Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023

Κίνδυνος εξάπλωσης του πολέμου - Διαρκές σφυροκόπημα από Ισραήλ

 israel

Ισραηλινοί στρατιώτες στέκονται πάνω από τεθωρακισμένα οχήματα, στα σύνορα Ισραήλ-Γάζας. | (AP Photo/Leo Correa)


Οισραηλινός στρατός πολλαπλασιάζει τα χτυπήματα στη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο του πολέμου που κήρυξε για να «εξαλείψει» τη Χαμάς, κάτι που μπορεί να διαρκέσει «πολλούς μήνες», όπως διαμηνύει η κυβέρνηση Νετανιάχου. 

Πάνω από 240 άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα σε 24 ώρες, ανέφερε χθες το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Πτώματα Παλαιστινίων μεταφέρθηκαν με φορτηγό στη Ράφα όπου θάφτηκαν σε ομαδικό τάφο, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι τηλεπικοινωνίες παρέμεναν κομμένες σήμερα το πρωί. Στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί 20.915 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες, παιδιά και έφηβοι, κι έχουν τραυματιστεί άλλοι 54.918, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Οι εχθροπραξίες ανάγκασαν 1,9 εκατ. κατοίκους στη Λωρίδα της Γάζας -το 85% του πληθυσμού- να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Την περιοχή απειλεί πλέον λιμός, ενώ τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.

Οι ανησυχίες πως ο πόλεμος θα εξαπλωθεί εντείνονται

Στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου, ισραηλινοί στρατιωτικοί τραυματίστηκαν χθες Τρίτη από πυρά της Χεζμπολά, ενώ η ανταλλαγή πυρών είναι καθημερινή. 

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Καχέρα μετέδωσε ότι «ιπτάμενο αντικείμενο» καταστράφηκε «δύο χιλιόμετρα ανοικτά των ακτών της Ντάχαμπ», αιγυπτιακής πόλης περίπου 150 χιλιόμετρα νότια από τα σύνορα με το Ισραήλ.

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, που περιπολούν στην Ερυθρά Θάλασσα για να προστατεύουν κυρίως εμπορικά πλοία από τις επιθέσεις των Χούθι, ανακοίνωσαν πως κατέστρεψαν χθες δώδεκα drones και πέντε πυραύλους των σιιτών ανταρτών.

Τουλάχιστον ένα μέλος φιλοϊρανικής οργάνωσης έχασε τη ζωή του και άλλα 24 τραυματίστηκαν τα ξημερώματα, όταν οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον τριών εγκαταστάσεων στο έδαφος του Ιράκ, ανέφεραν πηγές προσκείμενες στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας. Οι επιθέσεις φιλοϊρανικών ένοπλων οργανώσεων εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων έχουν πολλαπλασιαστεί στο Ιράκ και στη Συρία από τη 17η Οκτωβρίου. 

Oι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) ανέφεραν ότι το Ισραήλ «θα πληρώσει» για τη δολοφονία ενός υψηλόβαθμου στελέχους του. Όπως έγινε γνωστό, αεροπορική επιδρομή σκότωσε τον Σαγιέντ Ραζί Μουσαβί έξω από την πρωτεύουσα της Συρίας, τη Δαμασκό. 

Συζήτησαν για την επόμενη ημέρα

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, και ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων του Ισραήλ, Ρον Ντέρμερ, συζήτησαν τον σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα του πολέμου Ισραήλ-Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της διακυβέρνησης και της ασφάλειας στη Γάζα, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης στην Ουάσιγκτον την Τρίτη, οι δυο τους συζήτησαν επίσης τις προσπάθειες να φέρουν στην πατρίδα τους εναπομείναντες ομήρους και τη μετάβαση σε μια διαφορετική φάση του πολέμου για να μεγιστοποιηθεί η εστίαση σε στόχους υψηλής αξίας της Χαμάς, ανέφερε το Reuters επικαλούμενο τον αξιωματούχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου