Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

Οι άνεμοι πλήττουν τις ακτές της Μαδαγασκάρης καθώς ο κυκλώνας Φρέντυ φτάνει στη στεριά

 


  • Δημοσίευσε
Δορυφορικές εικόνες δείχνουν τον τροπικό κυκλώνα Φρέντυ να πλησιάζει τη ΜαδαγασκάρηΠΗΓΗ ΕΙΚΟΝΑΣ,REUTERS
Λεζάντα εικόνας,
Δορυφορικές εικόνες δείχνουν τον τροπικό κυκλώνα Φρέντυ να πλησιάζει τη Μαδαγασκάρη

Τουλάχιστον ένα άτομο έχασε τη ζωή του μετά από τροπικό κυκλώνα που έπληξε την ανατολική ακτή της Μαδαγασκάρης, με ισχυρές βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους που έριξαν στέγες από σπίτια και προκάλεσαν κύμα καταιγίδας.

Ο κυκλώνας Φρέντι έφτασε στην ξηρά την Τρίτη, εβδομάδες μετά από μια άλλη τροπική καταιγίδα που σκότωσε 33 άτομα και άφησε χιλιάδες χωρίς καταφύγιο.

Τα σχολεία έχουν κλείσει και η κυκλοφορία έχει διακοπεί.

Νωρίτερα, ο Φρέντι προκάλεσε ζημιές στον Μαυρίκιο, πλημμυρίζοντας παραθαλάσσια ξενοδοχεία.

Το νησιωτικό έθνος του Ινδικού Ωκεανού είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στους κυκλώνες. Πλήττεται κατά μέσο όρο από 1,5 κυκλώνες κάθε χρόνο, το υψηλότερο ποσοστό στην Αφρική, σύμφωνα με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.

Ο κυκλώνας εξασθενούσε ελαφρώς μόλις έπεσε στη Μαδαγασκάρη, που βρίσκεται στα ανοιχτά της νοτιοανατολικής ακτής της Αφρικής, με ριπές ανέμου που ξεπερνούσαν τα 130 χλμ./ώρα (81 μίλια/ώρα). Η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας προειδοποίησε ότι οι καταρρακτώδεις βροχές θα συνεχιστούν στην πορεία της.

«Η θάλασσα παραμένει πολύ ταραγμένη και ο σημαντικός κίνδυνος παράκτιων πλημμυρών θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της νύχτας», ανέφερε.

Ένας 27χρονος άνδρας πνίγηκε κοντά στο λιμάνι του Μαχανόρο πριν η καταιγίδα φτάσει στην ξηρά, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Οι αξιωματούχοι είπαν επίσης ότι 7.000 άνθρωποι είχαν εκκενωθεί προληπτικά από την παράκτια περιοχή απευθείας στο μονοπάτι του Φρέντι και τα προειδοποιητικά κύματα θα μπορούσαν να φτάσουν πάνω από 8 μέτρα (26 πόδια) εκδόθηκαν από τη Διεθνή Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού.

Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούσαν σάκους άμμου για να βαρύνουν τις στέγες τους ως προφύλαξη.

«Όλες οι πόρτες και τα παράθυρα άρχισαν να τρέμουν», είπε ο Ταχίνα, κάτοικος του Μαναντζάρι, μιας παραθαλάσσιας πόλης περίπου 25.000 κατοίκων, 30 χιλιόμετρα από το σημείο όπου ο κυκλώνας έφτασε στην ξηρά.

Είχε εγκαταλείψει το σπίτι της με τους γονείς και τα τρία παιδιά της για να καταφύγει στο γραφείο του συζύγου της.

«Δίπλα μας, τουλάχιστον πέντε σπίτια έχουν χάσει τις στέγες τους», είπε η Ταχίνα στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Ο Πασκάλ Σαλ έκλαψε με λυγμούς καθώς ερευνούσε τη ζημιά που προκάλεσε ο Φρέντι - η οποία είχε σκίσει ένα παράθυρο από το σπίτι του και είχε μετατρέψει τον κήπο του σε ένα «αμμώδες χωράφι».

"Είναι μια επαναλαμβανόμενη παράσταση. Δεν το αντέχω αυτό κάθε χρόνο, δεν γίνεται. Μπατσιράι και Εμνάτη το 2022, Φρέντυ το 2023... Ποιος θα πει ότι σε 15 μέρες δεν θα μας πέσει άλλος;" αυτός είπε.

Τον περασμένο μήνα, η ισχυρή καταιγίδα Cheneso έπληξε τη βορειοανατολική Μαδαγασκάρη, φέρνοντας ισχυρούς ανέμους και νεροποντές που προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες, σκοτώνοντας τουλάχιστον 33 ανθρώπους και αναγκάζοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Το Mananjary εξακολουθεί να αναρρώνει από την καταστροφή που προκάλεσε ο περσινός κυκλώνας Batsirai, ο οποίος σκότωσε περισσότερους από 130 ανθρώπους σε όλη τη Μαδαγασκάρη.

Ο κυκλώνας Φρέντι προβλέπεται να διασχίσει τον ωκεανό από τη Μαδαγασκάρη και να φτάσει στη Μοζαμβίκη, προτού δυνητικά προχωρήσει περαιτέρω στην ενδοχώρα για να χτυπήσει τη Ζιμπάμπουε, λένε αξιωματούχοι του ΟΗΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

ECDC: Δραματική αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη - 60.000 περιπτώσεις σε 16 μήνες

  Newsroom  Ανανεώθηκε:  Τετάρτη, 08 Μαϊος 2024 14:40 Δραματική είναι η αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη στην Ευρώπη παρά το γεγονός ότι μπορεί...