Δευτέρα 8 Μαΐου 2023

Δέχεται ντιμπέιτ με Τσίπρα σε δεύτερες κάλπες, αρνείται τα περί αποστασιών

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ



Εκβιαστικά διλήμματα από τον πρωθυπουργό και στη σημερινή του συνέντευξη (ANT1) κατά την οποία επέμεινε στα περί τερατογένεσης από κυβέρνηση με κόμματα, χωρίς τη συμμετοχή του πρώτου, και απέρριψε τα περί αποστασιών υποστηρίζοντας ότι την επομένη της κάλπης θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή μόνο από βουλευτές, που είναι εκλεγμένοι με τη Νέα Δημοκρατία, προβάλλοντας την ίδια ώρα την επιδίωξη μονοκομματικής κυβέρνησης αλλά και ανθρώπους «άλλων χρωμάτων».

Σε ό,τι αφορά την αντιπαράθεση για την τηλεμαχία ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «οι εκλογές αυτές είναι εκλογές απλής αναλογικής και πρέπει ισότιμα να συμμετέχουν τα κόμματα» και ισχυρίστηκε ότι «η ουσία του ντιμπέιτ είναι να μας απαντήσουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που θα τους έχουμε εκεί δίπλα-δίπλα, για το πώς «βλέπουν» μια προοδευτική διακυβέρνηση». Και δέχτηκε να υπάρξει ντιμπέιτ με τον Αλέξη Τσίπρα, εάν υπάρξουν δεύτερες εκλογές, «επειδή υπάρχει το μπόνους των εδρών, που δεν αφορά το τρίτο κόμμα, αλλά μόνο τα δύο πρώτα κόμματα».

Χαρακτήρισε την κυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ «αναγκαστική σύμπραξη που πήγε τη χώρα μπροστά». Νωρίτερα, υποστήριξε ψευδώς ότι ανέλαβε τις ευθύνες για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και επέκρινε την στάση του Νίκου Ανδρουλάκη ισχυριζόμενος ότι είχε επιλέξει να τοποθετήσει το ΠΑΣΟΚ πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή της εκλογής του στην ηγεσία του κόμματος, πριν πέσει θύμα υποκλοπής.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τις θριαμβολογίες για το κόμμα Κασιδιάρη αρνούμενος ότι κίνητρο ήταν οι ψήφοι από την ακροδεξιά δεξαμενή. «Πετύχαμε τον στόχο αποκλεισμού της Χρυσής Αυγής, που όλοι ήθελαν» είπε προσθέτοντας προκλητικά πως «ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνουν καμία ικανοποίηση για το γεγονός ότι η Χ.Α. δεν κατεβαίνει στις εκλογές».

Στο πλαίσιο της επίθεσης στην αξιωματική αντιπολίτευση ισχυρίστηκε ότι αυτή «πετάει αριθμούς στον αέρα χωρίς καμία αίσθηση κοστολόγησης» με ανεφάρμοστα μέτρα. Σε ερώτηση για την κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε ότι την έχει δώσει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος ενέπλεξε χθες στην προπαγάνδα της Ν.Δ. το Γενικό Λογιστήριο του κράτους που φέρεται να έβγαλε «τιμή» στα 83 δισ. ευρώ.

Τα «θα» και τα «δεν»

Παράλληλα, επανέλαβε τις ακατάσχετες προεκλογικές υποσχέσεις για προσλήψεις και αυξήσεις λέγοντας ότι δεν χρειάζεται έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα βοηθήματα στην κοινωνία στα πλαίσια των δημοσιονομικών ορίων.

«Το μέτρο που ανακοινώθηκε χθες για τα επιδόματα τέκνων στους δημοσίους υπαλλήλους, είναι ήδη μέσα στο μέτρο για το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο και το κάναμε για να στηρίξουμε τις οικογένειες» είπε ο κ. Μητσοτάκης και δεσμεύτηκε ότι εάν αναλάβει εκ νέου την διακυβέρνηση της χώρας, θα επανεξετάσει «τα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια για τα επιδόματα και τα μέτρα».

Όμως, δεν δέχτηκε ούτε τη μείωση του ΦΠΑ, υποστηρίζοντας ότι δεν περνάει στις τιμές των προϊόντων, ούτε το το ξεπάγωμα των τριετιών, παρά μόνο όταν η ανεργία πέσει κάτω από το 10%, ούτε την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου.

«Δεν δεσμεύομαι για κατάργηση της προσωπικής διαφθοράς» υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν είναι «περίπου» ισοδύναμο με τις αυξήσεις και τις έκτακτες ενισχύσεις στο τέλος του χρόνου και ότι η κυβέρνηση του είχε υποσχεθεί να διορθώσει «αδικίες» του νόμου, όπως και έκανε, κατά τον ίδιο, με αύξηση 8% των συντάξεων, παρότι 900.000 συνταξιούχοι δεν την είδαν εξαιτίας της προσωπικής διαφοράς.

«Η αγορά λειτουργεί με τους δικούς της κανόνες... όσοι δοκίμασαν τη μείωση του ΦΠΑ διαπίστωσαν ότι είχαν έλλειμα στα έσοδα», είπε και ισχυρίστηκε ανερυθρίαστα ότι προσπάθησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τα επιδόματα και την αύξηση του μισθού.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε εκ νέου την εκτίμησε για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, παρά τις υψηλές τιμές των τροφίμων, αλλά ξεκαθάρισε ότι τέλειωσαν οι «παχιές αγελάδες» την περιόδου της πανδημίας Covid

Όταν ρωτήθηκε για τα περισσότερα «pass» σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση επέμεινε πως με αυτά αντιμετώπισε και το «έκτακτο πρόβλημα» του πληθωρισμού για να συμπληρώσει πως όλες κρίσεις, που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Ν.Δ. ήταν «εισαγόμενες», ενώ την κρίση του 2015 την προκάλεσε η Ελλάδα, όταν «ο κ. τσίπρας μας έβαλε στο τρίτο μνημόνιο. Επομένως δεν μπορεί να λέει ότι μας έβγαλε από τα μνημόνια» ισχυρίστηκε ο κ. Μητσοτάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Στο Μαξίμου ο Κακλαμάνης – «Κλειδώνει» για Πρόεδρος της Βουλής Newsroom Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2025 12:33

  Στο Μαξίμου μετέβη το μεσημέρι της Τετάρτης ο  Νικήτας Κακλαμάνης.  Σύμφωνα με πληροφορίες είναι το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Κώστα Τασ...