Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024

Κίνητρα για άνευ όρων υποταγή των ανέργων

 kerameos

 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI


Ηάποψη ότι οι άνεργοι εθίζονται στην τεμπελιά επειδή σιτίζονται από τα επιδόματα του κρατικού κορβανά είναι… αρχαία πεποίθηση του φιλελευθερισμού, από την εποχή του άγριου αγγλικού καπιταλισμού του 18ου αιώνα.

Φαίνεται ότι αυτές τις «λαμπρές» παραδόσεις εζήλωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Στο πλαίσιο της «στροφής στα προβλήματα της καθημερινότητας», διέρρευσε το βασικό περιεχόμενο των μέτρων που σχεδιάζει για την «αναμόρφωση» του επιδόματος ανεργίας. Η υπουργός Νίκη Κεραμέως διακήρυξε ρητά το βασικό «πρόταγμα» της νέας «μεταρρύθμισης»: να δοθούν κίνητρα στους ανέργους «να ξεφύγουν από τη δυστυχία της ανεργίας».

Μόνο που αυτό το κίνητρο θα δοθεί… με το άγριο. Επειδή οι άνεργοι είναι επιρρεπείς στην «εύκολη ζωή του επιδοτούμενου», η κυβέρνηση θα αναλάβει να τους προστατεύσει από τις κακές τους έξεις. Πώς; Κάνοντας τη ζωή του ανέργου (ακόμα πιο) δύσκολη.

Και ιδού πώς:

Οι άνεργοι θα υποχρεούνται να εγγράφονται σε προγράμματα κατάρτισης για την εύρεση εργασίας. Πού είναι το κακό, θα πει κάποιος. Ωστόσο, αν αυτό συνδυαστεί με την ήδη θεσπισμένη αλλά προσώρας ανενεργή ρύθμιση ότι αν αρνηθούν τρεις φορές προτεινόμενη εργασία θα χάνουν το δικαίωμα στο επίδομα ανεργίας, το αποτέλεσμα είναι προφανές.

Οι εργοδότες, που έχουν πλήρως συντονιστεί, αντλούν ήδη εργαζόμενους από τη λίστα των ανέργων που συμμετέχουν στα προγράμματα κατάρτισης. Τώρα η συμμετοχή σε αυτά θα γίνει υποχρεωτική. Και έτσι οι προϋποθέσεις για να εφαρμοστεί η ανενεργή ρύθμιση θα έχουν ολοκληρωθεί.

Στην ουσία, το κίνητρο εδώ είναι για τους εργοδότες, ώστε να «αντιστέκονται» με επιτυχία στις… υπερβολικές απαιτήσεις των υποψήφιων εργαζομένων. Κι έτσι, οι εξαγγελίες για «πολλές και καλές δουλειές» αποκτούν το πραγματικό τους περιεχόμενο.

Θα αυξάνεται το ποσοστό σε 70% του μισθού τους τρεις πρώτους μήνες, λένε οι πληροφορίες. Γιατί τότε, λέγεται, είναι οι πρώτοι δύσκολοι μήνες. Δεν ενημέρωσε προφανώς κανείς τους κυβερνητικούς «ψυχολόγους», που ιδίαν πείραν περί ανεργίας δεν έχουν, ότι όσο περνούν οι μήνες της ανεργίας τόσο πιο οδυνηρή γίνεται η κατάσταση για τον άνεργο. Ταυτόχρονα, θα μειωθεί κάτω από τα επίπεδα του σημερινού ενιαίου επιδόματος το επίδομα γι’ αυτούς που δεν έχουν πλήρη απασχόληση, περιλαμβανομένης της εποχικής εργασίας.

Με όλους τους τρόπους, η πίεση θα πέσει σε αυτούς που ήδη υποφέρουν από τις πιέσεις της ζωής. Αυτό μάλιστα, είναι κίνητρο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

«Ο Παύλος Φύσσας ζει»: Μεγάλη αντιφασιστική πορεία στο Κερατσίνι UPD

  Eurokinissi  ΚΟΙΝΩΝΙΑ 18.09.24 20:15 efsyn.gr Α+ Α- Facebook Twitter E-mail Copy link Print Αυτές οι μέρες είναι του Παύλου - Αντιφασιστικ...