Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2023

Covid-19: Έκρηξη εισαγωγών στα νοσοκομεία, ουρές στα φαρμακεία

 Εμβολιασμός κατά του νέου κορονοϊού

Gabriel Petrescu | Dreamstime.com


Πρωτοχρονιά σε ρυθμούς Covid-10 και λοιμώξεων. 37% αύξηση στις νοσηλείες την τελευταία εβδομάδα

Σε πλήρη εξέλιξη το κύμα της πανδημίας, το οποίο έχει προκαλέσει αύξηση θανάτων, που ξεπέρασαν τους 1.000 μέσα στο πεντάμηνο, και αναμένεται να κορυφωθεί στα τέλη του Ιανουαρίου. Μόνο την εβδομάδα που πέρασε κατέληξαν 62 συμπολίτες μας.

Η έξαρση του τελευταίου διαστήματος έχει προκαλέσει μεγάλη αύξηση των εισαγωγών στα καθημαγμένα και υποστελεχωμένα νοσοκομεία, που δέχονται 1.300 ασθενείς κάθε εβδομάδα με αυτό το επταήμερο να φτάνουν τις 1.500 σημειώνοντας αύξηση κατά 37%.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ,  οι εισαγωγές στο ΕΣΥ έφτασαν το τελευταίο 24ωρο τις 250, ενώ ουρές σχηματίζονται και στα φαρμακεία με τους πολίτες να ζητούν διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό και τη γρίπη, ενόψει και των εορτασμών της Πρωτοχρονιάς.

«Η Covid έχει το μερίδιο του λέοντος στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, έχουμε πάνω από 1.500 ασθενείς στα νοσοκομεία, υπάρχει υπετριπλασιασμός από άλλες χρονικές περιόδους, αλλά, σε σχέση με τις περιόδους πανδημίας, είμαστε πολύ χαμηλότερα» δήλωσε χθες βράδυ στην ΕΡΤ ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ως εκ τούτου, αυξημένη είναι η ζήτηση για αντιικά φάρμακα, αντιβιοτικά και εισπνεόμενα σκευάσματα να συνεχίζονται. Σύμφωνα με την Ενωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, υπάρχει έλλειψη αντιβιοτικών όπως amoxil και augmentin. Το πρόβλημα επιβεβαιώνουν και διάφοροι φαρμακευτικοί σύλλογοι της χώρας, επισημαίνοντας ότι προς το παρόν η κατάσταση δείχνει κάπως καλύτερη σε σχέση με πέρυσι. (Βλ. «Ο κορονοϊός επέστρεψε με άγριες διαθέσεις»). 

Αξίζει να σημειωθεί πως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τον άμεσο εμβολιασμό των ατόμων άνω των 60 ετών και όσων έχουν υποκείμενα. Σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του ΕΟΔΥ, ειδικά τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομαδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα) πρέπει να αναζητούν έγκαιρα ιατρικές συμβουλές, με σκοπό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και άμεση χορήγηση θεραπείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου