Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2023

Συρρέουν στη Ράφα καθώς το Ισραήλ εντείνει τις επιθέσεις στη νότια Γάζα

 Gaza

Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι σε έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό στη Ράφα της Λωρίδας της Γάζας | AP Photo/Hatem Ali


Φόβοι για εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών. Τουλάχιστον 165 νεκροί απ' τις ισραηλινές επιθέσεις το τελευταίο 24ωρο.

Όλο και πιο πολύ προωθείται ο ισραηλινός στρατός στη νότια Γάζα, εντείνοντας το σφυροκόπημα κατά της Χαμάς και βάζοντας στο στόχαστρο προσφυγικούς καταυλισμούς.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει εμβαθύνει τη χερσαία επιχείρηση στη νότια Γάζα και ότι έπληξε θέσεις της Χαμάς στην καρδιά της πόλης Χαν Γιουνίς, την οποία θεωρεί προπύργιο της Χαμάς.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του IDF χτυπήθηκε η αίθουσα που χρησιμοποιείται για όλες τις δραστηριότητες πληροφοριών της Χαμάς στην περιοχή και ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις βρήκαν πολύτιμα έγγραφα σε αυτήν.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ακόμα ότι ένας αριθμός «τρομοκρατών» σκοτώθηκε στις μάχες της Χαν Γιουνίς και ότι η αεροπορία επιτέθηκε σε περίπου 50 στόχους στην περιοχή.

Σύμφωνα με το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι έχουν μετακινηθεί στη Ράφα, την πιο νότια πόλη της Γάζας, τις τελευταίες ημέρες καθώς οι μάχες εντείνονται στη Χαν Γιουνίς και αλλού.

Στο μεταξύ, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα μια τετράωρη παύση των εχθροπραξιών σε καταυλισμό στη Ράφα. Οι στρατιωτικές δραστηριότητες εκεί θα ανασταλούν προσωρινά για ανθρωπιστικούς λόγους, ανακοίνωσε στα αραβικά εκπρόσωπος του στρατού μέσω της πλατφόρμας X. Η παύση αποφασίσθηκε για να μπορέσει ο πληθυσμός να πάρει προμήθειες, έγραψε ο Ισραηλινός εκπρόσωπος.

Ο ισραηλινός στρατός είχε προηγουμένως καλέσει τους κατοίκους της πόλης Χαν Γιουνίς να αναζητήσουν ασφάλεια στη Ράφα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Το τελευταίο 24ωρο το Ισραήλ έχει εντείνει το σφυροκόπημα. Τουλάχιστον 165 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 250 τραυματίσθηκαν στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, διευκρινίσθηκε από το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Σύμφωνα με την ίδια πηγή από τις 7 Οκτωβρίου οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 21.672 ανθρώπους και έχουν προκαλέσει τον τραυματισμό  56.165 ανθρώπων.

Φόβοι για εξάπλωση ασθενειών

Η OCHA λέει ότι η εισροή ανθρώπων στη Ράφα έχει επιδεινώσει την κατάσταση με τους ήδη περιορισμένους πόρους, ενώ υπάρχει ανησυχία για την αύξηση της εξάπλωσης ασθενειών στη Γάζα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι παραμένει «πολύ ανήσυχος για την αυξανόμενη απειλή μολυσματικών ασθενειών» και ότι στους τρεις μήνες έως τα μέσα Δεκεμβρίου, κατέγραψε:

  • περίπου 180.000 περιπτώσεις λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού
  • 136.400 περιπτώσεις διάρροιας (τα μισά από αυτά σε παιδιά κάτω των πέντε ετών)
  • 55.400 περιπτώσεις ψειρών και ψώρας
  • 5.330 περιπτώσεις ανεμοβλογιάς
  • 42.700 περιπτώσεις δερματικού εξανθήματος (συμπεριλαμβανομένων 4.722 περιπτώσεων κηρίου)
  • 4.683 περιπτώσεις συνδρόμου οξέος ίκτερου και 126 περιπτώσεις μηνιγγίτιδας.
  • Χθες, σε συντονισμό με το Ισραήλ, η Unicef ανακοίνωσε ότι παρέδωσε 600.000 εμβόλια στη Γάζα.


Άλλες εξελίξεις

  • Συριακά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην περιοχή του Χαλεπίου στη βόρεια Συρία.
  • Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση ρουκετών κατά του Ισραήλ, αφού ενεργοποιήθηκαν προειδοποιητικές σειρήνες σε πολλές πόλεις κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.
  • Οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν διαψεύδουν μια αναφορά ότι 11 μέλη τους σκοτώθηκαν σε φερόμενη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Συρία.
  • Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν δύο καταυλισμούς προσφύγων στο κέντρο της Γάζας το Σάββατο. Κάτοικοι στους αστικούς προσφυγικούς καταυλισμούς Nuseirat και Bureij, ανέφεραν ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια της νύχτας και μέχρι το Σάββατο.
  • Ένας Παλαιστίνιος δημοσιογράφος που εργαζόταν για το Al-Quds TV σκοτώθηκε μαζί με μερικά από τα μέλη της οικογένειάς του σε αεροπορική επιδρομή στο σπίτι τους στον καταυλισμό Nuseirat στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, δήλωσαν υγειονομικοί αξιωματούχοι και άλλοι δημοσιογράφο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

ECDC: Δραματική αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη - 60.000 περιπτώσεις σε 16 μήνες

  Newsroom  Ανανεώθηκε:  Τετάρτη, 08 Μαϊος 2024 14:40 Δραματική είναι η αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη στην Ευρώπη παρά το γεγονός ότι μπορεί...