Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

Ο Πούτιν προωθεί τη ρωσική κλιμάκωση στην ετήσια ομιλία του

 


  • Δημοσίευσε
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ ΠούτινΠΗΓΗ ΕΙΚΟΝΑΣ,ΣΟΚ ΠΑΡΑΘΥΡΟΦΥΛΛΟΥ
Λεζάντα εικόνας,
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να επαναλάβει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων κατά την ετήσια ομιλία του για την κατάσταση του έθνους

Κλιμάκωση. Έχει γίνει το σύνθημα του Προέδρου Πούτιν.

Και είδαμε περισσότερα σήμερα.

«Η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συνθήκη Νέας Έναρξης», ανακοίνωσε ο ηγέτης του Κρεμλίνου στην ομιλία του για την κατάσταση του έθνους. Ως συνήθως κατηγόρησε τη Δύση.

Το New Start είναι η τελευταία εναπομείνασα συνθήκη ελέγχου πυρηνικών όπλων μεταξύ Ρωσίας και Αμερικής. Περιορίζει τα πυρηνικά οπλοστάσια των δύο χωρών.

Αλλά υπήρχαν περισσότερα.

Ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι υπέγραψε διάταγμα για «να τεθούν νέα επίγεια στρατηγικά συγκροτήματα σε ετοιμότητα μάχης».

Προειδοποίησε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να επαναλάβει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων.

«Φυσικά, δεν θα το κάνουμε πρώτα», πρόσθεσε ο πρόεδρος Πούτιν. «Αλλά αν οι ΗΠΑ κάνουν δοκιμές, θα το κάνουμε και εμείς».

Το New Start είχε πρόβλημα. Τον περασμένο μήνα η Ουάσιγκτον είχε κατηγορήσει τη Μόσχα για παραβίαση της συμφωνίας αρνούμενη να επιτρέψει δραστηριότητες επιθεώρησης στο έδαφός της.

Η αναστολή της συμμετοχής της στη συνθήκη από τη Μόσχα αυξάνει τα διακυβεύματα.

«Αυτό αφορά περισσότερο τον πυρηνικό εκβιασμό, αλλά είναι εξαιρετικά επικίνδυνο», πιστεύει ο Αντρέι Κολέσνικοφ του Ιδρύματος Κάρνεγκι για τη Διεθνή Ειρήνη, «επειδή δεν μπορούμε να προβλέψουμε πώς θα συμπεριφερθεί ο Πούτιν στο μέλλον και τι έχει στο μυαλό του.

«Για να αποφευχθεί ο πυρηνικός πόλεμος, είναι καλύτερο να υπάρχει ένα πλαίσιο», πρόσθεσε.

«Χάνοντας αυτό το πλαίσιο, γινόμαστε μάρτυρες της πραγματικής απειλής ενός πυρηνικού πολέμου».

γραμμή

Τι είναι η συνθήκη New Start;

Ρωσικός στρατηγικός πυρηνικός πύραυλος RS-24 Yars, στη βάση Teykovo, 23 Σεπτεμβρίου 11ΠΗΓΗ ΕΙΚΟΝΑΣ,AFP
Λεζάντα εικόνας,
Ένας ρωσικός στρατηγικός πυρηνικός πύραυλος RS-24 Yars

Υπογράφηκε το 2010 από δύο τότε προέδρους - τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ - η συνθήκη New Start σχεδιάστηκε για να αποτρέψει τον πυρηνικό πόλεμο. Περιορίζει τον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών που μπορούν να αναπτύξουν και οι δύο πλευρές και δίνει σε κάθε χώρα την εξουσία να επιθεωρεί την άλλη.

Η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ το 2011 και παρατάθηκε 10 χρόνια αργότερα - αν και οι επιθεωρήσεις όπλων διαταράχθηκαν λόγω της πανδημίας του Covid.

Το όριο κάθε πλευράς είναι 1.550 πυρηνικές κεφαλές μεγάλου βεληνεκούς, αριθμός μικρότερος από ό,τι στο πλαίσιο της προηγούμενης συμφωνίας Start.

Μεταξύ τους, οι δύο πρώην αντίπαλοι του Ψυχρού Πολέμου αντιπροσωπεύουν σχεδόν όλα τα πυρηνικά όπλα του κόσμου. Η Ρωσία είχε δηλώσει προηγουμένως ότι ήθελε να διατηρήσει τη συνθήκη σε λειτουργία - παρά την εχθρική ρητορική και από τις δύο πλευρές κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

γραμμή

Γινόμαστε επίσης μάρτυρες ενός ηγέτη του Κρεμλίνου που δεν εκφράζει μεταμέλεια ή λύπη για την απόφασή του να εισβάλει στην Ουκρανία.

Η «ειδική στρατιωτική του επιχείρηση» δεν πήγε καθόλου σύμφωνα με το σχέδιο, φέρνοντας δυστυχία στην Ουκρανία, βαριές στρατιωτικές απώλειες για τη Ρωσία και αναγκάζοντας τον Πρόεδρο Πούτιν να καλέσει εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσους στο στρατό.

Λοιπόν, η εισβολή ήταν τεράστιο λάθος; Ένας τεράστιος λάθος υπολογισμός; Δεν θα ακούσετε τον Πούτιν να παραδέχεται ένα από αυτά. Συνεχίζει να προωθεί την ψευδή αφήγηση ότι η Δύση φταίει για τον πόλεμο.

«Θέλω να επαναλάβω», είπε. "Αυτοί [η Δύση] ξεκίνησαν τον πόλεμο. Και εμείς χρησιμοποιήσαμε βία και χρησιμοποιούμε βία για να τον σταματήσουμε."

«Οι δυτικές ελίτ δεν κρύβουν τους στόχους τους να φέρουν στη Ρωσία μια στρατηγική ήττα. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει να μας τελειώσει μια για πάντα.

Σημαίνει ότι σχεδιάζουν να μετατρέψουν μια τοπική σύγκρουση σε παγκόσμια αντιπαράθεση. Το καταλαβαίνουμε ακριβώς έτσι. Θα αντιδράσουμε ανάλογα. Κι αυτό γιατί στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για την ίδια την ύπαρξη της χώρας μας».

Ο Πρόεδρος Πούτιν εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιβιώσει από τις διεθνείς κυρώσεις και - παρά την υποστήριξη της Δύσης στην Ουκρανία - να βγει νικητής. Κανένας υπαινιγμός συμβιβασμού. Δεν υπάρχει ένδειξη ότι ψάχνει για ράμπα εκτός ράμπας.

"Πιστεύει ότι έχει αποθέματα για τη συνέχιση του πολέμου και της αντιπαράθεσης. Είναι ένα κακό σημάδι", καταλήγει ο κ. Kolesnikov." Έχει διακόψει οποιαδήποτε σχέση με τις δυτικές χώρες. Δεν είναι έτοιμος να ολοκληρώσει αυτήν την καταστροφή αυτή τη στιγμή. Θα συνεχίσει."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Σφοδροί βομβαρδισμοί στη Γάζα - Το Ισραήλ άνοιξε το σημείο διέλευσης Κερέμ Σαλόμ

  ΚΟΣΜΟΣ  / Τετάρτη 8 Μαΐου 2024, 08:59:25 /   Τελευταία Ενημέρωση: 13:08   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει σήμερα τους εντατ...