Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2023

Κυρ. Πιερρακάκης: Και τα κολέγια μπορούν να ιδρύσουν μη κρατικό πανεπιστήμιο

 Κυριάκος Πιερρακάκης

Κυριάκος Πιερρακάκης | ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ / EUROKINISSI

 

Με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα το πτυχίο των Μη Κρατικών πανεπιστημίων, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας

«Το πτυχίο των Μη Κρατικών-Μη Κερδοσκοπικών πανεπιστημίων που θα ιδρυθούν στην Ελλάδα με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο, αποκλειστικά ως παραρτήματα ξένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, θα προσφέρει πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα, ισοδύναμα με αυτά του “μητρικού” πανεπιστημίου του εξωτερικού», υποστήριξε ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος προσπαθεί να απαντήσει στην εύλογη ανησυχία της εκπαιδευτικής κοινότητας και των οικογενειών για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά και για το γεγονός ότι παρακάμπτεται το άρθρο 16 του Συντάγματος για την ίδρυσή τους.

Βασικό πάντως επιχείρημα του υπουργού Παιδείας και της κυβέρνησης είναι ότι «το ρεπερτόριο παγκοσμίως έχει αλλάξει, δεν μπορεί να έχουμε παραμείνει οι τελευταίοι στον κόσμο στο θέμα αυτό».

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, μάλιστα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε και στα κολέγια που λειτουργούν στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «τα αναγνωρισμένα κολλέγια είναι σήμερα 33 με χιλιάδες σπουδαστές και συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα, με ένα θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας διαμορφωμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση». Και πρόσθεσε: «Με το νομοσχέδιο δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με τα κολλέγια που σήμερα λειτουργούν. Και αυτά μπορούν να ιδρύσουν, σε συνεργασία με ξένα αναγνωρισμένα ιδρύματα ένα Μη Κρατικό Πανεπιστήμιο, όπως στο νομοσχέδιο προβλέπεται, δηλαδή ικανοποιώντας τις δύο απαραίτητες προϋποθέσεις: να τηρούν το σύνολο των προβλεπόμενων κριτηρίων ίδρυσης και λειτουργίας του νόμου και να είναι Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα».

Ο υπουργός Παιδείας υποστήριξε για άλλη μια φορά ότι θα υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας, ώστε τα πτυχία των μη κρατικών πανεπιστημίων να μην είναι κενά περιεχομένου, λέγοντας ότι «ενώ σε άλλες περιπτώσεις τα κριτήρια ίδρυσης ενός παραρτήματος ξένου ιδρύματος σε μια χώρα τοποθετούνται μόνο από την ανεξάρτητη αρχή εκπαίδευσης της χώρας που εδρεύει το “μητρικό” ΑΕΙ, στη δική μας περίπτωση στα κριτήρια αυτά θα έχει λόγο ισχυρό η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), μια πλήρως ανεξάρτητη αρχή, ακριβώς για να διασφαλίσουμε από την αρχή την καλύτερη δυνατή ποιότητα σε αυτές τις συνεργασίες».

«Θεσμικά, ανελαστικά κριτήρια»

Όσον αφορά τα κριτήρια ίδρυσης παραρτημάτων των ξένων ιδρυμάτων σε συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια, ο Κυριάκος Πιερρακάκης μίλησε για «κριτήρια θεσμικά, εκπαιδευτικά και υποδομής πλήρως ανελαστικά». 

«Ένα τέτοιο ίδρυμα χρειάζεται να έχει από την έναρξή του τουλάχιστον τρεις σχολές, να διαθέτει τουλάχιστον 30 καθηγητές με διδακτορικό και δημοσιεύσεις και όλο το υπόλοιπο αναγκαίο προσωπικό, να ανταποκρίνεται στις προβλεπόμενες προϋποθέσεις υποδομής, ειδικά στις κτηριακές προδιαγραφές, να ιδρυθεί και να λειτουργεί αποκλειστικά ως παράρτημα ξένου αναγνωρισμένου ιδρύματος και να είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα», είπε.

Σε ερώτηση για το αν ελλοχεύουν κίνδυνοι για τα δημόσια ΑΕΙ μετά τις επιχειρούμενες αλλαγές και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ο Κυριάκος Πιερρακάκης επανέλαβε τον γνωστό ισχυρισμό ότι «το δημόσιο πανεπιστήμιο παραμένει για την κυβέρνηση η ναυαρχίδα της μεταρρύθμισης και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα». 

Ως ενέργειες ενίσχυσής του, περιέγραψε: «Θέλουμε και έχουμε αποφασίσει να το ενισχύσουμε σημαντικά σε τρία επίπεδα: να το διεθνοποιήσουμε για να οργανώνει συνεργασίες με ξένα ιδρύματα τόσο σε μεταπτυχιακό όσο και σε προπτυχιακό επίπεδο, να το χρηματοδοτήσουμε με πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ για να μπορέσει να ανταποκριθεί στο νέο ρόλο του και να του προσφέρουμε θεσμική ευελιξία με στόχο να το απογραφειοκρατικοποιήσουμε για να διευκολύνουμε την αυτοδιοικητική λειτουργία του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου