Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023

Υγειονομική «βόμβα» ο καμένος αμίαντος στη βόρεια Εύβοια

 

 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 



Η καταστροφική πυρκαγιά τον Αύγουστο του 2021 μαζί με τα 512.000 στρέμματα δάσους και εύφορης γης έκαψε εκατοντάδες τόνους φύλλων ελενίτ ● Το καρκινογόνο υλικό έπρεπε να απομακρυνθεί άμεσα, ωστόσο οι πυροπαθείς έμπλεξαν στα εγκληματικά γρανάζια της γραφειοκρατίας ● Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας τούς παρέπεμψε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και οι δαιδαλώδεις διευθύνσεις του στον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ ● Υστερα από ενάμιση χρόνο εμπαιγμών οι πλάκες αμιαντοτσιμέντου δεν έχουν ακόμα συλλεχθεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία

Ενάμιση χρόνο μετά το ξέσπασμα της φωτιάς στη βόρεια Εύβοια (3-8 Αυγούστου 2021), που άφησε πίσω της σχεδόν 512.000 καμένα στρέμματα, ο καμένος αμίαντος (πλάκες αμιαντοτσιμέντου τύπου ελενίτ) δεν έχει συλλεχθεί από τις ιδιωτικές εκτάσεις.

Παρ’ όλο που είναι αποδεδειγμένο ότι ο κατεστραμμένος αμίαντος -πόσο μάλλον ο καμένος!- ευθύνεται για τη μακροπρόθεσμη πρόκληση καρκίνων (ιδιαίτερα μεσοθηλίωμα) καθότι οι μικρές ίνες του εισχωρούν στο αναπνευστικό, λόγος για τον οποίο αποτελεί υγειονομική βόμβα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος δεν συντονίστηκαν και δεν ενεργοποιήθηκαν για την περισυλλογή του.

Αντίθετα, όπως διαφαίνεται στο χρονικό που ακολουθεί, επέλεξαν τη μετατόπιση των ευθυνών που έμπλεξε τους κατοίκους οι οποίοι ζητούσαν βοήθεια σε μια γραφειοκρατία προηγούμενων δεκαετιών και μετέτρεψε την αγωνία τους σε μαρτύριο. Ολα άρχισαν όταν μετά τη φωτιά μηχανικοί ξεκίνησαν επιθεωρήσεις σε καμένα σπίτια, μαγαζιά, μαντριά και χτίσματα. Οπου εντόπιζαν καμένο αμίαντο συνέστηναν στους κατοίκους ότι πρέπει να απομακρυνθεί.

► 3 Σεπτεμβρίου 2021

Ο Δήμος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Αννας εκδίδει ανακοίνωση για τα απόβλητα του καμένου αμίαντου μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην οποία αναφέρει: «Προσοχή! Ο αμίαντος θεωρείται επικίνδυνο απόβλητο και βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας απαιτείται εξειδικευμένη διαχείριση σε όλα τα στάδια (αποξήλωση, συλλογή, απομάκρυνση) από πιστοποιημένες εταιρείες. Μην αγγίζετε και μην προχωράτε σε καμία ενέργεια καθαρισμού των αποβλήτων αμίαντου από μόνοι σας!».

Επικαλούμενος τη σχετική νομοθεσία (ν. 4819/2021) παροτρύνει τους δημότες να απευθυνθούν στην αρμόδια υπηρεσία που υποστηρίζει ότι είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας. Ωστόσο, καθώς μαζεύονται οι αιτήσεις των κατοίκων για την απόσυρση του καμένου αμίαντου, η Αποκεντρωμένη διατείνεται πως είναι αναρμόδια και τους παραπέμπει στο Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών (ΣΥΓΑΠΕΖ) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

► 6 Σεπτεμβρίου

Εκπρόσωπος της επιτροπής κατοίκων επικοινωνεί με το ΣΥΓΑΠΕΖ για το οποίο απαντά ο βιολόγος Μιχάλης Παπαδάκης, ο οποίος είναι κατηγορηματικός ότι αρμόδια υπηρεσία είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και ότι υπάρχουν χρήματα από το Πράσινο Ταμείο. «Σε περιπτώσεις ανεξέλεγκτων αποθέσεων έχει εγκριθεί χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου, όπου και πάλι αρμόδια για την υποβολή αιτημάτων στην Υπηρεσία μας είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. (Σχετική πρόσκληση έχει αποσταλεί προς όλες τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της Επικράτειας με αριθμό πρωτοκόλλου ΥΠΕΝ/ΣΥΓΑΠΕΖ/78732/489/24-08-2021)» αναφέρει.

► 13 Σεπτεμβρίου

Σε έγγραφό της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ενημερώνει το Σώμα Επιθεώρησης και Ελεγκτών του ΥΠΕΝ, δήμο και κατοίκους για το θέμα της απομάκρυνσης των καμένων αποβλήτων αμίαντου ότι είναι σοβαρά υποστελεχωμένη, με το αρμόδιο για τις περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις τμήμα να στελεχώνεται από μόλις δύο άτομα, και ζητά συνδρομή για τη διακρίβωση και αξιολόγηση της ρύπανσης που έχει προκληθεί και για την απομάκρυνση των επικίνδυνων αποβλήτων από τις οικίες. Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι ως τελική ημερομηνία υποβολής των σχετικών αιτημάτων ορίζεται η 30/11/2021.

► 16 Σεπτεμβρίου

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση κοινοποιεί στον δήμο έγγραφο με το οποίο ζητά ενημέρωση από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ.

► 23 Σεπτεμβρίου

Εκπρόσωπος των κατοίκων επικοινωνεί με το γραφείο του βουλευτή Ευβοίας της Νέας Δημοκρατίας Σίμου Κεδίκογλου, που υπουργοποιήθηκε λίγες μέρες μετά την πυρκαγιά, ζητώντας βοήθεια.

Συνεργάτιδά του προθυμοποιείται προκειμένου να βρει βοήθεια από ιδιώτες. Αργότερα ενημερώνει ότι η περισυλλογή του καμένου αμίαντου κοστίζει πολύ και δεν μπορεί να βρει τέτοιου είδους βοήθεια.

► 30 Σεπτεμβρίου

Ενώ πολλοί κάτοικοι έχουν υποβάλει αιτήσεις για την περισυλλογή του καμένου αμίαντου, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξικού Σχεδιασμού Στερεάς Ελλάδας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης τους ενημερώνει ηλεκτρονικά ότι πρέπει να τις υποβάλουν εκ νέου, συμπληρώνοντας αυτή τη φορά και ψηφιακό σήμα με GPS των ακριβών σημείων όπου βρίσκονται τα ελενίτ, προκειμένου να συνδράμει στη διαδικασία το Σώμα Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδος του ΥΠΕΝ.

► Φεβρουάριος 2022

Σημεία όπου έχει εντοπιστεί καμένος αμίαντος επισκέπτονται για αυτοψία επιθεωρητές της Γενικής Διεύθυνσης Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του ΥΠΕΝ, συνοδεία στελεχών του δήμου, αλλά δεν περνούν απ’ όλα. Κάποιος από το κλιμάκιο που επιθεώρησε μαντρί είπε σε κτηνοτρόφο και στη γυναίκα του: «Δεν θα τα πάρουν ποτέ, βάλτε γάντια, περάστε τα με λούστρο και θάψτε τα». Λίγες μέρες αργότερα κάτοικοι μιλούν με το Σώμα Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδος του ΥΠΕΝ, το οποίο ισχυρίζεται ότι η αυτοψία ολοκληρώθηκε και έχουν στείλει τα σχετικά στοιχεία στην Αποκεντρωμένη.

► 29 Μαρτίου

Η Αποκεντρωμένη ενημερώνει τους κατοίκους ότι έχει στείλει επιστολή (αριθμός πρωτοκόλλου 55888) στο ΥΠΕΝ στην οποία αναφέρει πως δεν έχει λάβει ενημέρωση για την προαναφερόμενη αυτοψία.

► 16 Σεπτεμβρίου

Η Αποκεντρωμένη αποστέλλει νέα επιστολή (αριθμός πρωτοκόλλου13015) προς τη Διεύθυνση Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ με την οποία ζητά και πάλι ενημέρωση για την εξέλιξη της υπόθεσης της διαχείρισης αποβλήτων αμίαντου στη βόρεια Εύβοια.

► 5 Οκτωβρίου

Εκ μέρους των κατοίκων αποστέλλεται email για το ζήτημα στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, στους υφυπουργούς Νίκο Ταγαρά και Γιώργο Αμυρά, στον γ.γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, Μανώλη Γραφάκο, στο Σώμα Επιθεωρητών και Ελεγκτών, στην Αποκεντρωμένη και στο ΣΥΓΑΠΕΖ. Αφού επικοινώνησαν και τηλεφωνικά με το γραφείο του Γ. Αμυρά, τους απάντησαν ότι υπεύθυνος για το ζήτημα είναι ο Μ. Γραφάκος.

Από το γραφείο του τελευταίου απαντά ο Γιώργος Κυραγιάννης, ο οποίος δηλώνει ότι δεν είναι υπεύθυνο το ΥΠΕΝ για κάτι τέτοιο, αλλά ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος. Ο ίδιος τους καθησυχάζει ότι έχει προωθήσει τα σχετικά της υπόθεσης στη Βασιλική Δαλακούρα, σύμβουλο του Χρ. Τριαντόπουλου.

► 4 Νοεμβρίου

Με έγγραφό του με τον χαρακτηρισμό του επείγοντος το Σώμα Επιθεωρητών Νοτίου Ελλάδος με την υπογραφή της διευθύντριάς του Σοφίας Ελευθεριάδου απευθύνεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς, στο γραφείο του γ.γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, στη Διεύθυνση Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ και σε εκπρόσωπο των κατοίκων. Σε αυτό επισημαίνεται ότι βάσει της νομοθεσίας, «οι αρμοδιότητες των Επιθεωρητών του ΥΠΕΝ αφορούν μόνο τη διακρίβωση και καταγραφή αποβλήτων αμιάντου, εφ’ όσον ζητηθεί η συνδρομή τους σε περιπτώσεις φυσικής καταστροφής από την αρμόδια υπηρεσία της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

»Μετά το πέρας των διαδικασιών, η υπηρεσία μας δεν έχει αρμοδιότητα σε θέματα οργάνωσης της συλλογής, έγκρισης ή παρακολούθησης των εργασιών απομάκρυνσης των επικίνδυνων αυτών αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων και των αποβλήτων αμιάντου ή αποβλήτων υλικών που περιέχουν αμίαντο». Και καταλήγει: «Η αρμόδια για το ζήτημα υπηρεσία είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας». Φτου κι απ’ την αρχή για τους κατοίκους, δηλαδή.

► 16 Νοεμβρίου

Εκπρόσωπος των κατοίκων μιλά τηλεφωνικά με τον Γιάννη Παπαγιαννόπουλο στο Τμήμα Περιβαλλοντικού και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης, ο οποίος αναφέρει ότι ενημερώθηκε από το ΥΠΕΝ πως έχει δρομολογηθεί η απομάκρυνση του αμίαντου, αλλά δεν γνωρίζει χρονοδιάγραμμα.

Λίγες μέρες πριν υπήρξε επικοινωνία με την Αναστασία Αρφανάκου, διευθύντρια στη Διεύθυνση Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, που δήλωσε αναρμόδια και παρέπεμψε στον Μ. Γραφάκο.

► 23 Νοεμβρίου

Επικοινωνία των κατοίκων με το γραφείο του υφυπουργού Χρ. Τριαντόπουλου. Συνεργάτης του ενημερώνει ότι δεν είναι υπεύθυνος ο κ. Τριαντόπουλος. Νέα επικοινωνία με τον Γιώργο Κυραγιάννη, συνεργάτη του γ.γ. Μ. Γραφάκου, ο οποίος αναφέρει ότι έχουν εκταμιευτεί τα χρήματα εδώ και καιρό στον δήμο, ο οποίος είναι ο αρμόδιος σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη για να συλλέξει τα απόβλητα του καμένου αμίαντου. Νέος «κεραυνός» για τους κατοίκους. Δηλαδή ο δήμος έχει πάρει ήδη τα χρήματα κι αν ναι, τι τα έκανε;

► 25 Νοεμβρίου

Ο εκπρόσωπος των κατοίκων ενημερώνει τον δήμαρχο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας, Γιώργο Τσαπουρνιώτη, γι’ αυτά που έμαθε. Ο δήμαρχος γίνεται έξαλλος, καθώς ο δήμος έλαβε 16.000 ευρώ και ανέθεσε στην εταιρεία Polyeco A.E. τη συγκομιδή του καμένου αμίαντου μόνο από δημόσιους δρόμους, όχι από ιδιωτικές κατοικίες. Ο,τι δηλαδή ορίζει ο νόμος.

Το γεγονός επιβεβαιώνεται και από σχετική ανακοίνωση της εταιρείας στις 10/10/2022 στην οποία αναφέρεται ξεκάθαρα ότι «πρόκειται για την αποκομιδή περίπου 13 τόνων επικινδύνων αποβλήτων που ήταν “αποθηκευμένα” σε δημόσιους χώρους, με σοβαρό κίνδυνο να ελλοχεύει τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για το περιβάλλον».

► 28 Νοεμβρίου

Νέα επικοινωνία με τον Γιώργο Κυραγιάννη ο οποίος επιβεβαιώνει ότι ο δήμος δεν μπορεί να μαζέψει από ιδιωτικές εκτάσεις τον αμίαντο. Και παραπέμπει στη Β. Δαλακούρα, σύμβουλο του Χρ. Τριαντόπουλου. Εκείνη αναφέρει ότι αυτό που έχει δρομολογηθεί είναι μια μελέτη των υδάτινων πόρων της περιοχής στην οποία περιλαμβάνεται και μελέτη για μόλυνση των υδάτων από αμίαντο. Η ίδια καταλήγει, αφού διαβάζει τον σχετικό νόμο λέξη προς λέξη, ότι αρμόδια είναι η Αποκεντρωμένη και ότι μάλιστα υπάρχουν χρήματα από το Πράσινο Ταμείο, ό,τι ακριβώς δηλαδή είχε αναφέρει εγγράφως το ΣΥΓΑΠΕΖ 14 μήνες πριν!

► 30 Νοεμβρίου

Η Αποκεντρωμένη επικοινωνεί με το γραφείο του Χρ. Τριαντόπουλου και τη Β. Δαλακούρα, όπου καθιστά σαφές κατηγορηματικά ότι ο νόμος είναι ξεκάθαρος και δεν είναι η Αποκεντρωμένη υπεύθυνη για το ζήτημα, αλλά ενδεχομένως το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το ΥΠΕΝ. Πλήρης απογοήτευση για τους κατοίκους. Δεκατέσσερις μήνες μετά τη φωτιά κι ακόμη δεν γνωρίζουν ποιος είναι αρμόδιος!

► Φεβρουάριος 2023

Οι κάτοικοι περιμένουν, έχοντας μείνει με τη διαβεβαίωση πως θα γίνει απευθείας ανάθεση και ότι τον Φεβρουάριο θα γινόταν η περισυλλογή. Σε πρόσφατη επικοινωνία τους με το γραφείο του Μ. Γραφάκου μαθαίνουν ότι σε 2 έως 3 εβδομάδες θα γίνει προκήρυξη και κατόπιν θα υπογραφεί η ανάθεση και θα μαζευτεί ο αμίαντος.


Από τον Αννα στον Καϊάφα το γαϊτανάκι των ευθυνών

«Κάηκαν» δεύτερη φορά οι πυρόπληκτοι της βόρειας Εύβοιας από τους αναρμόδιους αρμόδιους ανευθυνοϋπεύθυνους της δημόσιας διοίκησης ● «Επειτα από ενάμιση χρόνο βρήκαμε τελικά την άκρη, αλλά η ώρα της περισυλλογής του αμιάντου δεν έχει έρθει ακόμα» λένε εξουθενωμένοι στην «Εφ.Συν.»

Το πινγκ πονγκ μεταξύ των αρμοδίων, που έχει ταλαιπωρήσει και εξουθενώσει τους κατοίκους, συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε μαζί τους και διαπίστωσε ότι οι ίδιοι είχαν άγνοια για το ποιος ακριβώς είναι ο αρμόδιος για τη συλλογή του καμένου αμίαντου, ακολουθώντας την επιτελική τακτική «από τον Αννα στον Καϊάφα». Τελικά βρήκαμε την άκρη, αλλά η ώρα της περισυλλογής του αμιάντου δεν έχει έρθει ακόμα.

«Από τις δημοτικές εγκαταστάσεις έγινε η αποξήλωση από ειδική εταιρεία. Τώρα από τους ιδιώτες υπάρχει ένα πρόβλημα γραφειοκρατικό. Το θέμα είναι στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση σύμφωνα με τον νόμο, η Αποκεντρωμένη λέει ότι δεν έχει κονδύλια να μαζέψει όλο τον αμίαντο και έχει απευθυνθεί στο ΥΠΕΝ. Ομως μέχρι στιγμής, 1,5 χρόνο μετά, δεν έχει γίνει τίποτα. Η τελευταία πληροφορία που είχα ήταν ότι ο διαγωνισμός για την περισυλλογή του αμίαντου θα γίνει άμεσα. Από τότε έχουν περάσει 2 μήνες και δεν έχει γίνει κάτι ακόμα. Εμείς, σε ό,τι αφορά τον δήμο, το κάναμε αναθέτοντας την περισυλλογή σε εξειδικευμένη εταιρεία και το κόστος δεν ήταν πολύ υψηλό» μας λέει ο Γιώργος Τσαπουρνιώτης, δήμαρχος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας.

«Η υπόθεση βρίσκεται στο ΥΠΕΝ» λέει ο Γιάννης Παπαγιαννόπουλος από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Στερεάς Ελλάδας της Αποκεντρωμένης. «Εχουμε κάνει μια τηλεδιάσκεψη στα τέλη Δεκεμβρίου με την παρουσία του υπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και με κάποιους άλλους παράγοντες του ΥΠΕΝ και μας είπαν ότι θα επιληφθεί το υπουργείο για να προχωρήσει η διαδικασία αρμοδιότητάς του. Από τότε, δεν έχουμε κάποια ενημέρωση. Εμείς έχουμε επικοινωνήσει εγγράφως και ενυπογράφως με τις αρμόδιες υπηρεσίες. Εχουμε στείλει όλα τα στοιχεία που προβλέπονταν με τα οποία έχουμε εξηγήσει ότι η αρμοδιότητα αυτή υπάγεται στο αρμόδιο υπουργείο, όπως λέει και η νομοθεσία. Και το υπουργείο το αποδέχτηκε αυτό και στην τηλεδιάσκεψη που έγινε».

Δηλώνουν άγνοια

«Εχουμε κάνει τις απαραίτητες ενέργειες, έχουν βρεθεί τα χρήματα από τον κ. Τριαντόπουλο και έχουμε προχωρήσει σε συνεννόηση με τις εταιρείες σε διαγωνιστική διαδικασία για να μπορέσει να υπάρξει κονσόρτσιουμ εταιρειών που θα αναλάβει την απομάκρυνση του αμιάντου» λέει ο Γιώργος Κυραγιάννης από το γραφείο του γ.γ. του ΥΠΕΝ, Μ. Γραφάκου. Ο ίδιος μας παρέπεμψε στη Διεύθυνση Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, λέγοντας ότι αυτή έχει αναλάβει την υπόθεση.

Αγνοια για το ποιος χειρίζεται το ζήτημα μας δήλωσε η Βασιλική Δαλακούρα, σύμβουλος του υφυπουργού Χρ. Τριαντόπουλου. Για το θέμα δεν γνώριζε ούτε η Σοφία Μάνη, τμηματάρχης στο Τμήμα Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, αλλά προθυμοποιήθηκε να μας φέρει σε επικοινωνία με την Αναστασία Αρφανάκου, διευθύντρια της αντίστοιχης Διεύθυνσης, η οποία βρήκε την… άκρη.

Σε συνομιλία που είχαμε μαζί της στις 20/2 μας είπε ότι το υπουργείο έχει κινητοποιήσει τις εταιρείες που μπορούν να κάνουν την αποξήλωση και τη μεταφορά αμιάντου για να πάνε αυτή την εβδομάδα και να δουν από κοντά εάν υπάρχουν και άλλοι καμένοι αμίαντοι στην περιοχή, εκτός αυτών που έχουν εντοπίσει οι επιθεωρητές του υπουργείου. Στο τέλος αυτής της εβδομάδας, αρχές της άλλης θα κινηθούν οι διαδικασίες για την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού, μας είπε. Οψόμεθα, δηλαδή, με τον χρόνο να συνεχίζει να κυλάει.

Μαρτυρίες κατοίκων

«Αυτή δεν είναι άλλη μία υπόθεση γραφειοκρατίας, αλλά αδιαφορίας. Γιατί το νομικό πλαίσιο είναι ξεκάθαρο. Υπεύθυνη υπηρεσία είναι η Διεύθυνση Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ. Αντ’ αυτού, 18 μήνες τώρα οι υπηρεσίες παίζουν το γνωστό παιχνίδι του αναρμόδιου. Και, ξέρετε, δεν πήραμε ποτέ τηλέφωνο απειλώντας και βρίζοντας, όπως πολύ φυσιολογικά θα έκανε κάθε αδικημένος πολίτης» μας λεει η Ντέπυ Κουρέλλου, κάτοικος παραλίας Αγίας Αννας.

«Αντίθετα, ρωτήσαμε πολλές φορές ανθρώπινα “δεν μπορείτε να συνεννοηθείτε μεταξύ σας να βρείτε ποια υπηρεσία είναι αρμόδια; Δεν υπάρχει πρωτόκολλο;” Και βέβαια υπάρχει. Αλλά φαίνεται κανείς δεν έμπαινε στον κόπο να το διαβάσει. Γιατί; Δεν το γνωρίζω. Εμείς ως επιτροπή κατοίκων σκεφτόμαστε να κινηθούμε νομικά εναντίον του ΥΠΕΝ. Γιατί, εκτός από τον καρκίνο που έχουν αφήσει εδώ αμολημένο, είναι και η ψυχική κόπωση που έχει συσσωρευτεί. Ενώ ακόμα προσπαθούμε να επανέλθουμε και να ξεχάσουμε τις τρομακτικές εκείνες μέρες που άφησαν βαθύ ψυχικό τραύμα σε όλους μας, παλεύουμε για τον αμίαντο οι κάτοικοι εντελώς μόνοι μας, χωρίς καμία βοήθεια» καταλήγει.

«Σαν μαλλιά παιδιού»

«Είχα μια μικρή αποθήκη που κάηκε και είχε 3 φύλλα με ελενίτ. Τα έβγαλα έξω για να τα συλλέξουν και όταν ακολούθησε βροχή και έγινε πλημμύρα μετά τις φωτιές, κάποιοι τα πήραν και τα έβαλαν για φράγματα. Σε γειτονική μας απόσταση υπήρχε ένα σπίτι που ήταν κατασκευασμένο όλο από ελενίτ και κάηκε ολοσχερώς. Σε μια γυναίκα που έμενε κοντά, της είπαν ότι έπρεπε να φύγει από το σπίτι της. Οταν ήρθε η πλημμύρα, σκέπασε τα συντρίμμια του καμένου σπιτιού και δεν ήρθαν ποτέ να τα μαζέψουν. Τώρα είναι σκεπασμένα από τη λάσπη που έφερε η βροχή, η οποία ήταν πολύ εύφορη για το κτήμα μου μετά. Αλλά είναι σκεπασμένα και τα καμένα ελενίτ» λέει κάτοικος της περιοχής που επιθυμεί να κρατήσει την ανωνυμία του.

Ο Σταύρος Τριανταφύλλου, συνταξιούχος γιατρός, είχε ένα εξοχικό σπίτι 70 τ.μ. χτισμένο από ελενίτ πριν από 50 χρόνια στην παραλία της Αγίας Αννας. Το σπίτι εξαϋλώθηκε από τη φωτιά και έμεινε μόνο η βάση του. Οπως περιγράφει, το πιο τρομαχτικό που είδε όταν πήγε εκεί μετά ήταν «χιλιάδες ίνες αμιάντου να κουνιούνται από τον αέρα σαν μαλλιά παιδιού. Αυτές τις ίνες τις διέσπειρε ο αέρας στη θάλασσα η οποία τις επέστρεψε πίσω στην ακτή, κάτι που σημαίνει ότι οι ίνες έχουν συσσωρευτεί μαζί με την άμμο και συνεχίζουν να διασπείρονται. Αυτή η αδιαφορία είναι εγκληματική» λέει. Ως γιατρός γνωρίζει ότι ακόμα και μία ίνα αμιάντου μπορεί να δημιουργήσει καρκίνο του πνεύμονα έπειτα από μερικά χρόνια. Ετσι έχει απαγορεύσει στην κόρη του και στα εγγόνια του να πηγαίνουν στην παραλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Οι Ρώσοι εξέδωσαν χάρτη στόχων στην Ευρώπη για τον διηπειρωτικό RS-26 Oreshnik – Σε πόσο χρόνο θα έφτανε Αλεξανδρούπολη Παραδέχονται ότι είναι διηπειρωτικός με ακτίνα δράσης 5.500 χλμ. 22.11.2024 | 21:28

  Newsroom  |  email: info@pronews.gr H Mόσχα εξέδωσε χάρτη που κοινοποιεί την ταχύτητα του διηπειρωτικού βλήματος RS-26 Oreshnik και τους χ...