Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2023

ο βαρύ τίμημα και η μοναδική επιλογή του Νετανιάχου

 Μπενιαμίν Νετανιάχου

Abir Sultan/Pool Photo via AP

Τ

Αποφασισμένος να συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας μέχρι την εξολόθρευση της Χαμάς, με όποιο τίμημα, εμφανίζεται ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου: συντελώντας έτσι στη συνεχή και δραματική αύξηση του αριθμού των Παλαιστινίων αμάχων που σκοτώνονται καθημερινά από τις ισραηλινές βόμβες, αλλά και καταδικάζοντας μεγάλο μέρος του τοπικού πληθυσμού σε λιμοκτονία. 

Ωστόσο, εκτός από τους 20.258 Παλαιστινίους που έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου (σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό), υπάρχουν απώλειες και στις τάξεις του ισραηλινού στρατού. Όπως ανακοινώθηκε το πρωί της Κυριακής, άλλοι 8 Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, ανεβάζοντας σε 154 τον συνολικό ανακοινωμένο αριθμό των απωλειών στις τάξεις του από την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων στον παλαιστινιακό θύλακα στις 20 Οκτωβρίου.

Παρά τη συνεχή αιματοχυσία και τις εκκλήσεις διεθνών οργανισμών για κατάπαυση του πυρός, ο Νετανιάχου δεν εξετάζει καν το ενδεχόμενο μιας σύντομης εκεχειρίας και εν μέσω Χριστουγέννων έκανε λόγο για «πολύ βαρύ τίμημα» αλλά και για μια και μοναδική επιλογή. 

Συγκεκριμένα, μετά την ανακοίνωση του στρατού ότι 14 στρατιώτες σκοτώθηκαν στο παλαιστινιακό έδαφος από την Παρασκευή, ο Νετανιάχου δήλωσε ξεκάθαρα: «Αυτό είναι ένα δύσκολο πρωινό, μετά από μια πολύ δύσκολη μέρα μάχης στη Γάζα... Ο πόλεμος επιβάλλει ένα πολύ βαρύ τίμημα... αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε να πολεμάμε».

► Πολύ σκληρά λόγια εις βάρος του Ισραήλ χρησιμοποίησε ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για την επαρκή στέγαση, Μπαλακρισνάν Ρατζαγκοπάλ, για όσα συμβαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «θεσμοθετημένη ατιμωρησία»

→ Καμία πίεση δεν δέχεται ο Νετανιάχου από τις ΗΠΑ και τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για μείωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα. Αυτό ανέφερε ο ίδιος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, δηλώνοντας στο Reuters: «Έχω δει ψευδείς δημοσιεύσεις που ισχυρίζονται ότι οι ΗΠΑ εμπόδισαν και μας εμποδίζουν από επιχειρησιακές επιχειρήσεις στην περιοχή. Αυτό δεν είναι αληθινό. Το Ισραήλ είναι ένα κυρίαρχο κράτος. Οι αποφάσεις μας στον πόλεμο βασίζονται στις επιχειρησιακές μας εκτιμήσεις και δεν θα επεκταθώ επ' αυτού»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου