Σάββατο 31 Αυγούστου 2024

Το βίντεο των Χούτι δείχνει πολιτοφύλακες να ανατινάζουν ελληνικό πετρελαιοφόρο, με κίνδυνο περιβαλλοντικής καταστροφής

 


Μέση Ανατολή


Οι αντάρτες της Υεμένης δημοσίευσαν ένα βίντεο όπου τοποθετούν εκρηκτικά στο Σούνιο που εγκαταλείφθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης κυκλοφόρησαν ένα βίντεο που φαίνεται να δείχνει κάποιους πολιτοφύλακες να επιβιβάζονται στο «Sounion», το ελληνικό πετρελαιοφόρο που δέχτηκε επίθεση από την ομάδα κοντά στο Ιράν την περασμένη εβδομάδα, και να πυροδοτήσει μια σειρά εκρήξεων που έβαλαν σε κίνδυνο μια μεγάλη διαρροή πετρελαίου στο Κόκκινο Θάλασσα. 

Ο ηγέτης του κινήματος, Abdel Malek al-Houthi, είπε ότι η επιχείρηση που τεκμηριώνεται από τις εικόνες πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα. Οι αντάρτες δήλωσαν αργότερα ότι συμφώνησαν να επιτρέψουν τη ρυμούλκηση του Σουνίου, το οποίο καίγεται από τις 23 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τη βρετανική υπηρεσία θαλάσσιας ασφάλειας UKMTO, το δεξαμενόπλοιο δέχθηκε επίθεση στις 21 Αυγούστου με φορητά όπλα, βλήματα και ένα drone σκάφος ανοιχτά της πόλης Χοντέιντα της Υεμένης.

Το Σούνιο έπλεε από το Ιράκ σε λιμάνι κοντά στην Αθήνα και μετέφερε περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια αργού πετρελαίου.

Τα 25 μέλη του πληρώματος διασώθηκαν από γαλλικά αντιτορπιλικά από την αποστολή Aspides της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Στο βίντεο φαίνονται μασκοφόροι μαχητές των Χούτι οπλισμένοι με τουφέκια Καλάσνικοφ στη γέφυρα του ερειπωμένου πλέον Σουνίου. Η τελευταία σειρά δείχνει τουλάχιστον έξι ταυτόχρονες εκρήξεις με το κατάστρωμα του πλοίου να φλέγεται.

Τους τελευταίους 10 μήνες, οι Χούτι εξαπέλυσαν περισσότερες από 70 επιθέσεις σε εμπορικά πλοία σε ένδειξη αλληλεγγύης με τη Χαμάς στον πόλεμο κατά του Ισραήλ στη Γάζα. Αυτές οι επιθέσεις βύθισαν δύο πλοία, σκότωσαν τουλάχιστον τρία μέλη του πληρώματος και διέκοψαν το παγκόσμιο εμπόριο αναγκάζοντας τα πλοία να αποφύγουν τη Διώρυγα του Σουέζ.

Η αποστολή Aspides στην Ερυθρά Θάλασσα δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν έχει εντοπιστεί πετρελαιοκηλίδα αυτή τη στιγμή παρά τις «πολλαπλές πυρκαγιές» που εντοπίστηκαν στο κύριο κατάστρωμα του πλοίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

«Ο Παύλος Φύσσας ζει»: Μεγάλη αντιφασιστική πορεία στο Κερατσίνι UPD

  Eurokinissi  ΚΟΙΝΩΝΙΑ 18.09.24 20:15 efsyn.gr Α+ Α- Facebook Twitter E-mail Copy link Print Αυτές οι μέρες είναι του Παύλου - Αντιφασιστικ...