Με σκληρά λόγια έρχεται το σχόλιο του ΚΚΕ για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Φον ντερ Λάιεν και τα ημίμετρα που αναμένονται για τους πλημμυροπαθείς.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι, μαζί με την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές, μέρος του προβλήματος και βασικός υπεύθυνος για το έγκλημα που συντελέστηκε στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της χώρας, αφού συστηματικά απέρριπτε ως μη επιλέξιμες τις δαπάνες για την αντιπλημμυρική προστασία. Την ίδια στιγμή με Οδηγίες της όριζε ότι τα κράτη - μέλη πρέπει να εφαρμόζουν σχέδια "που δεν συνεπάγονται υπερβολικό κόστος στον τομέα της διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας", διακρίνοντας "περιοχές που στερούνται σημασίας, παραδείγματος χάριν (...) αραιοκατοικημένες περιοχές ή ακατοίκητες περιοχές (...) ή σε περιοχές με περιορισμένους οικονομικούς πόρους"» τονίζει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Φον ντερ Λάιεν και καταλήγει:
«Γι' αυτό το λόγο άλλωστε και η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε κατεπείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν, έτσι ώστε τα κοινοτικά κονδύλια να κατευθυνθούν, χωρίς όρους, προϋποθέσεις και κόφτες -όπως γίνεται συνήθως- στην πλήρη αποζημίωση των πληγέντων, την αποκατάσταση υποδομών, την κάλυψη των αυξημένων αναγκών στις δομές υγείας και την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού σχεδιασμού».
Σημειώνεται ότι η ομάδα του ΚΚΕ στο ευρωκοινοβούλιο παρενέβη στη συζήτηση για «μια Ε.Ε. πιο ανθεκτική στις καταστροφές».
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος τόνισε, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, τα εξής: Καπνίζει ακόμη ο Έβρος, με τη μεγαλύτερη πυρκαγιά στην Ευρώπη, που άφησε 19 νεκρούς και σχεδόν 1 εκατ. καμένα στρέμματα. Στη Θεσσαλία, ολόκληρα χωριά πνίγηκαν, 15 άνθρωποι έχουν μέχρι στιγμής χάσει τη ζωή τους, πολλοί οι αγνοούμενοι, εκατοντάδες οι εγκλωβισμένοι, χωρίς πόσιμο νερό, ρεύμα, φαγητό, εκτεθειμένοι στις μολύνσεις, εγκαταλελειμμένοι από το αστικό κράτος. Στο πλάι τους εξαρχής βρίσκονται εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς κάνοντας πράξη το σύνθημα "μόνο ο λαός σώζει το λαό". Δεν κρύβονται οι εγκληματικές ευθύνες ΕΕ, αστικών κυβερνήσεων πίσω από την λεγόμενη κλιματική κρίση. Σήμερα υπάρχουν τα μέσα ώστε τέτοια φαινόμενα, να μην μετατρέπονται σε τραγωδίες. Η υλοποίησή τους όμως προσκρούει στην ευρωενωσιακή στρατηγική "κόστους-οφέλους" που υλοποίησαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις. Στις ενωσιακές οδηγίες που συστήνουν να μην είναι "υπερβολικό το κόστος" των αντιπλημμυρικών έργων, με κριτήριο οι "οικονομικά αποδοτικότερες" περιοχές να διασωθούν».
Αναλυτικά η κατεπείγουσα ερώτηση:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου