Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

Το τηλεφώνημα Ζάεφ περιμένει το Μαξίμου, εξελίξεις μέσα στο Σαββατοκύριακο


Ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ

Το τηλεφώνημα Ζάεφ περιμένει το Μαξίμου, εξελίξεις μέσα στο Σαββατοκύριακο

© AFP 2018 / Ludovic Marin
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
 0  0  0
Αγνωστος παραμένει ο χρόνος μιας ενδεχόμενης συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, καθώς η πΓΔΜ τις δύο τελευταίες εβδομάδες φαίνεται να κρατάει αποστάσεις, χωρίς, ωστόσο, να έχει κριθεί τίποτα ακόμα.
Στάση αναμονής τηρεί η Αθήνα, καθώς, τις τελευταίες ημέρες στα Σκόπια έχει πέσει σιγή ασυρμάτου, αναφορικά με το πότε θα επικοινωνήσει ο Ζόραν Ζάεφ με τον Αλέξη Τσίπρα.
Και ενώ μετά τη συνάντηση Ντιμιτρόφ — Κοτζιά στις Βρυξέλλες, το κλίμα για μια άμεση επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών, φαινόταν ευνοϊκό, η αδράνεια των Σκοπίων σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του Προέδρου της πΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβανόφ για μη αποδοχή μιας λύσης erga omnes, απομάκρυναν το σενάριο μιας συμφωνίας μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Λίγες ημέρες αργότερα, ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της πΓΔΜ, έφερε την ελληνική κυβέρνηση και πιθανότατα και την κυβέρνηση Ζαεφ, ξανά σε αμηχανία.
Οπως τόνιζε στην ανακοίνωση το υπουργείο μεγαλύτερη σημασία έχει η επίτευξης βιώσιμης και κοινά αποδεκτής λύσης παρά η ανάγκη για οριστικοποίηση της συμφωνίας «σε οποιαδήποτε περίοδο» ενώ υπογράμμιζε με νόημα ότι «τόσο σημαντικά ζητήματα δεν ωφελούνται από βιαστικές ενέργειες».
Απαντώντας άμεσα στα παραπάνω, κυβερνητικός αξιωματούχος από την πλευρά τις Ελλάδας «έδειξε» ως υπαίτιο του αδιεξόδου τον υπουργό Ντιμιτρόφ, κατηγορώντας τον για παιχνίδια εξουσίας με αφορμή το ονοματολογικό.
«Έχουμε μία καλή συμφωνία στο τραπέζι, η οποία, όπως είπε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, πρέπει να κλείσει πολύ σύντομα. Δυστυχώς κάποιοι επιμένουν να παίζουν παιχνίδια», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του κυβερνητικό αξιωματούχου.
Το παραπάνω σχόλιο είναι ενδεικτικό και των πιέσεων που δέχεται ο Ζόραν Ζάεφ στο εσωτερικό της κυβέρνησης του, συμπεριλαμβανομένου και του υπουργού Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ, ο οποίος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μια πιο σκληρή γραμμή στο ζήτημα, για προσωπικούς πολιτικούς λόγους. Μάλιστα, η απόσταση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών και του Πρωθυπουργού, εκφράζεται και από το γεγονός ότι μια επικοινωνία Τσίπρα — Ζάεφ είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί και μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Στο ελληνικό «στρατόπεδο», ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς βρίσκεται σταθερά συντονισμένος με την γραμμή Τσίπρα, εξαπολύοντας μάλιστα χθες επίθεσηκατά της Νεας Δημοκρατίας, η οποία πριν λίγες ημέρες με ανακοίνωσή της είχε αντικρούσει ως «ανυπόστατα» τα στοιχεία που έδωσε ο έλληνας ΥΠΕΞ περί ευθύνης της στην καθιέρωση της «μακεδονικής» γλώσσας της πΓΔΜ στον ΟΗΕ.
Θετική εξέλιξη των τελευταίων δέκα ημερών, τουλάχιστον ως προς το κλίμα των διαπραγματεύσεων, μπορεί να θεωρηθεί το αίτημα της Εκκλησίας των Σκοπίων να υπαχθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ισραήλ: Τι θα συμβεί εάν επιτεθεί στα πετρέλαια του Ιράν – Ανάλυση του Politico

    13:56 04/10/2024 Ισραήλ: Τι θα συμβεί εάν επιτεθεί στα πετρέλαια του Ιράν – Ανάλυση του Politico Την ανάσα του κρατάει ολόκληρος ο πλανή...