Παράθυρο» Μαξίμου για κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από 180 βουλευτές
Επιθυμία της κυβέρνησης είναι η Συμφωνία για την επίλυση ενός προβλήματος που για χρόνια βαραίνει την εξωτερική μας πολιτική να έχει τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία στη Βουλή, τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, σχετικά με την Συμφωνία των Πρεσπών για την επίλυση του ονοματολογικού της πΓΔΜ αφήνοντας εμμέσως ανοιχτό «παράθυρο» για κύρωσή της από 180 βουλευτές, στον απόηχο της τοποθέτησης του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου.
Στην ανακοίνωση ξεκαθαρίζεται ακόμη πως «η ελληνική κυβέρνηση είναι κυβέρνηση συνασπισμού δυο κομμάτων και λειτουργεί συλλογικά πάντοτε στα πλαίσια που ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι».
«Η κυβέρνηση θα τηρήσει κατά γράμμα όσα ακριβώς προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών. Μετά την ολοκλήρωση της κύρωσης από το κοινοβούλιο της FYROM η ελληνική πλευρά έδωσε τη συγκατάθεση της να εκκινήσουν διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα καταλήξουν σε πρωτόκολλο ένταξης, αν και μόνο αν, ολοκληρωθούν επιτυχώς η Συνταγματική μεταρρύθμιση και το δημοψήφισμα στη γείτονα χώρα. Οι διαδικασίες αυτές προβλέπεται να ολοκληρωθούν το νωρίτερο στο τέλος του έτους», αναφέρει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και συνεχίζει:
«Ακολούθως η ελληνική κυβέρνηση θα φέρει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή τόσο τη συμφωνία, η οποία μόνο μετά από τη κύρωσή της και από τις δυο πλευρές τίθεται σε ισχύ, όσο και το πρωτόκολλο ένταξης της γείτονος στο ΝΑΤΟ που θα συνταχθεί μόνο εφόσον η γείτονα εκπληρώσει τους παραπάνω όρους. Η ελληνική κυβέρνηση είναι κυβέρνηση συνασπισμού δυο κομμάτων και λειτουργεί συλλογικά πάντοτε στα πλαίσια που ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι. Επιθυμία της κυβέρνησης είναι η Συμφωνία για την επίλυση ενός προβλήματος που για χρόνια βαραίνει την εξωτερική μας πολιτική να έχει τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία στη Βουλή».
Όταν με το καλό η άλλη πλευρά εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία, η κυβέρνηση, συνεχίζει η ανακοίνωση, θα πάρει αποφάσεις σε ότι αφορούν τη διαδικασία κύρωσης συλλογικά, πάντοτε σεβόμενη τις διεθνείς δεσμεύσεις αλλά και το Σύνταγμα της χώρας.
«Ο κος Μητσοτάκης που έχει ήδη καταγραφεί στην ιστορία ως ο πρώτος στην ιστορία αρχηγός της αντιπολίτευσης που ζητάει και προβλέπει εκλογές από την αρχή της θητείας της Κυβέρνησης, ενώ αυτές θα γίνουν στο τέλος της θητείας, καλό είναι να σταματήσει να εκτίθεται τόσο», τονίζεται στην ανακοίνωση η οποία καταλήγει με ένα μήνυμα προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης:
Ας του θυμίσει κάποιος την παροιμία με το βοσκό και το λύκο. Στο τέλος θα έρθει ο λύκος μα δεν θα πιστεύει κανείς το βοσκό…
Νωρίτερα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κλιμάκωσε την αντίδρασή του στη συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό της πΓΔΜ ξεκαθαρίζοντας πως «δεν πρόκειται να έρθει σε κύρωση η συμφωνία των Πρεσπών χωρίς την έγκριση του λαού». Άμεση ήταν η αντίδραση της αντιπολίτευσης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σχολιάζει πως «το μόνο που απομένει στον κ. Τσίπρα είναι να ορίσει την ημερομηνία των εκλογών» και τη Φώφη Γεννηματά να διερωτάται αν «υπάρχει κυβέρνηση». Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σχολιάζοντας τα περί κύρωσης της συμφωνίας με αυξημένη πλειοψηφία, ξεκαθάρισε πως «η συμφωνία δεν παραχωρεί την εθνική κυριαρχία για να τίθενται ως προϋπόθεση οι 180 ψήφοι».
Στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίς το πρωί της Τρίτης ο Πάνος Καμμένος τόνισε, αναφερόμενος στη συμφωνία για το ονοματολογικό της πΓΔΜ πως «ο λαός θα αποφασίσει, εκτός αν υπάρχουν 180 βουλευτές», κάνοντας λόγο για εκλογές ή δημοψήφισμα, προσθέτοντας πως θα μπλοκάρει την κακή, όπως τη χαρακτήρισε, συμφωνία των Πρεσπών.
«Η συμφωνία για μένα είναι κακή. Δεν την δέχομαι και θα προσπαθήσω να την μπλοκάρω» τόνισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Έκανε μάλιστα γνωστή την πρόθεσή του να αποσυρθεί από την κυβέρνηση και να πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «αν έρθει η συμφωνία με 151 βουλευτές», λέγοντας «αίρω τη στήριξη σε αυτή την κυβέρνηση. Να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές προκειμένου ο ελληνικός λαός να αποφασίσει. Τι άλλο πιο ξεκάθαρο να πω».
Όπως υποστήριξε «το σχέδιο της συμφωνίας δεν έχει καμία βαρύτητα και δέσμευση μέχρι την κύρωσή του από τη Βουλή. Όλες οι άλλες προϋποθέσεις της συμφωνίας είναι προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρώσουν τα Σκόπια».
Ο κ. Καμμένος εξέφρασε την άποψη πως «η κύρωση που έγινε στα Σκόπια δεν είναι έγκυρη, αφού δεν φέρει την υπογραφή του προέδρου», αναφερόμενος στην αναπομπή της συμφωνίας που έκανε ο Γκεόργκι Ιβανόφ μετά την ψήφισή της από τη Βουλή της πΓΔΜ, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει καμία δέσμευση της χώρας αν δεν τελειώσει το δημοψήφισμα στα Σκόπια».
Αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα διεξαχθεί στις 11 και 12 Ιουλίου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε πως ο ίδιος θα μεταβεί στις Βρυξέλλες μαζί με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, λέγοντας πως εκεί δεν θα γίνει τίποτα περισσότερο από μια πρόσκληση, ανάλογη με εκείνη που είχε γίνει το 1999. Πρόσθεσε μάλιστα πως οποιαδήποτε πρόσκληση στην πΓΔΜ θα γίνει υπό τις δεσμεύσεις πως θα τηρηθούν όλες οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις από την πλευρά της γείτονος και η συμφωνία να κυρωθεί από την ελληνική Βουλή.
«Δεν μπορεί να υπάρξει καμία διαδικασία στο ΝΑΤΟ, αν δεν τελειώσει το δημοψήφισμα στα Σκόπια κι αν δεν περάσει η συμφωνία από την ελληνική Βουλή», είπε χαρακτηριστικά ο Πάνος Καμμένος.
Κοτζιάς: Η συμφωνία δεν παραχωρεί εθνική κυριαρχία για να τίθενται ως προϋπόθεση οι 180 ψήφοι
Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του υπουργού Άμυνας περί κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών με αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως «η συμφωνία είναι πολύ καλή. Η συμφωνία δεν παραχωρεί εθνική κυριαρχία για να τίθενται ως προϋπόθεση 180 ψήφοι».
Πρόσθεσε ακόμη, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» πως η συμφωνία με την πΓΔΜ δεν έγινε προκειμένου να μπει στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. «Εμείς το πρόβλημα το λύσαμε, γιατί θεωρούμε ότι είναι εθνικά ωφέλιμο για την Ελλάδα να λύνει τα προβλήματα που μας κρατάνε φυλακισμένους στην ιστορία, να μπορούμε μαζί με τους λαούς να κοιτάμε στο μέλλον».
Αντίθετος με τη διενέργεια δημοψηφίσματος ο Βίτσας
Αντίθετος με την διενέργεια δημοψηφίσματος για το θέμα του ονόματος της πΓΔΜ ή την ψήφιση από την Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία, εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στο ραδιόφωνο 247. «Όπως κυρώνονται όλες οι συμφωνίες, έτσι θα κυρωθεί και αυτή. Εγώ δεν έχω την άποψη ότι χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία, δεν είναι από τις περιπτώσεις που προβλέπει το Σύνταγμα. Θεωρώ ότι με απλή πλειοψηφία ,όπως κυρώνονται όλες οι συμφωνίες, έτσι θα πρέπει να κυρωθεί και αυτή».
Μητσοτάκης: Να ορίσει ημερομηνία εκλογών ο Τσίπρας
«Χθες είπα ότι ο κ. Τσίπρας είναι πρωθυπουργός υπό προθεσμία. Η θλιβερή σημερινή εμφάνιση του συγκυβερνήτη του κ. Καμμένου με επιβεβαίωσε απόλυτα. Το μόνο που απομένει στον κ. Τσίπρα είναι να ορίσει την ημερομηνία των εκλογών» αναφέρει ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, σχόλιό του στο twitter, σχετικά με τη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Άμυνας Π. Καμμένου.
Γεννηματά: Η κυβερνητική φαρσοκωμωδία εκθέτει τη χώρα
Σχολιάζοντας τα όσα δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου του, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, έκανε λόγο για ακόμη μία «κυβερνητική φαρσοκωμωδία» που «εκθέτει τη χώρα».
Σε ανάρτησή της στο twitter, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημειώνει χαρακτηριστικά:
«H νέα κυβερνητική φαρσοκωμωδία εκθέτει τη χώρα. Όλα για την καρέκλα. Προχθές είπα ότι η κυβέρνηση είναι υπό προθεσμία. Σήμερα το ερώτημα είναι: Υπάρχει κυβέρνηση;»
«H νέα κυβερνητική φαρσοκωμωδία εκθέτει τη χώρα. Όλα για την καρέκλα. Προχθές είπα ότι η κυβέρνηση είναι υπό προθεσμία. Σήμερα το ερώτημα είναι: Υπάρχει κυβέρνηση;»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου