Κυριακή 15 Ιουλίου 2018

Τηλεφωνική διαφωνία Πούτιν-Ερντογάν – Προκλητικός ο Σουλτάνος που καταρρέει οικονομικά – Κρίσιμες ώρες για την Τουρκία – Στο κατώφλι του ΔΝΤ

Τηλεφωνική διαφωνία Πούτιν-Ερντογάν – Προκλητικός ο Σουλτάνος που καταρρέει οικονομικά – Κρίσιμες ώρες για την Τουρκία – Στο κατώφλι του ΔΝΤ


Απίστευτα προκλητικός ήταν ο Ρ. Τ. Ερντογάν στην τηλεφωνική του συνομιλία με τον Β. Πούτιν. Η συμφωνία για να τεθεί υπό έλεγχο η σύρραξη στη Συρία θα απειληθεί αν οι κυβερνητικές δυνάμεις βάλουν στο στόχαστρο την Ιντλίμπ, τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για τη Συρία, μερικά 24ωρα μετά την έπαρση της συριακής σημαίας στην Ντεράα από κυβερνητικά στρατεύματα, που ανέκτησαν την πόλη και μεγάλο μέρος της ομώνυμης επαρχίας, που ήταν επί χρόνια υπό τον έλεγχο των ανταρτών.
Ο Ερντογάν εξέφρασε την ανησυχία του για τη μεταχείριση των αμάχων στη Ντεράα, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην τουρκική προεδρία.
«Ο πρόεδρος Ερντογάν τόνισε ότι η στοχοθέτηση αμάχων στη Ντεράα είναι ανησυχητική και ότι εάν το καθεστώς της Δαμασκού στοχοθετήσει την Ιντλίμπ με τον ίδιο τρόπο, η ουσία της συμφωνίας της Αστάνας θα καταστραφεί εντελώς», ανέφερε η πηγή.
Με τη βοήθεια της Ρωσίας και του Ιράν, οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ έχουν πλέον ανακαταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της Συρίας, αλλά τζιχαντιστές και αντάρτες ελέγχουν πάντα την επαρχία και την πόλη Ιντλίμπ στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, ενώ κουρδικές δυνάμεις και μια κουρδοαραβική συμμαχία ελέγχουν περιοχές της βορειοδυτικής Συρίας και μεγάλα κομμάτια του ανατολικού της τμήματος.

Η Τουρκία έχει εγκαταστήσει σημεία «παρατήρησης» στην Ιντλίμπ, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τη Ρωσία και το Ιράν που επιτεύχθηκε πέρυσι στην Αστάνα, την πρωτεύουσα του Καζακστάν.
Ο Ερντογάν είπε ότι η αποφυγή «αρνητικών εξελίξεων» στην Ιντλίμπ είναι σημαντική ώστε να ενθαρρυνθούν οι οργανώσεις των ανταρτών να συμμετάσχουν στην επόμενη φάση του διαλόγου στην Αστάνα (30ή-31η Ιουλίου), σύμφωνα με την πηγή.
Καλά θα κάνει βέβαια ο κ. Ερντογάν να σοβαρευθεί, διότι η χώρα του πλέον καταρρέει οικονομικά.
Στενεύουν ασφυκτικά τα περιθώρια για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες θα πρέπει να λάβει κρίσιμες αποφάσεις με στόχο την αντιστροφή του κλίματος πριν είναι πολύ αργά για την τουρκική οικονομία, ίσως και για τον ίδιο.
Αυτή τη στιγμή ο Ερντογάν, πιο ισχυρός σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση εξουσιών από ποτέ, δείχνει έτοιμος να πάει κόντρα στις αγορές, στους οίκους αξιολόγησης, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και σε οποιονδήποτε του χαλάει το πάρτι της εκλογικής του νίκης.
Όμως, δύο ακριβώς χρόνια από την αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος στη Τουρκία, ο σουλτάνος δέχεται το ένα «χαστούκι» μετά το άλλο. Την Πέμπτη ήταν το ΔΝΤ που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και την Παρασκευή η Fitch. Ο Τούρκος πρόεδρος γίνεται δέκτης ηχηρών προειδοποιήσεων να αλλάξει ρότα και να αφήσει στην άκρη τις ανορθόδοξες πολιτικές διότι το χείλος του γκρεμού είναι κοντά.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, κάλεσε τον Ερντογάν να εφαρμόσει τις κατάλληλες οικονομικές πολιτικές και να εγγυηθεί την «πλήρη ανεξαρτησία» της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Ο οίκος Fitch, από την πλευρά του, υποβάθμισε το αξιόχρεο της Τουρκίας πιο βαθιά στην κατηγορία «junk» σε «ΒΒ», προειδοποιώντας για μεγάλους κινδύνους στην περίπτωση που ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίσει να προσπαθεί να εξυγιάνει την τουρκική οικονομία με… γιατροσόφια, αναφέρει το liberal.gr
Την Πέμπτη 12 Ιουλίου η τουρκική οικονομία έφτασε πολύ κοντά σε ένα οικονομικό σοκ όταν η λίρα «άγγιξε» το ψυχολογικό επίπεδο των 5 λιρών ανά δολάριο, υπό το βάρος της επιμονής του Ερντογάν να μειώσει τα επιτόκια. Μην ξεχνάμε ότι πλέον ο σουλτάνος είναι αυτός που αποφασίζει και για τη νομισματική πολιτική της Τουρκίας. Μέσα στο 2018 το τουρκικό νόμισμα έχει υποχωρήσει σε ποσοστό 27% έναντι του δολαρίου προκαλώντας τεράστια προβλήματα, με τον πληθωρισμό να έχει σκαρφαλώσει στο 15%.
Το ΑΕΠ μπορεί να αναπτύσσεται με τρελούς ρυθμούς, ωστόσο, εκτός από το 2009 και το 2015 η ανάπτυξη δεν ήταν… καλής ποιότητας, αφού στηρίχθηκε σε υπερβολικό εξωτερικό δανεισμό που δεν κατευθύνθηκε σε παραγωγικές επενδύσεις. Ήδη, η Fitch προβλέπει ότι η ανάπτυξη φέτος θα περιοριστεί στο 3,8% από 7,4% πέρσι, κάνοντας λόγο για μεγάλη πιθανότητα «ανώμαλης προσγείωσης» της τουρκικής οικονομίας.
Μπορεί ο Ερντογάν να εφαρμόσει – μαζί με τον γαμπρό του – ένα αναπτυξιακό μοντέλο που θα βασίζεται στην παραγωγικότητα και θα έχει μακροπρόθεσμο ορίζοντα;
Σήμερα, το μεγαλύτερο πρόβλημα της Τουρκίας είναι το εξωτερικό χρέος και τα άνω των 200 δισ. δολάρια που χρωστάνε οι τουρκικές επιχειρήσεις. Με τη λίρα να εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να διολισθαίνει, ο Ερντογάν πρέπει να βρει μία «μαγική» λύση, αλλιώς θα χρειαστούν κεφάλαια και τεχνογνωσία, πειθαρχία και άλλα χαρακτηριστικά που… θυμίζουν ΔΝΤ.
Όσο οι επενδυτές θα εγκαταλείπουν την Τουρκία, τόσο ο Τούρκος πρόεδρος θα στριμώχνεται στη γωνία και κάποια στιγμή ίσως είναι αναγκασμένος να ακολουθήσει την Αργεντινή και να ξεκινήσει συζητήσεις με το Ταμείο. Εκείνη η στιγμή θεωρείται πολύ κρίσιμη για το μέλλον της χώρας γιατί αν ο Ερντογάν δεν διασφαλίσει ότι θα κερδίσει κάτι στο πλαίσιο ενός ευρύτερου deal, είναι απίθανο να δώσει τα κλειδιά της Τουρκίας στο ΔΝΤ. Και αν δεν πειστεί να πειθαρχήσει, όπως έκανε όταν ανήλθε στην εξουσία, τότε θα ρισκάρει μία νέα μεγάλη κρίση και το μέλλον του ίδιου θα είναι δυσοίωνο
pentapostagma. gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Εμετική αγόρευση από τον Φλωρίδη!

  28|03|2024 | 13:07 Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδης Ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε με χυδαίο υβρεολόγιο στη Βουλή ότι η αντιπολίτευσ...