Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Oι Σκοπιανοί έχοντας κερδίσει ότι θέλουν και μάλιστα έχοντας πάρει τα πάντα με την άδεια της Ελλάδας (η οποία δεν αντέδρασε στον τουρκικό αστερίσκο στην πρόσκληση ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, με το όνομα φαρδύ, πλατύ και... σκέτο να είναι «Μακεδονία» χωρίς «Βόρεια») αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν πάρτι σε 15 πόλεις της χώρας για να γιορτάσουν τη «γέννησή» τους από το πουθενά.
To «erga omnes» επί της ουσίας καταργήθηκε πριν καν εφαρμοστεί με ευθύνη της κυβέρνησης Τσίπρα.
Προσερχόμενος σήμερα, Πέμπτη 12 Ιουλίου, στην αίθουσα όπου διεξάγεται -για δεύτερη ημέρα- η Σύνοδος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων κάλεσε τους πολίτες της χώρας του να δώσουν το «παρών» στους εορτασμούς που θα στηθούν μεθαύριο Σάββατο, 14 Ιουλίου, σε 15 πόλεις, με αφορμή την πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ!
«Η Μακεδονία από σήμερα πηγαίνει μόνο μπροστά και οι πολίτες της έκαναν το big bang. Το ΝΑΤΟ αποφάσισε να προσκαλέσει τη Μακεδονία να γίνει η 30ή χώρα-μέλος της. Λάβαμε πρόσκληση για να γίνουμε σύμμαχοι των πιο ισχυρών χωρών στον κόσμο. Πετύχαμε τους κοινούς στόχους μας, τα κοινά όνειρα και τις ελπίδες μας», είπε αρχικά ο κ. Ζάεφ.
Και πρόσθεσε: «Ας συνεχίσουμε έτσι στην επόμενη μεγάλη απόφασή μας, όταν θα πούμε όλοι «ναι» (σ.σ.: εννοεί το δημοψήφισμα του φθινοπώρου για τη συμφωνία των Πρεσπών) στο μέλλον μας και στο μέλλον της Μακεδονίας. Σας προσκαλώ το Σάββατο 14 Ιουλίου για να γιορτάσουμε όλοι μαζί, με μακεδονική μουσική, σε πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα. Η κυβέρνηση οργανώνει εορτασμούς σε 15 πόλεις, στους οποίους θα πούμε μπράβο στη χώρα μας που πηγαίνει μπροστά».
Ερωτηθείς αν έλαβε μηνύματα από ηγέτες ωρών κατά το χθεσινό δείπνο, ο κ. Ζάεφ απάντησε: «Αυτοί είναι οι άνθρωποι που οδηγούν τον πλανήτη, οι μεγαλύτεροι ηγέτες του κόσμου: ο πρόεδρος Τραμπ, η καγκελάριος Μέρκελ, ο πρόεδρος Μακρόν… όλοι οι άλλοι ηγέτες. Είμαι πολύ ευτυχισμένος που έζησα τη στιγμή κατά την οποία είδα όλους αυτούς τους παγκόσμιους ηγέτες να χαίρονται για τη Μακεδονία. Όλοι, ο καθένας με τον τρόπο του, πλησίασαν, έδωσαν συγχαρητήρια, ευχήθηκαν καλή επιτυχία, προσφέροντας βοήθεια και υποστήριξη».
«Στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου αποφασίσαμε ότι το ΝΑΤΟ θα μεταθέσει την πρόσκληση στην ΠΓΔΜ για να μπει στη Συμμαχία, μόλις βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Καλωσορίζουμε την ιστορική συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων στην επίλυση της ονομασίας.
Σε συνάρτηση με την πολιτική μας, αποφασίσαμε να προσκαλέσουμε την κυβέρνηση των Σκοπίων να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες για να ενταχθούν στη Συμμαχία μας. Η πλήρης εφαρμογή όλων των προκαθορισμένων εσωτερικών διαδικασιών, με σεβασμό στη συμφωνία για την επίλυση του ονόματος, είναι προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας.
Eπικροτούμε την κυβέρνηση για την ουσιαστική ενίσχυση καλών σχέσεων γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης σε ισχύ της Συνθήκης για τη Φιλία, την Καλή Γειτονία και την Συνεργασία με τη Βουλγαρία. Καλωσορίζουμε τις αποφασιστικές προσπάθειες της νέας κυβέρνησης τον περασμένο χρόνο και την ουσιαστική πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε μια σειρά από αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και ενθαρρύνουμε τις περαιτέρω προσπάθειες σε μεταρρυθμίσεις πριν και μετά την ένταξη, με σκοπό να ενισχυθεί η συμβολή της χώρας στη Συμμαχία.
Σημειώνουμε, επίσης, τις συνεχείς προσπάθειες για να οικοδομηθεί μια λειτουργική πολυεθνική κοινωνία, η οποία βασίζεται στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας της Οχρίδας και ενθαρρύνουμε περαιτέρω προσπάθειες σε αυτόν τον τομέα. Καλούμε όλους τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας να παίξουν εποικοδομητικό ρόλο σε αυτές τις διαδικασίες και στην γρήγορη εφαρμογή της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Εκτιμούμε τη σταθερή στήριξη των Σκοπίων στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και στις αποστολές και στις εν εξελίξει συμβολές για τη διεθνή ασφάλεια».
Όπως θα έχετε παρατηρήσει σε όλα αυτά που δήλωσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός δεν έχει υπάρξει ούτε μια αναφορά σε «Βόρεια Μακεδονία». Χρησιμοποιείται κατά κόρον το «Μακεδονία» σκέτο.
Δεν τηρούνται ούτε τα προσχήματα και φυσικά δεν υπάρχουν αντιδράσεις. Απορία μας εύλογη είναι, αφού υπέγραψε την συμφωνία των Πρεσπών ο Ζ.Ζάεφ, δεν δεσμεύεται από τώρα και στο εξής να χρησιμοποιεί το συμφωνηθέν όνομα;
Έστω και για εξάσκηση;
Αλλά γιατί να το κάνει; Όταν η ίδια η Ελλάδα δέχεται τις τουρκικές θέσεις για «Μακεδονία»;
Μείζον και αξεπέραστο θέμα δημιουργεί για την κυβέρνηση η αποδοχή χθες από το ΝΑΤΟ του τουρκικού «αστερίσκου» στην πρόσκληση ένταξης των Σκοπίων στην Συμμαχία όπου η Άγκυρα απορρίπτει τον γεωγραφικό προσδιορισμό «Βόρεια» και σημειώνει ότι δέχεται να υπογράψει την πρόσκληση με τον όρο ότι θα γίνει αποδεκτό το κράτος των Σκοπίων να λέγεται σκέτο «Μακεδονία»
Το ζήτημα δεν είναι ότι ουδείς από τα άλλα μέλη της Συμμαχίας δεν αντέδρασε, το ζήτημα είναι ότι δεν αντέδρασε η Ελλάδα δίνοντας με αυτόν τον τρόπο defacto το όνομα «Μακεδονία» και όχι «Βόρεια Μακεδονία».
Αναγνώριση των Σκοπίων έστω από ένα μέλος, από μέρος των μελών της Συμμαχίας ως «Μακεδονία» σκέτο δημιουργεί νομικό προηγούμενο.
Επί του πρακτέου με την μη αντίδρασή της η Ελλάδα αποδέχεται από μόνη της την «erga omnes» χρήση του «Βόρεια Μακεδονία» και επιτρέπει «εναλλακτικές ονομασίες»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου