Με πανηγυρικό τρόπο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2024 ξεπαγώνουν οι τριετίες για τους εργαζομένους. Ωστόσο δεν ανέφερε βασικά σημεία του κυβερνητικού σχεδίου που μετριάζουν τις προσδοκίες των εργαζομένων.
Χωρίς αναδρομική ισχύ
Το βασικό ερώτημα που προέκυψε μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού ήταν εάν το ξεπάγωμα θα έχει αναδρομική ισχύ: Αν δηλαδή θα δοθούν αναδρομικά οι αυξήσεις 10% ανά τριετία οι οποίες δεν δόθηκαν στο διάστημα 2012-2023. Τελικά, η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι αρνητική και αυτό σημαίνει ότι χάνεται η προϋπηρεσία 11 (ολόκληρων) ετών.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας –και επιβεβαίωσε στη συνέχεια ο αρμόδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης– το διάστημα μεταξύ 14/2/2012 έως 31/12/2023 δεν θα υπάρχει αξίωση για αναδρομικές αναζητήσεις διαφορών.
«Στη νομοθετική διάταξη θα προβλέπεται ρητώς η μη αναδρομικότητα της εφαρμογής και θέλω να εξηγήσω και το γιατί. Ο σκοπός μιας κυβερνήσεως είναι να βρει την ισορροπία μεταξύ ενός δικαίου αιτήματος και των αντοχών της οικονομίας. Αν πηγαίναμε να επιβάλουμε με νόμο 30% αύξηση γενικά στους μισθούς στους ιδιωτικούς υπαλλήλους οι μισοί θα έχαναν τη δουλειά τους γιατί οι επιχειρήσεις θα κατέρρεαν. Άρα, πρέπει η άσκηση αυτού του δικαιώματος να γίνει μέσα σε ένα πλαίσιο ισορροπίας και αντοχών της οικονομίας. Για αυτό και θα προβλέπεται ρητά αυτό στη διάταξη», είπε ο υπουργός, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για το κόψιμο 11 χρόνων προϋπηρεσίας.
Συμψηφισμός με τους υψηλούς μισθούς
Επίσης, ο πρωθυπουργός δεν διευκρίνισε εάν οι τριετίες αφορούν και τους υψηλότερους μισθούς. Δηλαδή κατά πόσο εμπεριέχουν τις τριετίες ή εάν θα πρέπει να δοθεί η αναλογούσα αύξηση και σε αυτούς. Αυτό αφορά τις περιπτώσεις που δεν προβλέπεται κάτι ρητά στην κλαδική ή την επιχειρησιακή τους σύμβαση.
«Σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι έχουν ήδη δει αυξήσεις στους μισθούς ενδιαμέσως από το 2012 έως το 2023 και υπερβαίνουν τα σημερινά ισχύοντα είτε στον κατώτατο είτε σε αυτά που ορίζονται στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ), τότε συμψηφίζονται με τα καταβαλλόμενα», τόνισε το Υπουργείο, ψαλιδίζοντας τις προσδοκίες όσων έχουν ήδη πάρει αυξήσεις.
«Αποσύνδεση» από το ποσοστό ανεργίας
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε ανακοινώσει παλαιότερα ότι θα ξεπάγωνε τις τριετίες όταν η ανεργία θα έπεφτε κάτω από το 10%. Ωστόσο, με την κοινωνική δυσαρέσκεια να μεγαλώνει και την ακρίβεια να καλπάζει, το Μαξίμου προχώρησε νωρίτερα από ό,τι σχεδίαζε, σε αυτήν την κίνηση: ένα γεγονός που έκανε τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέργιο Καλπάκη, να κάνει λόγο για εξαπάτηση των εργαζομένων από τον κ. Μητσοτάκη, καθώς «αποδείχτηκε ότι υπήρχε η δυνατότητα να ξεπαγώσουν οι τριετίες πριν τη μνημονιακή πρόβλεψη για μείωση της ανεργίας κάτω από το 10%».
Πώς δικαιολόγησε ο Άδωνις Γεωργιάδης τη νέα κυβερνητική απόφαση;
«Είμαστε πλέον σε στέρεο έδαφος. Η ανεργία πέφτει με μεγάλη ταχύτητα. Δεν είμαστε βέβαια ακόμα 4 τετράμηνα κάτω από 10%, αλλά στην πραγματικότητα η ζήτηση στην αγορά εργασίας είναι πάρα πολύ μεγάλη και άρα, με τα μέτρα που λαμβάνουμε πιστεύουμε ότι θα είμαστε κάτω από το 10% πάρα πολύ σύντομα», ανέφερε αόριστα ο υπουργός.
Και πρόσθεσε (επιχειρώντας παράλληλα να δείξει την ευαισθησία της κυβέρνησης για τους εργαζομένους): «Στις 14 Φεβρουαρίου του 2012 ήρθε η τότε ελληνική κυβέρνηση και είπε με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου ότι αναστέλλει την εφαρμογή των τριετιών, τις παγώνει δηλαδή, σταματάει ο χρόνος. Τι ανακοίνωσε χθες ο κύριος Πρωθυπουργός και θα εξειδικευτεί με νόμο που θα φέρουμε στη Βουλή με το επόμενό μας νομοσχέδιο, πριν το τέλος του χρόνου; Θα πατήσουμε το κουμπί και η 15η Φεβρουαρίου του 2012 θα είναι η 1η Ιανουαρίου του 2024. Αν περιμέναμε σε περίπου 1,5 χρόνο από σήμερα να φτάσουμε το 10% - τόσο υπολογίζουμε ότι θα έχουμε σε 4 συνεχόμενα τρίμηνα- τότε όσοι προσελήφθησαν στην Ελλάδα από τις 14 Φεβρουαρίου του 2012 και μετά, θα άρχιζαν να χτίζουν το δικαίωμά τους στο επίδομα 1,5 χρόνο μετά από σήμερα. Άρα, θα πήγαιναν καλό 2029 για να πάρουν την πρώτη τους αύξηση. Θεωρήσαμε ότι θα είναι πολύ μεγάλη αδικία να πηγαίνει η οικονομία τόσο καλά, να πέφτει η ανεργία με μεγάλη ταχύτητα και όλοι οι συμπολίτες μας που είναι πολλές εκατοντάδες χιλιάδες και έχουν βρει δουλειά από τις 14 Φεβρουαρίου του ’12 και μετά, να χάσουν άλλο 1,5 με 2 χρόνια. Θέλαμε να δώσουμε το δικαίωμα σε όλους όσους έπιασαν δουλειά από τις 15 Φεβρουαρίου του 2012 και μετά να χτίσουν το δικαίωμά τους στο επίδομα του 10%».
Θα δουν χρήματα από το 2025
Ωστόσο, από τα παραδείγματα που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης διαφαίνεται πως οι εργαζόμενοι θα δουν αυξήσεις από τον Ιανουάριο του 2025.
Συγκεκριμένα, το Υπουργείο ανακοίνωσε ότι η προσμέτρηση ανοίγει από 1/1/2024 και αφορά όλων των ειδών τις προσαυξήσεις της προϋπηρεσίας, δηλαδή τριετίες στον κατώτατο ή 3ετίες, 5ετίες ή άλλες κλίμακες, που ορίζονται σε ενεργές συλλογικές συμβάσεις. Και διευκρίνισε ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2024:
Α. Για όσους εισήλθαν στην αγορά εργασίας, μετά τις 14/2/2012, θα αρχίσουν να χτίζουν το δικαίωμα επιδόματος για πρώτη φορά.
Επομένως, ένας εργαζόμενος που σήμερα αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, από 1/1/2024, θα «τρέχει» ο χρόνος του και θα δικαιούται αναλόγως την προϋπηρεσία του 10% ανά τριετία.
Δηλαδή, 780 ευρώ από 0 ως 3 έτη, 858 ευρώ από 3 έως 6 έτη, 936 ευρώ από 6 έως 9 έτη, 1.014 ευρώ με πάνω από 9 έτη.
Β. Γι' αυτούς που είχαν προσληφθεί, πριν από τις 14/2/2012:
1) Εργαζόμενος με πρόσληψη προ του 2012 και προϋπηρεσία 2 χρόνων: Το δικαίωμα ωρίμανσης της 1ης τριετίας ενεργοποιείται 1/1/2024 και καθίσταται πληρωτέο με τη συμπλήρωση τριετίας την 1η/1/2025, με αύξηση 10% επί του τότε ισχύοντος βασικού μισθού (π.χ. με σημερινές τιμές 780+780x0,1=858 ευρώ).
2) Εργαζόμενος με πρόσληψη προ του 2012 και προϋπηρεσία 5 χρόνων: Το δικαίωμα ωρίμανσης της 2ης τριετίας ενεργοποιείται 1/1/2024 και καθίσταται πληρωτέο με τη συμπλήρωση εξαετίας την 1η/1/2025, με αύξηση 20% επί του τότε ισχύοντος βασικού μισθού (π.χ. με σημερινές τιμές 780+780x0,2=936 ευρώ).
3) Εργαζόμενος με πρόσληψη προ του 2012 και προϋπηρεσία 8 χρόνων: Το δικαίωμα ωρίμανσης της 1ης τριετίας ενεργοποιείται 1/1/2024 και καθίσταται πληρωτέο με τη συμπλήρωση εννιαετίας την 1η/1/2025, με αύξηση 30% επί του τότε ισχύοντος βασικού μισθού (π.χ. με σημερινές τιμές 780+780x0,3=1.014 ευρώ).
Έρχεται στη Βουλή η τροπολογία
Ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Κυριακής, σημείωσε ότι το ξεπάγωμα των τριετιών «αποτελεί εισήγηση και προσωπική δική μου και της Γενικής Γραμματέως της κυρίας Στρατινάκη. Τη συζητάγαμε πολλές εβδομάδες και μέσα στο καλοκαίρι. Για να καταλάβετε πόσο την έχουμε δουλέψει, είχαμε σύσκεψη με τον κύριο Πρωθυπουργό μέσα στον Αύγουστο για αυτό το θέμα. Είχαμε φροντίσει να μη διαρρεύσει απολύτως τίποτα και σε κανέναν, διότι δεν θέλαμε αν δεν ήμασταν απολύτως βέβαιοι ότι μπορούμε να το προχωρήσουμε».
Όπως πρόσθεσε, η τροπολογία για τις τριετίες «θα έρθει την άλλη εβδομάδα εκτάκτως στη Βουλή και θα ψηφιστεί την άλλη Πέμπτη ή την άλλη Παρασκευή, ώστε να είναι νόμος του κράτους όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να μην υπάρχει ανησυχία στην αγορά για το πώς θα εφαρμοστεί»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου