Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023

Ακόμα πιο κοντά ο κίνδυνος γενικευμένης σύγκρουσης

 ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΝΑΤΟ - ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ακόμα πιο κοντά ο κίνδυνος γενικευμένης σύγκρουσης

Η Ρωσία ενισχύει το πυρηνικό της οπλοστάσιο και το ΝΑΤΟ στέλνει περισσότερα βαρέα όπλα στο Κίεβο

Ενας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και όλα δείχνουν ότι η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη οδεύει προς περαιτέρω κλιμάκωση, με βάθος χρόνου και με κίνδυνο να διευρυνθεί.

Ηδη η αντιπαράθεση και οι εντάσεις στα σύνορα Λευκορωσίας - Ουκρανίας, στη Μολδαβία και στη φιλορωσική αυτονομιστική περιοχή Υπερδνειστερία οξύνονται επικίνδυνα τις τελευταίες βδομάδες, ενώ σε άμεση διασύνδεση με τις εξελίξεις στην Ουκρανία αναζωπυρώνονται «φιτιλιές» σε άλλες περιοχές, όπως στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν, στα Βαλκάνια με την αντιπαράθεση Σερβίας - Κοσόβου κ.α.

Η Ρωσία θα ενισχύσει περαιτέρω το πυρηνικό οπλοστάσιό της και θα ξεκινήσει μαζική παραγωγή υπερηχητικών πυραύλων, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Βλ. Πούτιν, για τη χθεσινή «Ημέρα των Υπερασπιστών της Πατρίδας», τη γιορτή των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, μια μέρα πριν την «επέτειο» της εισβολής. Την Τρίτη ο Ρώσος Πρόεδρος είχε ανακοινώσει ότι η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή της στη Συνθήκη New START με τις ΗΠΑ για τον έλεγχο των στρατηγικών πυρηνικών όπλων.

Ο Πούτιν έχει δεσμευτεί να ενισχύσει τη λεγόμενη «πυρηνική τριάδα» της Ρωσίας. Ετσι, φέτος θα αναπτυχθούν τα πρώτα συστήματα εκτόξευσης διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων «Sarmat», θα συνεχιστεί η μαζική παραγωγή υπερηχητικών πυραύλων αέρος - εδάφους «Kinzhal» και θα ξεκινήσει η μαζική παραγωγή αντιπλοϊκών υπερηχητικών πυραύλων «Zircon», είπε σε διάγγελμά του.

Επιπλέον, «με το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο "Borei-A Emperor Alexander III", που θα τεθεί σε λειτουργία στο Ναυτικό, το ποσοστό των σύγχρονων όπλων και εξοπλισμού στις ναυτικές στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις θα φτάσει το 100%. Τα επόμενα χρόνια, άλλα τρία καταδρομικά από αυτό το έργο θα παραδοθούν στο Πολεμικό Ναυτικό».

Ο Ρώσος Πρόεδρος χαρακτήρισε τον στρατό «εγγυητή» της σταθερότητας του ρωσικού κράτους και δεσμεύτηκε να αυξήσει την παραγωγή της «αμυντικής» βιομηχανίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες που έχουν προκύψει με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Επεσήμανε ότι θα ηγηθεί «της ισορροπημένης και υψηλής ποιότητας ανάπτυξης όλων των συνιστωσών των Ενόπλων Δυνάμεων», εξοπλίζοντάς τις κυρίως «με νέα συστήματα πληγμάτων, εξοπλισμό αναγνώρισης και επικοινωνίας, drones και συστήματα του πυροβολικού». Εξέφρασε δε την ικανοποίησή του «για την τρέχουσα αύξηση της παραγωγής όλης της γκάμας συμβατικών όπλων» από τη ρωσική πολεμική βιομηχανία, από την οποία ζήτησε «να κάνει περισσότερα».

Καταγγελία για σχέδιο προβοκάτσιας του Κιέβου στην Υπερδνειστερία

Στη Μολδαβία κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα η αντιπαράθεση ΝΑΤΟ - Ρωσίας. Χθες το ρωσικό υπουργείο Αμυνας δήλωσε έτοιμο να απαντήσει σε οποιεσδήποτε αλλαγές στα σύνορα μεταξύ Ουκρανίας και Υπερδνειστερίας, λέγοντας ότι «παρακολουθεί στενά την κατάσταση».

«Το καθεστώς του Κιέβου σχεδιάζει μια προβοκάτσια κατά της Υπερδνειστερίας, που θα εφαρμοστεί από ουκρανικά στρατεύματα και μέλη του εθνικιστικού Τάγματος Αζόφ στο εγγύς μέλλον», καταγγέλλει.

Ισχυρίζεται ότι «ως πρόσχημα για την εισβολή θα χρησιμοποιηθεί μια οργανωμένη εισβολή από φερόμενα ρωσικά στρατεύματα από την Υπερδνειστερία» και ότι «Ουκρανοί σαμποτέρ θα φορούν στολές Ρώσων στρατιωτικών».

Ο φιλορώσος πρώην Πρόεδρος της Μολδαβίας, Ιγκόρ Ντόντον, εξέφρασε «ανησυχίες», προειδοποιώντας ότι «οποιαδήποτε κίνηση της Ουκρανίας προς την Υπερδνειστερία θα θεωρηθεί επιθετικότητα κατά της Μολδαβίας».

Η κυβέρνηση της Μολδαβίας διέψευσε την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας και κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν ήρεμοι.

ΟΗΕ: Γενική Συνέλευση για την «επέτειο» της ρωσικής εισβολής

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τη ρωσική εισβολή συνεδρίασε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με τον γγ του Οργανισμού, Αντ. Γκουτέρες, να επισημαίνει τον «ξεκάθαρο κίνδυνο» για «κλιμάκωση της σύγκρουσης», τις «έμμεσες απειλές» για χρήση πυρηνικών όπλων και τις «ανεύθυνες» στρατιωτικές δραστηριότητες γύρω από πυρηνικούς σταθμούς στην Ουκρανία.

Χθες το βράδυ η Γενική Συνέλευση ψήφισε απόφαση η οποία «υπογραμμίζει την ανάγκη να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν συνολική, δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη στην Ουκρανία, βάσει των αρχών της Χάρτας του ΟΗΕ».

Το κείμενο, που είναι μη δεσμευτικό, επαναλαμβάνει «τη δέσμευση στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», «απαιτεί» την άμεση απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και καλεί σε «τερματισμό των εχθροπραξιών».

Ωστόσο δεν κάνει αναφορά στο «ειρηνευτικό σχέδιο 10 σημείων» το οποίο παρουσίασε τον Νοέμβρη ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι.

Στην ψηφοφορία δεν καταγράφηκαν σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με αντίστοιχα προηγούμενα ψηφίσματα. Υπέρ του κειμένου ψήφισαν 141 χώρες, κατά ψήφισαν 7 και αποχή επέλεξαν 32 χώρες (μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Ινδία, η Νότια Αφρική, το Ιράν κ.ά.).

Τα «ειρηνευτικά σχέδια» από τις δυτικές χώρες και την Ουκρανία καταλήγουν στη συνθηκολόγηση της Ρωσίας, σχολίασε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Β. Νεμπένζια. Επέμεινε δε ότι σήμερα οι όποιες διαπραγματεύσεις «για τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης πρέπει να διεξαχθούν με τη Δύση, πρωτίστως με την Ουάσιγκτον, όχι με το Κίεβο» και ότι η Μόσχα «είναι έτοιμη να αναζητήσει διπλωματική λύση».

«Οι αντίπαλοί μας δεν έχουν ξεπεράσει ακόμα τις μάταιες ψευδαισθήσεις τους να νικήσουν μια πυρηνική δύναμη», απείλησε ο Νεμπένζια, και «γι' αυτό πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε στρατιωτικά τους παράγοντες που μας ανάγκασαν να ξεκινήσουμε την ειδική στρατιωτική επιχείρηση πριν από έναν χρόνο».

Από τη μεριά του ο αναπληρωτής πρέσβης της Κίνας, Ντάι Μπινγκ, δήλωσε πως έναν χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου «η ωμή πραγματικότητα αποδεικνύει περίτρανα ότι η αποστολή όπλων δεν θα φέρει ειρήνη».

Ο αναπληρωτής πρέσβης της Βενεζουέλας μίλησε την Τετάρτη στο Συμβούλιο εκ μέρους 16 χωρών που είτε ψήφισαν κατά είτε απείχαν σχεδόν και στα πέντε προηγούμενα ψηφίσματα για την Ουκρανία (Λευκορωσία, Βολιβία, Καμπότζη, Κίνα, Κούβα, Ερυθραία, Ισημερινή Γουινέα, Ιράν, Λάος, Μάλι, Νικαράγουα, Βόρεια Κορέα, Αγιος Βικέντιος, Συρία, Βενεζουέλα και Ζιμπάμπουε). Οι χώρες αυτές, είπε, είναι αντίθετες στη «διχαστική δράση» και τάσσονται υπέρ ενός «πνεύματος συμβιβασμού».

Στο Κίεβο μια σειρά ηγέτες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι επισκέψεις ηγετών από χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο Κίεβο, με αφορμή και τη σημερινή «επέτειο».

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Π. Σάντσεθ μετέβη χθες στην ουκρανική πρωτεύουσα, δηλώνοντας ότι «θα στηρίξουμε την Ουκρανία και τον λαό της μέχρι να επιστρέψει η ειρήνη στην Ευρώπη».

Είχε προηγηθεί τη Δευτέρα η επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ανακοίνωσε νέα στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία, ύψους 500 εκατ. δολαρίων, ενώ την Τρίτη η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι δεσμεύτηκε να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία στρατιωτικά και οικονομικά, αλλά όχι με μαχητικά αεροσκάφη, τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση.

Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Ισπανίας, λίγο πριν αναχωρήσει ο Σάντσεθ για το Κίεβο, ανακοίνωσε ότι θα προμηθεύσει την Ουκρανία αρχικά με 6 γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης «Leopard 2A4», μετά την επισκευή τους, με την παράδοση να αναμένεται τέλη Μάρτη - αρχές Απρίλη. Την περασμένη βδομάδα, 55 Ουκρανοί στρατιωτικοί έφτασαν στην Ισπανία για να εκπαιδευτούν.

Βαριά όπλα για την Ουκρανία ζητούν Πολωνία και Λιθουανία

Περισσότερες στρατιωτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην ανατολική του πτέρυγα, ώστε να αναβαθμιστούν από τάγμα σε ταξιαρχία, καθώς και υψηλότερες επενδύσεις στην αεράμυνα για την «αποτροπή» της Ρωσίας, ζήτησε η πρωθυπουργός της Λιθουανίας, Ινγκρίντα Σιμονίτε, κατά τη συνάντηση των «Εννέα του Βουκουρεστίου» με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Η ίδια προέτρεψε τους συμμάχους του Κιέβου να στείλουν βαρέα όπλα, και μάλιστα αυτά να στέλνονται ταχύτερα. Σε προηγούμενες περιπτώσεις χάθηκε χρόνος σε συνομιλίες που οδήγησαν στην παράδοση όπλων με «καθυστέρηση μερικών μηνών», είπε.

Ο Πολωνός Πρόεδρος Αντ. Ντούντα είπε επίσης ότι τα σύγχρονα όπλα είναι το κλειδί για την άμυνα της Ουκρανίας έναντι της Ρωσίας.

Ερωτηθείς από το CNN αν αυτό περιλαμβάνει ακόμα και μαχητικά αεροσκάφη, απάντησε: «Εάν υπάρχει τέτοια ανάγκη, φυσικά, ναι. Εχουμε ακόμα MiG-29, οι Ουκρανοί πιλότοι είναι έτοιμοι να τα χειριστούν σήμερα. Το ερώτημα είναι πότε οι Ουκρανοί πιλότοι θα είναι έτοιμοι να πετάξουν σύγχρονα αεροσκάφη στα πρότυπα του ΝΑΤΟ, όπως F-16, "Mirage", γαλλικά αεροσκάφη, "Eurofighter" κ.ά.».

Τα άρματα μάχης «Leopard» της Πολωνίας είναι «έτοιμα να σταλούν» στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ντούντα, προσθέτοντας ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες εκπαιδεύονται.

Αντιθέσεις για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Τα κράτη της ΕΕ δεν κατάφεραν ούτε και χθες να συμφωνήσουν στη 10η δέσμη κυρώσεων που σκόπευαν να επιβάλουν στη Ρωσία, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους από τη ρωσική εισβολή, ανέφεραν διπλωματικές πηγές στο πρακτορείο «Reuters».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Πολωνία μπλόκαρε τα μέτρα, με αφορμή τις προτεινόμενες εξαιρέσεις στην εισαγωγή ρωσικού συνθετικού καουτσούκ στην ΕΕ, λέγοντας ότι οι εξαιρέσεις θα καθιστούσαν αναποτελεσματικό το εμπάργκο. Αλλες πηγές είπαν ότι οι εξαιρέσεις προτάθηκαν για να ικανοποιηθεί ένα αίτημα της Ιταλίας, το οποίο στηρίχθηκε και από τη Γερμανία.

Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών - μελών αναμένεται να συναντηθούν ξανά σήμερα.

Επίσης σήμερα ο Τζο Μπάιντεν θα έχει συνομιλία διαδικτυακά με τους ηγέτες του G7 και τον Ουκρανό Πρόεδρο, κατά την οποία αναμένεται να ανακοινώσει κυρώσεις σε ρωσικές τράπεζες, στους τομείς της τεχνολογίας και της άμυνας, καθώς και σε πρόσωπα και εταιρείες που εμπλέκονται στον πόλεμο. Επιπροσθέτως οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν νέο πακέτο στήριξης της Ουκρανίας στους τομείς της οικονομίας, της ασφάλειας και της Ενέργειας.https://www.rizospastis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Χειμωνιάτικος ο καιρός σήμερα – Σε χαμηλά επίπεδα η θερμοκρασία Η πρόγνωση για όλη τη χώρα 23.11.2024 | 07:40

  Χειμωνιάτικος θα είναι ο καιρός σήμερα Σάββατο 23 Νοεμβρίου. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν ισχυροί ...