Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

«Τα εγκλήματα της Βέρμαχτ στο Δίστομο δεν πρέπει να ξεχαστούν»

«Τα εγκλήματα της Βέρμαχτ στο Δίστομο δεν πρέπει να ξεχαστούν»

plenter.jpg

Γενς Πλέτνερ EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
«Διδασκόμαστε και δεσμευόμαστε: ποτέ ξανά» δηλώνει ο πρεσβευτής της Γερμανίας στην Ελλάδα με αφορμή την μαύρη επέτειο της 10ης Ιουνίου 1944 για την σφαγή στο Δίστομο, τονίζοντας ότι «τα εγκλήματα αυτά δεν πρέπει να ξεχαστούν ποτέ!»
Ο Γενς Πλέτνερ δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο πως «το έγκλημα της Βέρμαχτ στο Δίστομο ανήκει στα μελανότερα κεφάλαια της γερμανικής κατοχής στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Ο φόνος αθώων γυναικών, ανδρών, παιδιών και γερόντων, με γεμίζει ντροπή και οδύνη».
Σήμερα ο ίδιος θα παραβρεθεί στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 74 χρόνια από τη σφαγή στο Δίστομο, όπου θα καταθέσει στεφάνι στη μνήμη των 218 πεσόντων της ναζιστικής θηριωδίας από τα γερμανικά στρατεύματα.
Πριν 74 χρόνια το Δίστομο πυρπολήθηκε από τους Ναζί κατακτητές και 218 κάτοικοι (114 γυναίκες και 104 άνδρες) εκτελέστηκαν. Μεταξύ των νεκρών, 45 παιδιά και έφηβοι και 20 βρέφη. Η πρωτοφανής θηριωδία έγινε αμέσως γνωστή στο εξωτερικό και προκάλεσε την κατακραυγή της διεθνούς κοινής γνώμης.
Μια ιστορικά συμβολική κίνηση των κατοίκων του Κάσελ της Γερμανίας, σημάδεψε την επίσκεψη του Προκόπη Παυλόπουλου στην πόλη πέρυσι τέτοια μέρα, όπου μαζί με την Αθήνα οργανώθηκε η κορυφαία διεθνής έκθεση σύγχρονης Τέχνης documenta 14.
Γερμανοί πολίτες υποδέχθηκαν τους Προέδρους, Ελλάδος και Γερμανίας, Προκόπη Παυλόπουλο και Φρανκ Βάλτερ Σταινμάγιερ, κρατώντας πλακάτ στα οποία ήταν γραμμένα στα ελληνικά «Ποτέ ξανά Δίστομο» και αναφερόταν επίσης ο αριθμός των 218, τιμώντας με τον τρόπο αυτό την μνήμη των θυμάτων της επετείου. Οι δύο Πρόεδροι υπέγραψαν στα πλακάτ των συγκεντρωθέντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Βαρύ το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

    Βαρύ το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 05.10.24 12:22 Νίκος Παπαδημητρίου   Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή, λίγο μετά την εισήγ...