και οι ηγέτες του Ηνωμένου Βασιλείου τον προέτρεψαν να το ξανασκεφτεί.

Δήλωσε επίσης ότι είχε θέσει νέα επίγεια συστήματα σε υπηρεσία μάχης. Είχε ήδη απειλήσει πέρυσι ότι θα χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας» για να προστατεύσει τη Ρωσία και τα εδάφη που έχει καταλάβει στην Ουκρανία.

Η αλήθεια ήταν ένα πρώιμο θύμα της μακροσκελής ομιλίας του κ. Πούτιν, σε ένα εκθεσιακό κέντρο σε απόσταση αναπνοής από το Κρεμλίνο.

«Ήταν αυτοί που ξεκίνησαν τον πόλεμο... χρησιμοποιούμε βία για να τον σταματήσουμε», υποστήριξε ο Πρόεδρος Πούτιν στην ομιλία του και στα δύο σώματα του ρωσικού κοινοβουλίου .

Δεν υπάρχουν δυτικά στρατεύματα στο έδαφος στην Ουκρανία, αλλά το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας φάνηκε να διπλασιάζει τον ισχυρισμό όταν κάλεσε την πρέσβειρα των ΗΠΑ Lynne Tracy την Τρίτη, λέγοντας ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να λάβει μέτρα για να αποσύρει τον «στρατό και εξοπλισμό ΗΠΑ-ΝΑΤΟ» από την Ουκρανία. .

Ο Πούτιν έχει κατηγορήσει τη Δύση και το ΝΑΤΟ άπειρες φορές στο παρελθόν και επανέλαβε πολλούς από τους ισχυρισμούς του από την τηλεοπτική του ομιλία την ημέρα της εισβολής πριν από ένα χρόνο. Υπενθύμισε στους Ρώσους τον πόλεμο στο Ιράκ και τον βομβαρδισμό του Βελιγραδίου, αλλά απέφυγε τον μακρύ και καταστροφικό ρόλο της Ρωσίας στον συριακό εμφύλιο πόλεμο, την εισβολή της στη γειτονική Γεωργία ή την αρπαγή στην Κριμαία.

Καθώς μιλούσε, υπήρχε μια θανατηφόρα υπενθύμιση του ανθρώπινου κόστους της πιο θανατηφόρας εισβολής στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν καθώς ρωσικές οβίδες έπληξαν την πόλη Χερσώνα, που απελευθερώθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα τον περασμένο Νοέμβριο. Μια στάση λεωφορείου, ένα φαρμακείο και κατοικημένες περιοχές χτυπήθηκαν στο κέντρο της πόλης και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένα νηπιαγωγείο ήταν μεταξύ των κτιρίων που δέχθηκαν επίθεση.

Στη νυχτερινή του ομιλία την Τρίτη, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky είπε ότι οι επιθέσεις της Ρωσίας «δεν είχαν και δεν μπορούσαν να έχουν κανένα στρατιωτικό σκοπό» και αντίθετα είχαν σκοπό να σπείρουν «τρόμο».

Πρόσθεσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις διατηρούν τις θέσεις τους στην πρώτη γραμμή στην ανατολική Ουκρανία -όπου διεξάγεται ο κύριος όγκος των σημερινών μαχών- παρά τις μεγάλες πιέσεις.

γραμμή

Τι είναι η συνθήκη New Start;

Υπογράφηκε το 2010 από δύο τότε προέδρους - τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ - η συνθήκη New Start σχεδιάστηκε για να αποτρέψει τον πυρηνικό πόλεμο. Περιορίζει τον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών που μπορούν να αναπτύξουν και οι δύο πλευρές και δίνει σε κάθε χώρα την εξουσία να επιθεωρεί την άλλη.

Η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ το 2011 και παρατάθηκε 10 χρόνια αργότερα - αν και οι επιθεωρήσεις όπλων διαταράχθηκαν λόγω της πανδημίας του Covid.

Το όριο κάθε πλευράς είναι 1.550 πυρηνικές κεφαλές μεγάλου βεληνεκούς, αριθμός μικρότερος από ό,τι στο πλαίσιο της προηγούμενης συμφωνίας Start.

Μεταξύ τους, οι δύο πρώην αντίπαλοι του Ψυχρού Πολέμου αντιπροσωπεύουν σχεδόν όλα τα πυρηνικά όπλα του κόσμου. Η Ρωσία είχε δηλώσει προηγουμένως ότι ήθελε να διατηρήσει τη συνθήκη σε λειτουργία - παρά την εχθρική ρητορική και από τις δύο πλευρές κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

γραμμή

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν επισκέφθηκε τη Βαρσοβία μια ημέρα αφότου είχε πάει στο Κίεβο για να συναντήσει τον Πρόεδρο Ζελένσκι, σε μια εξαιρετικά περίπλοκη επιχείρηση ασφαλείας.

Ο Πολωνός πρόεδρος είπε ότι η επίσκεψη έστειλε «ένα εξαιρετικά σημαντικό πολιτικό μήνυμα, κυρίως για την Ουκρανία», αλλά ήταν επίσης ένα σημάδι ότι ο ελεύθερος κόσμος και ο πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν μαζί τους και δεν το ξέχασαν.

Ο κ. Μπάιντεν επιφύλαξε μεγάλο μέρος των επαίνων του για τον Ζελένσκι και τους Ουκρανούς που είχαν ανακτήσει τη γη που είχαν καταλάβει τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου.

Μια στάση λεωφορείου υπέστη ζημιά μετά από βομβαρδισμό, εν μέσω της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, στο Kherson, Ουκρανία, 21 Φεβρουαρίου 2023ΠΗΓΗ ΕΙΚΟΝΑΣ,REUTERS
Λεζάντα εικόνας,
Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι άμαχοι σκοτώθηκαν στη μέση του δρόμου στο Kherson καθώς και στα σπίτια και τους χώρους εργασίας τους

Αλλά είχε επίσης λόγια υποστήριξης για την πρόεδρο της Μολδαβίας που είναι φιλοευρωπαϊκή, Μάγια Σαντού, σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία σχεδίαζε να ανατρέψει την τρέχουσα κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος Πούτιν την Τρίτη πυροδότησε εντάσεις στη Μολδαβία ακυρώνοντας ένα διάταγμα του 2012 που υποστήριζε την κυριαρχία της Μολδαβίας στην επίλυση του μέλλοντος μιας αποσχισθείσας περιοχής της Μολδαβίας που ονομάζεται Υπερδνειστερία, όπου σταθμεύουν ρωσικά στρατεύματα.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν πρόκειται να συναντήσει ηγέτες εννέα χωρών στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ την Τετάρτη και έκανε τα πάντα για να επιβεβαιώσει την αμερικανική υποστήριξη σε μία από τις βασικές δεσμεύσεις της συμμαχίας.

Σύμφωνα με το Άρθρο 5 του, τα μέλη του ΝΑΤΟ δεσμεύονται να υπερασπιστούν οποιοδήποτε άλλο μέλος δέχεται επίθεση. Ο κ. Μπάιντεν είπε ότι η δέσμευση των ΗΠΑ τόσο στη συμμαχία όσο και στο άρθρο 5 είναι «σταθερή».

«Κάθε μέλος του ΝΑΤΟ το γνωρίζει και η Ρωσία το γνωρίζει επίσης - μια επίθεση εναντίον ενός είναι επίθεση εναντίον όλων».

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, ακολούθησε την επίσκεψη του Μπάιντεν στο Κίεβο την Τρίτη με το πρώτο της ταξίδι στην Ουκρανία. Επισκεπτόμενη τις πόλεις Bucha και Irpin, όπου τα ρωσικά στρατεύματα δολοφόνησαν εκατοντάδες αμάχους, είπε ότι οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να βασίζονται στην Ιταλία: «Ήμασταν μαζί σας από την αρχή και θα είμαστε μέχρι το τέλος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Σφοδροί βομβαρδισμοί στη Γάζα - Το Ισραήλ άνοιξε το σημείο διέλευσης Κερέμ Σαλόμ

  ΚΟΣΜΟΣ  / Τετάρτη 8 Μαΐου 2024, 08:59:25 /   Τελευταία Ενημέρωση: 13:08   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει σήμερα τους εντατ...