Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023

Ένταση και διάρκεια θα έχουν οι καταιγίδες στα κεντρικά και νότια

 Βροχή

Στην Αττική από το απόγευμα θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες κυρίως προς τα δυτικά και τα βόρεια. | ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ/EUROKINISSI
 Τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών


Σε τρεις φάσεις θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία «Daniel». Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα δεχτούν η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η κεντρική και ανατολική Στερεά, η βόρεια Εύβοια και η Πελοπόννησος. Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Συναγερμός στην Πολιτική Προστασία. Live χάρτης.

Η«ψυχρή λίμνη» στην ανώτερη ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με την έντονη μεταφορά υδρατμών από το Αιγαίο προς την ηπειρωτική χώρα θα προκαλέσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο τμήμα της χώρας μας.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, οι βροχές και οι καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα, θα έχουν ένταση, αλλά και διάρκεια, με αποτέλεσμα τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής στις προαναφερόμενες περιοχές, ικανά να δημιουργήσουν κατά τόπους πλημμυρικά φαινόμενα.


Ο αναμενόμενος αθροιστικός υετός έως την Τρίτη 05.09.2023. | www.meteo.gr

Οι περιοχές όπου θα δεχθούν τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής είναι:

  • Θεσσαλία (Μαγνησία, Τρίκαλα, Καρδίτσα, ανατολικά τμήματα Ν. Λάρισας)
  • Σποράδες
  • Πιερία
  • Ανατολική Στερεά (Φθιώτιδα, Βοιωτία)
  • Ανατολική Πελοπόννησος (Δυτική Κορινθία, Αργολίδα, Ανατολική Αρκαδία)
  • Νοτιοδυτική Πελοπόννησος (Μεσσηνία)

Ενδεικτικά, από την επεξεργασία των προγνωστικών στοιχείων, στην περιοχή της Φθώτιδας και της Μαγνησίας (Πήλιο), αναμένονται > 500 mm.

Επιπλέον, θα πρέπει να επισημανθούν:

  • Η ενίσχυση των ανέμων σε ισχυρούς και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις (6-7 μποφόρ)
  • Η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας
  • Η συνέχιση των καταιγίδων και την Πέμπτη 07/09, με βαθμιαία βελτίωση από τις βραδινές ώρες

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης παραμένει στην Κατηγορία 5 (Ακραία). 

Θα «χτυπήσει» σε τρεις φάσεις

Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας τα φαινόμενα έκαναν την εμφάνισή του στη βόρεια Ελλάδα και σταδιακά έχουν επεκταθεί σχεδόν στο σύνολο της χώρας.

Κύρια χαρακτηριστικά της τριήμερης κακοκαιρίας θα είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι χαλαζοπτώσεις, η μεγάλη συχνότητα κεραυνών, οι ενισχυμένοι άνεμοι και η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς, έκανε γνωστό με ανάρτησή του ότι η κακοκαιρία έλαβε την ονομασία «Daniel» και ενημέρωσε πως θα «χτυπήσει» σε τρεις φάσεις:

  • Τη Δευτέρα η διαταραχή σαρώνει από βορρά προς νότο τη χώρα

  • Την Τρίτη επιδρά με επιφανειακό ρεύμα στα ανατολικά & ψυχρές μάζες (-14°C) στα 500 hPa

  • Στο Ιόνιο έχουμε (-16°C) και την Τετάρτη το χαμηλό απομακρύνεται στροβιλιζόμενο

Αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης μεσογειακού κυκλώνα

Σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου Κλέαρχου Μαρουσάκη (OPEN TV), μέχρι την Πέμπτη θα πέσει πολύς μεγάλος όγκος νερού σε πολλές περιοχές της χώρας.

Στην Αττική από το απόγευμα θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες κυρίως προς τα δυτικά και τα βόρεια με αυξημένο τον κίνδυνο για πλημμυρικά επεισόδια.

Για τη Θεσσαλονίκη η σημερινή ημέρα είναι αρκετά δύσκολη ενώ ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στη Χαλκιδική.

Από αύριο Τρίτη και Τετάρτη τα έντονα φαινόμενα εντοπίζονται προς τον ανατολικό ηπειρωτικό κορμό αλλά και προς το νότιο Αιγαίο. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται σε Χαλκιδική, την περιοχή των Σποράδων, την Αττική, τη Βοιωτία, την Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο ενώ φαίνεται θα επηρεαστεί και ένα τμήμα της Κρήτης.

Όπως τονίζει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης τα φαινόμενα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα και πολύ πιθανόν θα προκληθούν πλημμύρες, ιδίως σε περιοχές που έχουν καεί (βλέπε Εύβοια).

Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, την Πέμπτη, οι ειδικοί θα δουν πώς θα κινηθεί τελικά ο μεσογειακός κυκλώνας και εάν θα επηρεάσει την Ελλάδα. 

Σύμφωνα με την επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου της ΕΜΥ η κακοκαιρία θα προκαλέσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, ενισχυμένους ανέμους στο Αιγαίο και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Σήμερα Δευτέρα 4-9-2023, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

  • στη Μακεδονία και πρόσκαιρα στη Θράκη. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής)
  • στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και στα νησιά του Ιονίου (κυρίως στην περιοχή της Λευκάδας, Κεφαλλονιάς και Ζακύνθου), τη Στερεά, την Εύβοια και την Πελοπόννησο (κυρίως στη δυτική και τη βόρεια).

Την Τρίτη 5-9-2023 τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα. Πιο αναλυτικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

  • κατά περιόδους έως το απόγευμα στην Ήπειρο, τα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο
  • στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής), τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια και την ανατολική και νότια Πελοπόννησο
  • κατά περιόδους στο νομό Αττικής και τη δυτική Κρήτη
  • από το μεσημέρι έως το βράδυ στα δυτικά τμήματα των Κυκλάδων και στα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Την Τετάρτη 6-9-2023 ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια (κυρίως στη βόρεια), την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και κατά περιόδους στη δυτική και νότια Κρήτη.

Επισημαίνεται ότι το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν εκτός από τις περιοχές της Θεσσαλίας, των Σποράδων και της βόρειας Εύβοιας όπου θα συνεχίσουν έως τις πρωινές ώρες της Πέμπτης.

Ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο από σήμερα το βράδυ έως το βράδυ της Τρίτης 5-9-2023, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.

Σύσκεψη 

Σε έκτακτη συντονιστική τηλεδιάσκεψη προχώρησε η κυβέρνηση, με αντικείμενο την επικείμενη εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων.

Όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Β. Κικίλιας έχει αποστείλει κατεπείγουσα επιστολή στις περιφέρειες και στους δήμους όλης της χώρας για την άμεση εκπόνηση και ολοκλήρωση αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων. Επιπλέον, συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων, απευθύνει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενόψει της επιδείνωσης του καιρού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων (16 Μαΐου)

  Newsroom   Πέμπτη, 16 Μαϊος 2024 06:30 Ο Τύπος σήμερα ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ / EUROKINISSI Διαβάστε  εδώ   τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Δ...