Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2023

Μετά το ανηλεές σφυροκόπημα, το Ισραήλ δηλώνει έτοιμο να επιτρέψει πλοία με βοήθεια στη Γάζα

 Γάζα

AP Photo/Fatima Shbair


Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών κατονόμασε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων την Ελλάδα, ως πιθανές συμμετέχουσες.

Το Ισραήλ ετοιμάζεται να επιτρέψει σε πλοία να παραδώσουν βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας «αμέσως» μέσω ενός προτεινόμενου θαλάσσιου διαδρόμου από την Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, κατονομάζοντας τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων την Ελλάδα, ως πιθανές συμμετέχουσες.

Βάσει της συμφωνίας που είχε προταθεί για πρώτη φορά από την Κύπρο το Νοέμβριο, το φορτίο θα υποβληθεί σε επιθεώρηση ασφαλείας στη Λάρνακα και στη συνέχεια θα μεταφερθεί με πλοίο στην ακτή της Γάζας, 370 χιλιόμετρα μακρύτερα, αντί να περάσει από τη γειτονική Αίγυπτο ή το Ισραήλ.

Αν το σχέδιο προχωρήσει, θα σηματοδοτήσει την πρώτη χαλάρωση του ισραηλινού ναυτικού αποκλεισμού που επιβάλλεται από το 2007 στη Γάζα αφού η Χαμάς πήρε την εξουσία στον παλαιστινιακό θύλακα.

Καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπισθεί, η ιδέα αυτή μπορεί επίσης να αποτελέσει εν μέρει απάντηση στην απόφαση της 22ας Δεκεμβρίου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε επέκταση των μηχανισμών ανθρωπιστικής ανακούφισης.

«Μπορεί να αρχίσει αμέσως», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ελί Κοέν στο ραδιοσταθμό 103 FM του Τελ Αβίβ, όταν ερωτήθηκε για το μεσογειακό διάδρομο.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Βρετανία, η Γαλλία, η Ελλάδα και η Ολλανδία είναι μεταξύ των χωρών με σκάφη που μπορούν να προσεγγίσουν απ' ευθείας τις ακτές της Γάζας, η οποία δεν έχει βαθύ λιμάνι. Φάνηκε να περιμένει από τις χώρες αυτές να προχωρήσουν μ' αυτό τον τρόπο μάλλον, παρά να ξεφορτώσουν τη βοήθεια στο Ισραήλ.

«Μας ζήτησαν ο εξοπλισμός να έρθει μέσω του (ισραηλινού λιμανιού) Ασντόντ. Η απάντηση είναι όχι. Δεν θα έρθει μέσω του Ασντόντ. Δεν θα έρθει μέσω του Ισραήλ. Θέλουμε να αποδεσμευθούμε, διατηρώντας τον έλεγχο της ασφάλειας. Αυτός είναι ο στόχος αυτής της διαδικασίας», δήλωσε ο Κοέν.

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από το Λονδίνο, το Παρίσι, την Αθήνα ή το Άμστερνταμ, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Βρετανία και η Ελλάδα έχουν εκφράσει προηγουμένως την υποστήριξή τους στην κυπριακή πρωτοβουλία, με τη Βρετανία να προσφέρει πλοία που μπορούν να προσεγγίσουν τα ρηχά νερά των ακτών της Γάζας, δήλωσε στο Ρόιτερς υψηλόβαθμος κύπριος αξιωματούχος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επίσης υποστηρίξει το κυπριακό σχέδιο.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει θαλάσσιος αποκλεισμός και αν ένα τέτοιο πλοίο με βοήθεια έρθει από τη Λάρνακα, αυτό θα γίνει με την έγκρισή μας», δήλωσε ο Κοέν. «Θα είναι φυσικά ένας ασφαλής διάδρομος, καθώς δεν έχουμε καμιά πρόθεση να θέσουμε σε κίνδυνο ένα βρετανικό ή γαλλικό πλοίο που έρχεται σε συντονισμό μαζί μας».

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μετά από ένα ανελέητο σφυροκόπημα, με περίπου 200 νεκρούς το προηγούμενο 24ωρο.

Νεκρός πρώην υπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής

Ο πρώην υπουργός Κληροδοτημάτων της Παλαιστινιακής Αρχής Σεΐχης Γιουσέφ Σαλαμά σκοτώθηκε σήμερα το πρωί σε ισραηλινό χτύπημα στον προσφυγικό καταυλισμό al-Maghazi στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμαντ Σταγιέχ.

Πλησιάζουν τις 22.000 οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας

Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 21.822 ανθρώπους από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, σε νεότερο απολογισμό.

Εκατόν πενήντα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 286 τραυματίσθηκαν στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Από την αρχή του πολέμου οι τραυματίες ανέρχονται σε 56.451.

Στο μεταξύ, ο ανελέητος βομβαρδισμός της Γάζας για σχεδόν τρεις μήνες έχει καταστρέψει το 70% των σπιτιών στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα, σύμφωνα με το Κυβερνητικό Γραφείο Μέσων Ενημέρωσης.

Προηγούμενος απολογισμός ανέφερε ότι πάνω από 200 μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι καταστράφηκαν στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς που θεωρούνται οι πιο καταστροφικοί στη σύγχρονη ιστορία.

Περίπου 300.000 από τα 439.000 σπίτια έχουν καταστραφεί από ισραηλινές επιθέσεις, σύμφωνα με έκθεση της Wall Street Journal. Αναλύοντας δορυφορικές εικόνες, η έκθεση πρόσθεσε ότι οι 29.000 βόμβες που έπεσαν στη Λωρίδα έχουν στοχεύσει κατοικημένες περιοχές, βυζαντινές εκκλησίες, νοσοκομεία και εμπορικά κέντρα και όλες οι μη στρατιωτικές υποδομές έχουν καταστραφεί σε βαθμό που δεν μπορούν να επισκευαστούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου