Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023

Προς καταψήφιση ο Σαμαράς

 

φωτογραφία αρχείου | EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ


Βαθύ παραμένει το ρήγμα εντός Νέας Δημοκρατίας με αφορμή το μεταναστευτικό, παρότι το Μαξίμου επέβαλε το δόγμα της κομματικής πειθαρχίας, πλην του πρώην πρωθυπουργού.

Σήμερα το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη η ψηφοφορία για την τροπολογία του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου που αποτέλεσε την αφορμή να ξεσπάσει σκληρή αντιπαράθεση εντός της Νέας Δημοκρατίας, με πρωταγωνιστή τον Αντώνη Σαμαρά.

Ο πρώην πρωθυπουργός τάχθηκε κατά της τροπολογίας μόλις λίγη ώρα αφότου αυτή ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή και ακολούθησε ένας νέος γύρος εσωκομματικής κρίσης, καθώς αρκετά στελέχη εξέφρασαν την αντίθεσή τους χρησιμοποιώντας τη γνωστή ακροδεξιά ρητορική.

ADVERTISING

Μπροστά στο φιάσκο το Μαξίμου αποφάσισε να επιβάλει κομματική πειθαρχία, εξαιρώντας, όμως τον Αντώνη Σαμαρά, σε μια ξεκάθαρη κίνηση να αποφύγει τον ανοιχτό εμφύλιο.

Περαιτέρω διαφοροποιήσεις από το γαλάζιο στρατόπεδο δεν αναμένονται, όμως έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον η στάση που θα κρατήσει ο Αντώνης Σαμαράς. Εάν, δηλαδή, θα επιλέξει να απουσιάζει από την ψηφοφορία ή θα εμφανιστεί στη Βουλή για να ψηφίσει «όχι».

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. θα δώσει το «παρών» στην Ολομέλεια και θα καταψηφίσει σε μια κίνηση σταθερή μεν προς τη σκληρή στάση που κρατά για το ζήτημα, αλλά και σημαντική «δήλωση» απέναντι στις επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη για το ζήτημα. 

Όποιος δεν ψηφίζει διαγράφεται, εκτός από… έναν

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε σήμερα μέσω του ΣΚΑΪ να επαναλάβει τα περί κομματικής πειθαρχίας έστω και λίγο πιο ευγενικά, καθώς επισήμανε ότι «δεν βγάλαμε κάποια ανακοίνωση», αλλά ότι είναι αυτονόητο πως για τα νομοσχέδια και τις τροπολογίες οι βουλευτές πλην των πρώην πρωθυπουργού έχουν θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Σχετικά με τον Αντώνη Σαμαρά και το ενδεχόμενο να καταψηφίσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε δεν θα είναι πρόβλημα «θα είναι μία έκφραση ενός πρώην Πρωθυπουργού, που είναι ο μόνος βουλευτής της Ν.Δ. που έχει υπάρξει πρώην Πρωθυπουργός. Πριν από λίγες μέρες ψηφίστηκε παμψηφεί ο Προϋπολογισμός, που είναι ουσιαστικά το σύνθημα, το έναυσμα και συμβολικά και ουσιαστικά…»

«Δεν είμαι ούτε στη θέση, ούτε στον θεσμικό ρόλο να ερμηνεύω και να χαρακτηρίζω μια στάση ενός πρώην Προέδρου μας και Πρωθυπουργού. Έχω την υποχρέωση να τεκμηριώνω στους πολίτες ότι οι κινήσεις της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού είναι προς τη σωστή κατεύθυνση για τη χώρα» τόνισε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του.

Επιφυλάξεις και από Χρυσομάλλη

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν αναμένει διαρροές στην ψηφοφορία βουλευτές όπως ο Θάνος Πλεύρης και ο Κώστας Καραγκούνης, ενώ, σήμερα από το βήμα της βουλής εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την τροπολογία ο Μίλτος Χρυσομάλλης.

Ο βουλευτής Μεσσηνίας τόνισε ότι η ρύθμιση δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά δίνει και λάθος μήνυμα.

«Φυσικά, δεν μιλάμε για ελληνοποιήσεις, μιλάμε όμως για νομιμοποιήσεις έστω και μιας φοράς χωρίς δυνατότητα παράτασης. Δεν υπάρχει, όμως, άμεσος λόγος να γίνει αυτό τώρα. Αυτό το μήνυμα είναι ένα λάθος μήνυμα προς όλους τους διακινητές, που πλέον είναι έτοιμοι να ξαναρχίσουν να πιάνουν δουλειά. Γνωρίζετε τι προβλήματα είχε φέρει ειδικά την περίοδο 2015-2019 αυτή η κατάσταση στις τοπικές κοινωνίες. Εύχομαι να μην είμαστε σε λίγο καιρό εδώ και να συζητάμε εκείνα τα προβλήματα που συζητούσαμε όταν είχε γίνει εκείνη η ανεξέλεγκτη ροή παράνομων μεταναστών», επεσήμανε ο κ. Χρυσομάλλης, κατά τη συζήτηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, στο οποίο ενσωματώθηκε η τροπολογία.

Ο βουλευτής της ΝΔ επέκρινε τον τρόπο που ήρθε, με την έννοια του κατεπείγοντος, η τροπολογία σημειώνοντας δεν το κατανοεί κανείς και δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για βα γίνει αυτό στον αγροτικό τομέα.

«Θέλω να πιστεύω ότι μπορούμε με ηρεμία, μετά τις γιορτές, να δούμε και νέους τρόπους βελτίωσης του προβλήματος. Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η διάταξη θα είναι ακριβώς όπως την είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και θα αφορά μόνο αυτούς που είχαν έρθει με νόμιμες άδειες και νομίζω για να το λέει το εννοεί και θα το δούμε και αποτυπωμένο. Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι αυτή η διάταξη ούτε λύνει ουσιαστικά το πρόβλημα και λάθος μήνυμα δίνει. Και πιστεύω να μη χρειαστεί να είμαστε εδώ να ξανασυζητάμε για προβλήματα που θα έχει δημιουργήσει», ανέφερε.

«Έχω αυτές τις επιφυλάξεις, φυσικά το νομοσχέδιο είναι πάρα πολύ καλό και το στηρίζω, και σε κάθε περίπτωση θα ήθελα και εγώ και οι ανησυχούντες συνάδελφοι να είχαν δοθεί πιο πολλές εξηγήσεις στην Επιτροπή», υπογράμμισε ο βουλευτής.

«Κλείνοντας, θα ήθελα να πω να ψηφίσουμε όλοι το νομοσχέδιο και όσον αφορά την τροπολογία πιστεύω να έρθουν και οι υπόλοιπες βελτιώσεις και όλοι θα την ψηφίσουμε», κατέληξε ο κ. Χρυσομάλλης.

Ενστάσεις διατύπωσε και ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Στράτος Σιμόπουλος σημειώοντας «δεν φτάνουν οι 30.000 χρειάζονται 200.000 ίσως και 250.000 έτσι θα προχωρήσουμε; Δέχομαι το άπαξ, αλλά παράλληλα παρακινώ την κυβέρνηση να προχωρήσει ώστε οι διακρατικές συμφωνίες να γίνουν πραγματικότητα. Το άπαξ ελπίζω να μείνει άπαξ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Σκέψεις για υποχρεωτικά καταφύγια στα κτήρια στη Νορβηγία λόγω της ρωσικής απειλής

  Newsroom   Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2025 20:40 Καταφύγιο (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Sergei Grits Υποχρεωτική θέλει να ξανακάνει την κατασκευή...