Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2023

Το σχέδιο Νετανιάχου για τη Γάζα: αποστρατιωτικοποίηση, αποριζοσπαστικοποίηση και εκτοπισμός

 Πόλεμος στη Μέση Ανατολή

Ο Νετανιάχου στη Λωρίδα της Γάζας | Avi Ohayon/GPO/Handout via AP
 Αποδοκιμασίες κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού στη Βουλή από οικογένειες ομήρων


Αποφασισμένος να συνεχίσει τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος σε άρθρο στην εφημερίδα Wall Street Journal είπε ότι για να υπάρξει ειρήνη στον παλαιστινιακό θύλακα, αυτός θα πρέπει να «αποστρατιωτικοποιηθεί» και να «αποριζοσπαστικοποιηθεί» ο πληθυσμός. Επίσης είπε ότι την ασφάλεια της Γάζας θα την αναλάβει το Ισραήλ, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον. 

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν το βράδυ της Δευτέρας 25 Δεκεμβρίου, ημέρας στη διάρκεια της οποίας έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 250 άνθρωποι από βομβαρδισμούς και επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού και δείχνουν ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ κωφεύει στις διεθνείς εκκλήσεις για εκεχειρία και προστασία των αμάχων. Κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, 20.674 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, έχουν σκοτωθεί στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενώ οι τραυματίες είναι σχεδόν 55.000.

Παλαιστίνιοι θρηνούν θύματα ισραηλινού βομβαρδισμού στη Γάζα ανήμερα τα Χριστούγεννα | AP Photo/Adel Hana

«Δεν θα σταματήσουμε», αλλά «θα εντείνουμε τις μάχες τις ημέρες που έρχονται. Αυτός θα είναι μακρύς πόλεμος», διεμήνυσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, που όρισε τρία «προαπαιτούμενα» για να υπάρξει ειρήνη: «Η Χαμάς πρέπει να καταστραφεί, η Γάζα πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθεί και η παλαιστινιακή κοινωνία πρέπει να αποριζοσπαστικοποιηθεί».

Και επανέλαβε την πρόθεσή του να δημιουργηθεί «ζώνη ασφαλείας» στην περίμετρο της Λωρίδας της Γάζας, ώστε να αποτραπεί η «διακίνηση όπλων». Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μάλιστα επιτέθηκε στην Παλαιστινιακή Αρχή, λέγοντας ότι δεν μπορεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση στη Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας ότι «χρηματοδοτεί και εξυμνεί την τρομοκρατία» στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Για «το εγγύς μέλλον», το Ισραήλ θα αναλάβει «την κύρια ευθύνη για την ασφάλεια στη Γάζα», από όπου αποσύρθηκε μονομερώς το 2005, έπειτα από 38 χρόνια κατοχής, επανέλαβε.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε διατεθειμένος να ενθαρρύνει την «εθελοντική μετανάστευση των Παλαιστινίων εκτός της Λωρίδας της Γάζας», ουσιαστικά μιλώντας για εκτοπισμό.

Το «πρόβλημα», είπε σε κοινοβουλευτικούς του κόμματός του, του Λικούντ, «δεν είναι αν πρέπει να επιτρέψουμε την έξοδο, αλλά αν θα βρεθεί χώρα διατεθειμένη να απορροφήσει» τον πληθυσμό που θα φύγει, είπε σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα.

Η αντίδραση της Χαμάς

«Γελοίο» χαρακτήρισε η Χαμάς το σχέδιο του Ισραηλινού πρωθυπουργού για εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας ότι οι κάτοικοι «αρνούνται να απελαθούν και να εκτοπιστούν», δεν πρόκειται να δεχθούν «την εξορία» και «δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά να παραμείνουν στη γη μας».

«Αν ήταν το παιδί σου;» 

Οργή στις οικογένειες των ομήρων που κρατά η Χαμάς έχει προκαλέσει η απόφαση του Μπενιαμίν Νετανιάχου να μην κάνει διαπραγματεύσεις για απελευθέρωσή τους και να συνεχίσει τον πόλεμο. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός αποδοκιμάστηκε επανειλημμένα κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο κοινοβούλιο από μέλη οικογενειών των ομήρων.

AP Photo/Adel Hana

Στη διάρκεια της ομιλίας του, που εξηγούσε ότι πρέπει ο πόλεμος να συνεχιστεί έως ότου καταστραφεί η Χαμάς, τα μέλη των οικογενειών κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα και φώναζαν «Τώρα!» και «Κι αν ήταν ο δικός σου γιος;» ή «80 μέρες, κάθε λεπτό είναι κόλαση». Διαδήλωση για το ίδιο θέμα έγινε για μια ακόμη φορά στο Τελ Αβίβ.

Η Χαμάς από την πλευρά της απαιτεί να τερματιστούν οι εχθροπραξίες προτού γίνουν νέες διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ομήρων. Το αίτημα για εκεχειρία διατυπώνεται διαρκώς από τον ΟΗΕ, τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και πολλές χώρες (πλην ΗΠΑ) ώστε να απελευθερωθούν οι όμηροι και να παρασχεθεί βοήθεια στους αμάχους.

Η Αίγυπτος και το Κατάρ, που έχουν αναλάβει τη διαμεσολάβηση ανάμεσα στις δύο πλευρές, προσπαθούν α επιτύχουν συμβιβασμό για να κηρυχθεί μια ανακωχή, ανάλογη με αυτήν του Νοεμβρίου, στη διάρκεια της οποίας αφέθηκαν ελεύθεροι 105 όμηροι και, σε αντάλλαγμα, 240 Παλαιστίνιοι φυλακισμένοι σε ισραηλινές φυλακές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Οι Ρώσοι εξέδωσαν χάρτη στόχων στην Ευρώπη για τον διηπειρωτικό RS-26 Oreshnik – Σε πόσο χρόνο θα έφτανε Αλεξανδρούπολη Παραδέχονται ότι είναι διηπειρωτικός με ακτίνα δράσης 5.500 χλμ. 22.11.2024 | 21:28

  Newsroom  |  email: info@pronews.gr H Mόσχα εξέδωσε χάρτη που κοινοποιεί την ταχύτητα του διηπειρωτικού βλήματος RS-26 Oreshnik και τους χ...