Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2023

Οι Χούθι επιτίθενται κατά πλοίων, η Ισπανία υπαναχωρεί από τη αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα

 Επίθεση των Χούθι σε εμπορικό πλοίο

Φωτ. αρχείου από επίθεση των Χούθι σε εμπορικό πλοίο στις 19 Νοεμβρίου | Houthi Media Center via AP


Νέες επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων και δεξαμενοπλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στα ανοικτά της Ινδίας κάνουν οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, δημιουργώντας προβλήματα στο διεθνές εμπόριο, την ώρα που η Ισπανία δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να συμμετάσχει στη διεθνή αποστολή πολεμικών πλοίων υπό τις ΗΠΑ στην περιοχή, παρά την αρχική συμφωνία της.

Το Σάββατο δεξαμενόπλοιο που μετέφερε χημικά επλήγη σε θαλάσσια περιοχή στα ανοικτά της Ινδίας, με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να υποστηρίζουν ότι η επίθεση έγινε από «drone εφόδου που εκτοξεύθηκε από το Ιράν». Επίσης, δύο πετρελαιοφόρα και ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό που έπλεαν στην Ερυθρά Θάλασσα έγιναν στόχος drones. 

ADVERTISEMENT

Η επίθεση στο χημικό δεξαμενόπλοιο Chem Pluto, υπό σημαία Λιβερίας, το πρωί του Σαββάτου προκάλεσε πυρκαγιά στο πλοίο, η οποία κατασβέστηκε, ενώ δεν υπήρξαν θύματα, επεσήμανε το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας. Το πλοίο ανήκει σε ιαπωνική ναυτιλιακή εταιρεία και το διαχειρίζεται ολλανδική εταιρεία.

Το Σάββατο επίσης, επίθεση δέχθηκαν δύο πετρελαιοφόρα, σύμφωνα με πληροφορίες των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων (CENTCOM) που βρίσκονται στην περιοχή. Το MN Saibaba, ιδιοκτησίας ναυτιλιακής εταιρείας της Γκαμπόν με σημαία Ινδίας, εξέπεμψε σήμα κινδύνου ενώ βρισκόταν στην Ερυθρά Θάλασσα, αφού επλήγη από drone που προήλθε από τις περιοχές της Υεμένης που ελέγχουν οι Χούθι, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Επίσης, το MV Blaamanen με σημαία Νορβηγίας, δέχθηκε επίθεση από drone που εκτόξευσαν οι Χούθι, χωρίς ωστόσο να πληγεί.

Μέχρι στιγμής οι αντάρτες της Υεμένης έχουν κάνει 15 επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων, σύμφωνα με την CENTCOM, που επισήμανε ότι αμερικανικό αντιτορπιλικό που πραγματοποιούσε περιπολία στην Ερυθρά Θάλασσα, το USS Laboon, κατέρριψε το Σάββατο τέσσερα άλλα επιθετικά drones των Χούθι που το στοχοθέτησαν.

Οι Χούθι έχουν δηλώσει ότι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις αυτές εφόσον δεν εισέρχονται αρκετά τρόφιμα και φάρμακα στον υπό πολιορκία θύλακα της Λωρίδας της Γάζας, με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να κατηγορούν το Ιράν ότι τους προμηθεύει με πολεμικό υλικό. Ωστόσο, η Τεχεράνη απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές, προειδοποιώντας πάντως ότι αν συνεχιστεί ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς, κι άλλες θαλάσσιες οδοί θα καταστούν επικίνδυνες.

Ο αξιωματούχος των Φρουρών της Επανάστασης Μοχαμάντ Ρεζά Νακντί είπε ότι «με τη συνέχιση των εγκλημάτων, η Αμερική και οι σύμμαχοί της θα πρέπει να αναμένουν τη γέννηση νέων δυνάμεων αντίστασης και το κλείσιμο άλλων οδών ναυσιπλοΐας. Θα πρέπει να αναμένουν σύντομα το κλείσιμο της Μεσογείου, του Γιβραλτάρ και άλλων θαλάσσιων οδών.

Η Ισπανία και ο συνασπισμός της Ερυθράς Θάλασσας

Στις 18 Δεκεμβρίου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον σχηματισμό συνασπισμού για την υπεράσπιση της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, στον οποίο συμμετέχουν αποστέλλοντας πολεμικά πλοία περίπου 20 χώρες στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Φύλακας της Ευημερίας» (Operation Prosperity Guardian).

Ωστόσο, παρά την αρχική συμφωνία της, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή πως προτιμά να επιλέξει τη θέση της «μέγιστης σύνεσης» και δεν έχει ακόμη λάβει απόφαση για το εάν θα συμμετάσχει στον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό.

«Η Ισπανία δεν θα συμμετάσχει ποτέ σε επιχείρηση μονομερώς», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Πιλάρ Αλεγρία, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση των σοσιαλιστών στη Μαδρίτη δεν θα συμμετάσχει στην πρωτοβουλία παρά «υπό την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του NATO».

Είχε προηγηθεί συνάντηση του Σοσιαλιστή πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ και του ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ισπανία, είπε ότι «η απόφαση είναι να μην επέμβουμε, ή σε κάθε περίπτωση να μην επέμβουμε με τους όρους που προτάθηκαν από τις ΗΠΑ», αφότου το ισπανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως η Μαδρίτη «εξαρτάται από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του NATO», και «κατά συνέπεια, δεν θα συμμετάσχει μονομερώς» στην Επιχείρηση Φύλακας της Ευημερίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου