Κυριακή 25 Αυγούστου 2024

Η Μέση Ανατολή γλιτώνει έναν ανοιχτό πόλεμο προς το παρόν;

 Λίβανος Ισραήλ

Άνδρας κοιτάει μέσα από ένα κατεστραμμένο παράθυρο έπειτα από επίθεση από τον Λίβανο. | (AP Photo/Ariel Schalit)


Τι επιδιώκουν Χεζμπολά και Ισραήλ • Οι δηλώσεις, οι υποσχέσεις για... συνέχεια και οι μυστικές διαπραγματεύσεις

Ως την κορύφωση των απειλών και αντεγκλήσεων ανάμεσα σε Χεζμπολά και Τελ Αβίβ ερμηνεύουν διεθνείς αναλυτές το μπαράζ επιθέσεων που σημειώθηκε σε Ισραήλ και Λίβανο την Κυριακή, αλλά και τις δηλώσεις που ακολούθησαν.

Σχεδόν από την έναρξη της ισραηλινής σφαγής στη Γάζα, στον απόηχο της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτώβρη 2023, οι περισσότεροι υπογράμμιζαν τον κίνδυνο γενικής ανάφλεξης στην περιοχή και εμπλοκής ακόμη και του Ιράν στις εχθροπραξίες, όμως, παρά την σκληρή ρητορική, παρά τον ρουκετοπόλεμο, παρά την διακαή προσπάθεια του Νετανιάχου να σύρει την Τεχεράνη σε εμπόλεμη σύγκρουση η βασική εκτίμηση είναι ότι κανένας δεν θέλει στην πραγματικότητα επέκταση της σύρραξης.

Μετά την απάντηση τι;

Κάπως έτσι και η σημερινή μαζική επίθεση της Χεζμπολά στα ισραηλινά εδάφη, ενδεχομένως να αποτελεί την κορύφωση των αντιποίνων για τον θάνατο του ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού της βραχίονα, Φουάντ Σουκρ.

Ο ίδιος ο επικεφαλής της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, επέλεξε στο μήνυμά του να εστιάσει περισσότερο στο πώς κατάφεραν οι δυνάμεις του να διασπάσουν την ισραηλινή αεράμυνα και κατέληξε με νέες προειδοποιήσεις ότι «θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα» της σημερινής επίθεσης και εάν χρειαστεί θα υπάρξει κι άλλο χτύπημα.

Προληπτικό μπαράζ χτυπημάτων

Στον αντίποδα το Τελ Αβίβ ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε προληπτικά χτυπήματα για να αποφύγει μεγαλύτερης έκτασης επίθεση από τη Χεζμπολά.

Παράλληλα, μετά την ευρεία επίθεση με drones επέφερε νέα πλήγματα προς τον Λίβανο ως απάντηση, χωρίς, ωστόσο να παρουσιάζει σημαντική κλιμάκωση στις επιθετικές του ενέργειες, καθώς παραμένει βασική στόχευση το μέτωπο της σφαγής στη Γάζα.

Δηλώσεις για συνέχεια και διαπραγματεύσεις

Πάντως, αρκετές ώρες μετά την κλιμάκωση της έντασης στην ευρύτερη περιοχή επικρατεί μια περίεργη ηρεμία, την ώρα που και οι δύο πλευρές έδωσαν υποσχέσεις για συνέχεια όταν και όποτε κριθεί αναγκαίο.

Αξιωματούχοι του σιιτικού κινήματος ανέφεραν πως αυτή ήταν η πρώτη φάση της απάντησης προς το Ισραήλ, ενώ από την πλευρά του και ο ίδιος ο Νετανιάχου δήλωσε ότι τα ισραηλινά πλήγματα «δεν έχει πει την τελευταία λέξη».

Εκείνο, όμως, που μένει είναι το γεγονός ότι, όπως μεταδίδεται, από την πρώτη στιγμή μετά την αύξηση της έντασης οι δύο πλευρές μπήκαν, μέσω μεσολαβητών, στον δρόμο της διαπραγμάτευσης προκειμένου να αποφευχθεί μια γενίκευση των εχθροπραξιών.

Και από τις δύο πλευρές το μήνυμα που δόθηκε είναι ότι οι επιχειρήσεις τους ολοκληρώθηκαν προς το παρόν και πως δεν επιθυμούν έναν πόλεμο μεγάλης κλίμακας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

«Ο Παύλος Φύσσας ζει»: Μεγάλη αντιφασιστική πορεία στο Κερατσίνι UPD

  Eurokinissi  ΚΟΙΝΩΝΙΑ 18.09.24 20:15 efsyn.gr Α+ Α- Facebook Twitter E-mail Copy link Print Αυτές οι μέρες είναι του Παύλου - Αντιφασιστικ...