Ανανεώθηκε:
Για την αύξηση των τιμών σε φάρμακα της ελληνικής αγοράς, για τις εξελίξεις στην Υγεία αλλά και για τις ελλείψεις σε νοσοκομεία της περιφέρειας, τοποθετήθηκε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως έπρεπε να δοθεί η ευκαιρία σε φάρμακα να μην φύγουν από την αγορά.
Ειδικότερα, ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στο Action24, σχετικά με τις αυξήσεις των τιμών σε φάρμακα, σημείωσε πως «υπήρχαν φάρμακα σε χρόνια έλλειψη, τώρα αυτό το πρόβλημα δεν θα υπάρχει. Ήταν δύσκολη απόφαση, απασχολούσε τουλάχιστον 4-5 υπουργούς πριν από εμένα. Δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά».Επιπλέον, δήλωσε πως μόλις εκδοθεί σε ΦΕΚ η νέα ΚΥΑ «θα κάνουμε τις προσκλήσεις για προσλήψεις προσωπικού με τα νέα κίνητρα. Εκτιμούμε πως με τα νέα κίνητρα που έχουμε θεσπίσει, θα έχουμε πολύ καλύτερη προσέλευση ιατρικού προσωπικού απ' ότι ως τώρα. Ένας γιατρός που πηγαίνει σε ένα περιφερειακό νοσοκομείο, θα πρέπει να παραμείνει εκεί, με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο, τουλάχιστον πέντε χρόνια. Πιθανόν να μικρύνουμε αυτό το διάστημα. Το έλλειμμα ανθρώπινου δυναμικού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι σήμερα του νούμερο 1 πρόβλημα των Συστημάτων Υγείας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα κίνητρα που θεσπίσαμε, είναι ένα καλό βήμα για να καλυφθούν οι ελλείψεις».
«Δεν υπάρχει δημόσιο σύστημα υγείας χωρίς αναμονή - Ράντζα έχει μόνο το "Αττικόν"»
Για τα ράντζα στα δημόσια νοσοκομεία και την περίπτωση του «Αττικόν», είπε: «Ράντζα γενικά στην Ελλάδα δεν έχουμε. Το μόνο νοσοκομείο που βγάζει ράντζα είναι το Αττικόν και ο λόγος είναι διπλός. Δέχεται πάρα πολύ κόσμο γιατί είναι πάρα πολύ καλό νοσοκομείο και όλοι επιλέγουν να πάνε εκεί στην εφημερία του και ο δεύτερος λόγος είναι πως αυτή την περίοδο κάνουμε μια πολύ μεγάλη ανακατασκευή στα ΤΕΠ, τα νέα ΤΕΠ θα παραδοθούν τον Μάιο και αυτό έχει προκαλέσει κάποια δομικά προβλήματα στο νοσοκομείο. Το Αττικόν πληρώνει το τίμημα της πολύ καλής του φήμης».
Για τα οικονομικά κίνητρα που θεσπίζονται, αναφορικά με τις προσλήψεις στα περιφερειακά νοσοκομεία, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως «οι νέοι γιατροί που θα πάνε στις άγονες περιοχές, θα παίρνουν επιπλέον 3.200 ευρώ τον χρόνο και αν είναι στις έξι ειδικότητες που παρουσιάζουν έλλειψη, θα λαμβάνουν συν 7.200 ευρώ παραπάνω τον χρόνο. Επίσης, ο Δήμος θα μπορεί να τους δίνει δωρεάν σπίτι. Τα μεγαλύτερα προβλήματα παρουσιάζονται στους παθολόγους, έχουμε από το μικρότερο ποσοστό στην Ευρώπη. Στο ΕΣΥ λείπουν κατά βάση παθολόγοι, παιδίατροι αναισθησιολόγοι και ακτινολόγοι».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου