Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023

Οι Επικίνδυνοι Ήρωες της Κυβέρνησης Μητσοτάκη

 



Στις 10 Οκτωβρίου 2022 στην ΕΡΤ2 παρουσιάστηκε η εκπομπή «Επικίνδυνες» με αναφορά στην «Επικίνδυνη αναπηρία» και στην ιστορία της Γεωργίας Καλτσή αθλήτριας σε αμαξίδιο, που σαν γυναίκα ανάπηρη σε ένα σημείο της συνέντευξής της στην Στέλλα Κάσδαγλη αναφέρει για τα καθημερινά εμπόδια που συναντά κατά την μετακίνησή της: «δεν θέλω να είμαι ηρωίδα μπορώ να έχω πρόσβαση;». Προσπαθώντας να ερμηνεύσω την Γεωργία, θεωρώ ότι σε αυτήν της την παρέμβαση επισήμανε την υποκρισία της πολιτείας στα θέματα προσβασιμότητας των σε ανάγκη συνανθρώπων μας, που για να καλύψει την ανεπάρκειά της τους απονέμει τον τίτλο του ήρωα. Είναι φυσικό ο τίτλος του ήρωα να απονέμεται στον οποιοδήποτε συνάνθρωπό μας από το κοντινό ή ευρύτερο περιβάλλον του όταν αυτός υπερβαίνοντας τα πολυάριθμα εμπόδια που του επιβάλλουν οι δύσκολοι καιροί που ζούμε συνεχίζει να βιώνει και να εξελίσσεται με αξιοπρέπεια. Το πρόβλημα υπάρχει όταν ο τίτλος αυτός προφέρεται από επίσημα χείλη και μάλιστα από αυτούς που έχουν την ευθύνη της άρσης των εμποδίων και αιτιών που τον οδηγούν σε καταστάσεις που ως άτομο, επαγγελματίας και πολίτης, αδυνατεί να αντιμετωπίσει οδηγώντας τον σε καταστάσεις αναξιοπρέπειας, ή ακόμα και σε κινδύνους για τη ζωή του.

Αντίστοιχα ο πατέρας του Υποσμηναγού Μάριου Τουρούτσικα που σκοτώθηκε στο τραγικό δυστύχημα του Phantom στις 30 Γενάρη, είπε «Ο Μάριος ήταν ταγμένος να υπηρετήσει την πατρίδα του. Είμαι σίγουρος ότι δεν θα του άρεσε η λέξη ήρωας». Ο πατέρας του Μάριου παρόλο το βαθύ πένθος του, βρήκε τη δύναμη να αρθρώσει σε λόγια την αντίληψη του γιού του για το καθήκον του σαν πιλότος της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Αντίληψη που εκφράζει και όλους τους εξαίρετους επαγγελματίες συναδέλφους του. Ο Μάριος μαζί με τον Στάθη Τσιτλακίδη χάθηκαν σε μια αλληλουχία γεγονότων που, όπως και οι εκατοντάδες συνάδελφοί τους, είχαν βρεθεί και στο παρελθόν, αλλά αυτή τη φορά εξελίχθηκαν με μοιραίο τρόπο οδηγώντας τους στον θάνατο.

Στις 7 Φλεβάρη στην ΒτΕ κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το προσωπικό των ΕΔ και την Εθνοφυλακή πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος τους συνέκριναν με τον Σιαλμά και τον Ηλιάκη, χωρίς να φείδονται ηρωϊκών χαρακτηρισμών. Μπροστάρης στην απόδοση ηρωϊκών τίτλων ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς. Το ηρωϊκό στοιχείο της πράξης αναπτύχθηκε αφειδώς πέρυσι στις ομιλίες Χαρδαλιά στα μνημεία του Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη και του Υποσμηναγού Νίκου Σιαλμά στην Κάρπαθο και στον Αϊ Στράτη στις 23 Μάη και 17 Ιούνη 2022 αντίστοιχα. Η κυβέρνηση, τον έστειλε να καταθέσει στεφάνι εκ μέρους της στη μνήμη των δύο πεσόντων αεροπόρων, υπό την άτυπη ιδιότητά του ως Υφυπουργός Δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Ο τελευταίος, παράλληλα με την αναζήτηση δημοσιότητας και ψηφουλακίων, μέσω της εμπλοκής του στη συνοδεία, μέσω Πολωνίας, ανθρωπιστικού υλικού στην Ουκρανία με την AEGEAN (!!) και των «αποστολών» του στην Κύπρο και την Αυστραλία, εξασφάλισε τη δυνατότητα να διηγείται στα εγγόνια του «ηρωϊκές στιγμές» από την υπηρεσία του στο Υπουργείο. Είναι ενδιαφέρων ο τόνος του από βήματος της ΒτΕ την 7η τρέχοντος όταν απαριθμούσε τις δεκάδες «αποστολές» του στις «εσχατιές» της Ελλάδας πολλές από τις οποίες στην πρώτη θέση της AEGEAN, με δήθεν πρόθεση να επικοινωνήσει τα αυθεντικά προβλήματα των ενστόλων. Είναι αξιοθαύμαστη η ικανότητά του να επικοινωνεί στον περιορισμένο χρόνο που του διατίθεται κατά τις επισκέψεις του αυτές ανάμεσα στις αποδόσεις τιμών, στις φιλοφρονήσεις και στις δημόσιες σχέσεις του με τους τοπικούς παράγοντες. Γενικότερα είναι ενδιαφέρουσα η υπερφιαλοσύνη και η απόδοση «ηρωϊκότητας» στις πράξεις τους, από άτομα που ουσιαστικά έχουν συνηθίσει να απομυζούν, παρασιτώντας, μέρος της προκαλούμενης αίγλης από εξαιρετικές πράξεις άλλων και από την προσκόλλησή τους στα άτομα που τις τέλεσαν.

Σε ποιους όμως αναφερόταν ο «ηρωικός» Υφυπουργός;

Στις 18 Ιουνίου του 1992, πριν από 31 χρόνια, είχε σκοτωθεί ο Υποσμηναγός (Ι) Νίκος Σιαλμάς. πιλότος του ενός από δύο Mirage F1. Ήταν ο πρώτος που έχασε τη ζωή του σε άμεση σχέση με Τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο. Εκείνο το καλοκαίρι, όλοι οι πιλότοι κληθήκαμε στο «επιχειρήσεων» (SOR) της 339 Μοίρας Παντός Καιρού για να ακούσουμε την μαγνητοφωνημένη αποτύπωση των συνομιλιών του σχηματισμού των δύο Mirage, λίγο πριν τον θάνατο του. Ο εξαίρετος συνάδελφός μας έπεσε υπερασπιζόμενος με την ζωή του, την υπόσχεση που είχε δώσει απέναντι στην πατρίδα του και στον εαυτό του για την προάσπιση των δικαιωμάτων της

Αργότερα ακολούθησαν οι υποπλοιάρχοι Χριστόδουλος Καραθανάσης και Παναγιώτης Βλαχάκος, και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός στην θανατηφόρα αποστολή αναγνώρισης με ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, τα ξημερώματα της 31 Γενάρη 1996 στα Ίμια και φυσικά ο Σμηναγός Κώστας Ηλιάκης στις 23 του Μάη 2006, σε αποστολή αναχαίτισης Τούρκικων αεροσκαφών κοντά στην Κάρπαθο.

Η Πολεμική Αεροπορία, το 1992, αντέδρασε άμεσα προκρίνοντας την άμεση και πλήρη διερεύνηση του δυστυχήματος στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πληρωμάτων με ρόλο αναχαίτισης, που έπρεπε με κύριο κορμό τα Phantoms και τα Mirage F1 να αντιμετωπίσουμε τα νεοαποκτηθέντα Τούρκικα F-16. Ακούγοντας τις συνομιλίες μεταξύ των μελών του σχηματισμού δεν αισθανόμασταν ότι ακούγαμε έναν νεκρό ήρωα αλλά έναν συνάδελφό μας, που με τον θάνατό του απομάκρυνε την πιθανότητα να συμβεί κάτι παρόμοιο σε εμάς. Ο Νίκος Σιαλμάς έγινε, όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοι που έπεσαν στον βωμό του καθήκοντος, ένα κομμάτι δικό μας, αλλά και των γενεών των πιλότων που ακολουθούν. Η μνήμη του εισήλθε στα χρωμοσώματα των εξαίρετων επαγγελματιών Ελλήνων πιλότων, δημιουργώντας ένα αντίδοτο στους κινδύνους που ελλόχευαν στις αποστολές αναχαίτισης και όχι μόνο. Η μνήμη των εξαίρετων επαγγελματιών οποιουδήποτε επαγγέλματος εισέρχεται στα χρωμοσώματα των άξιων συναδέλφων τους είτε αυτοί είναι πιλότοι, είτε ζωγράφοι, είτε μουσικοί, είτε συγγραφείς, είτε γιατροί. Υπό την έννοια αυτή παρέλκει η ηρωοποίηση, από μέρους της εκάστοτε Κυβέρνησης, αυτών που επέλεξαν συγκεκριμένη διαδρομή στη ζωή τους και χάθηκαν υπερασπίζοντας τις αξίες τους όπως ανέφερε και ο πατέρας του Μάριου, ιδίως όταν η ηρωοποίηση χρησιμοποιείται για την προβολή της, εκμεταλλευόμενη και των θρήνο των οικείων τους και καλύπτοντας, τις περισσότερες φορές, την ανεπάρκειά της.

Στην περίπτωση του Νίκου Σιαλμά οι καταστάσεις που οδήγησαν στο δυστύχημα στον Aϊ Στράτη ήταν περισσότερο ξεκάθαρες, δεν συνέβαινε όμως το ίδιο στις καταστάσεις στα ‘Ιμια και στην Κάρπαθο, που ακολούθησαν. Πολλά έχουν γραφεί για την περίπτωση των Ιμίων, η επίσημη θέση του ελληνικού κράτους ήταν ότι "το σκάφος κατέπεσε λόγω κακοκαιρίας και απώλειας προσανατολισμού του πιλότου". Η κρίση των Ιμίων ήταν η απαρχή του ζητήματος των "Γκρίζων Ζωνών" στο Αιγαίο, εκ μέρους της Τουρκίας, που αμφισβητώντας την κυριαρχία της Ελλάδας σε αρκετά νησιά πρόσθεσε ένα ακόμη θέμα στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών διαφορών που λειτουργεί και θεριεύει μέχρι τις μέρες μας. Τα γεγονότα στα Ίμια πρόβαλαν την επίδραση του Αμερικάνικου παράγοντα στα Ελληνικά θέματα, ειδικά όταν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ευχαρίστησε από το βήμα της Βουλής τους Αμερικανούς για τον καταλυτικό τους ρόλο στην αποκλιμάκωση της έντασης. Γεγονός ήταν ότι, η συγκεκριμένη αποστολή του πληρώματος του ελικοπτέρου, ήταν σχεδόν ακατόρθωτη ακόμα και με το φως της ημέρας. Υπό τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν τότε, το πλήρωμα χάθηκε σε μια προσπάθεια να μεταδώσει την τακτική εικόνα που επικρατούσε στο νησί, σε έναν αγχωμένο πλοίαρχο, που βρισκόταν σε άμεση επικοινωνία με έναν νευρικό πρωθυπουργό.

Ακόμα πιο περίπλοκη ήταν η κατάσταση που συνδέθηκε με την απώλεια του Κώστα Ηλιάκη και η απίστευτη, κατά την άποψή μου, προσβολή της μνήμης του εκ μέρους της τότε Κυβέρνησης, με γεγονότα και αναφορές που ακολούθησαν, προβάλλονταν στις ειδήσεις και αφορούσαν στον θάνατο /δολοφονία του: Περισυλλογή του Τούρκου πιλότου Χαλί Ιμπραήμ Οσκεμπίρ, από Ιαπωνικό φορτηγό πλοίο με Παναμαϊκή σημαία, αδυναμία περισυλλογής του από το Ελληνικό πλήρωμα του ελικοπτέρου διάσωσης, λόγω της επίκλησης του Τούρκου για δημιουργία του δυστυχήματος σε «διεθνή ύδατα», που υποστηρίχθηκε και επιβλήθηκε προς το εμπορικό πλοίο από την παραπλέουσα Τουρκική φρεγάτα, αλλά και με την απειλή του όπλου που ο Τούρκος πιλότος έφερε! Εθνικές αστοχίες αποτέλεσμα επιλογών της τότε κυβέρνησης και μιας Υπουργού εξωτερικών που έθεσε, όπως συμβαίνει και στις μέρες μας, την τουριστική (δήθεν) «βαριά βιομηχανία» σε προτεραιότητα και τοποθέτησε σε ρόλο σκηνοθέτη τον τότε ΑΓΕΕΘΑ για να καθησυχάσει την εγχώρια κοινή γνώμη με την, κατόπιν εντολής του, σκηνοθετημένη και με παρουσία κάμερας, υποτιθέμενη παράδοση του Τούρκου πιλότου, από τις Ελληνικές στις Τουρκικές αρχές. Στο δε παρασκήνιο της συγκεκριμένης υπόθεσης που αφορά στις επιπτώσεις της στην εξέλιξη των στρατιωτικών που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ενεπλάκησαν σε αυτή, λειτούργησε ένας αλγόριθμος «όσο περισσότερο ασχολείσαι με το γεγονός τόσο μικρότερες πιθανότητες εξέλιξης έχεις σαν αξιωματικός και το αντίθετο». Πρόσφατα ο Κώστας Συμεωνίδης στο Star TV στις 11 Οκτωβρίου 2022 μία ημέρα μετά την προβολή του θέματος «επικίνδυνη αναπηρία» από την ΕΡΤ παρουσίασε στις ειδήσεις ένα βίντεο ντοκουμέντο, του οποίου η προβολή είναι ασυνήθιστη, καθότι εμφανίζει τις καταγραφές των βίντεο κατά την ίδια χρονική στιγμή από δύο Ελληνικά F-16 που αποτυπώνουν την στιγμή που χάθηκε ο Ηλιάκης. Προφανώς δόθηκε άδεια για την προβολή τους γιατί αλλιώς ο Παναγιωτόπουλος θα έπρεπε να διατάξει ΕΔΕ. Η προβολή τους όμως την στιγμή εκείνη εξυπηρετούσε τους κυβερνητικούς σκοπούς δημιουργώντας το κατάλληλο κλίμα σε ότι αφορά στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο με τη σειρά του θα διατρέξει όλον τον προεκλογικό αγώνα της ΝΔ και το αφήγημά της περί έχουσας το μονοπώλιο του πατριωτισμού. Μονοπώλιο πατριωτισμού που τον είδαμε στην σπάνια εμφάνιση της κυβερνητικής ηγεσίας που μαζί με την αισθανόμενη εξαιρετική ασφάλεια ανάμεσα στους Υπουργούς του Μητσοτάκη, Αυτής Εξοχότητας την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δίδοντας το παρόν στις δύο κηδείες των εκλιπόντων αξιωματικών Μάριου Τουρούτσικα και Στάθη Τσιτλακίδη.

Εν μέσω προεκλογικού πυρετού η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναζητεί ένα ηρωϊκό αφήγημα που θα διεγείρει το θυμικό της Ελληνίδας και του Έλληνα σε συνέχεια της ρητορικής της περί «Εθνικής συσπείρωσης», δίνοντας αβάντα και στους προθύμους άλλων κομμάτων για συστράτευση. Άλλωστε οι «πρόθυμοι» είναι ένα είδος που εκτός από τους ήρωες, χαρακτηρίζει μέρος του Ελληνικού κόσμου από την αρχαιότητα μαζί με τους προδότες και τους ανανήψαντες.

Το νέο στοιχείο που έδωσε ο Κώστας Συμεωνίδης στις 11 Οκτωβρίου 2022 είναι ότι ο Ηλιάκης είχε εντολή να «καταγράψει» την αναρτημένη στο Τούρκικο F-4 φωτογραφική συσκευή. Όποια και να ήταν επιχειρησιακά η χρησιμότητα μιας τέτοιας εντολής, εκτιμάται ότι αυτή προκάλεσε τα ανόητα, αντιεπαγγελματικά και εγκληματικά τελικά αντανακλαστικά του Τούρκου πιλότου, καθότι για να «καταγράψει» ο Ηλιάκης την συσκευή θα έπρεπε να στοχεύσει το Τούρκικο αεροσκάφος.

Είναι ευτύχημα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και για την Ελλάδα, που ένα τέτοιο γεγονός δεν συνέβη κατά τη θητεία της, καθότι η πλειοδοσία πατριωτικών αναφορών που εκφέρει, θα τον οδηγούσαν σε ατραπούς που δεν θα μπορούσε χειριστεί και σαφώς δεν θα του επέτρεπαν να το αντιμετωπίσει όπως η αδελφή του 17 χρόνια πριν.

Την Κυβερνητική πλειοδοσία ηρωϊκών χαρακτηρισμών την συναντήσαμε και στις περιπτώσεις των υγειονομικών στην πανδημία και στους πυροσβέστες, εθελοντές και μη, στις πυρκαγιές. Ήταν μια προσπάθεια να χαϊδευτούν τα αυτιά όλων αυτών των εξαιρετικών επαγγελματιών που υπέβαλλαν τους εαυτούς τους σε απίστευτη ψυχική, πνευματική και σωματική πίεση στην προσπάθειά τους να γεμίσουν τα κενά που τους επέβαλε η κυβερνητική αναλγησία, υποβαθμίζοντας την πρωτοβάθμια φροντίδα και το ΕΣΥ

Η αντίληψη αυτή καταδικάζει κάθε φιλότιμο επαγγελματία πιλότο, επιχειρηματία, γιατρό, εκπαιδευτικό, να αποτελέσει τον νέο ήρωα αυτής της κυβέρνησης και σύμφωνα με αυτή, ο Ελληνικός λαός θα κληθεί να αντιμετωπίσει «ηρωϊκά» τις συνέπειές της, εκκενώνοντας τα φλεγόμενα σπίτια του, ή υπομένοντας στωϊκά στον καναπέ του μπροστά σε μια τηλεόραση, την υποβάθμιση της ζωής του και της ζωής και των επόμενων γενεών.

(*) Υποπτέραρχος (Ι) ε.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Οι Ρώσοι εξέδωσαν χάρτη στόχων στην Ευρώπη για τον διηπειρωτικό RS-26 Oreshnik – Σε πόσο χρόνο θα έφτανε Αλεξανδρούπολη Παραδέχονται ότι είναι διηπειρωτικός με ακτίνα δράσης 5.500 χλμ. 22.11.2024 | 21:28

  Newsroom  |  email: info@pronews.gr H Mόσχα εξέδωσε χάρτη που κοινοποιεί την ταχύτητα του διηπειρωτικού βλήματος RS-26 Oreshnik και τους χ...