Σάββατο 14 Ιουλίου 2018

Υπό κατάρρευση ο στρατός της Τουρκίας – Εχει μειωθεί αισθητά το αξιόμαχό τους

Υπό κατάρρευση ο στρατός της Τουρκίας – Εχει μειωθεί αισθητά το αξιόμαχό τους – Τι πληροφορίες καταφθάνουν στα στελέχη του Ελληνικού Πενταγώνου
Δημοσίευση: 14 Ιουλίου 2018, 8:33 πμ
Yπό κατάρρευση βρίσκεται ο τουρκικός στρατός, Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως οι Ελληνικές ΕΔ δεν πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή, το αντίθετο.

Σχεδόν οι μισοί από τους κορυφαίους στρατηγούς και ναυάρχους έχουν φυλακιστεί ή αποστρατευθεί και χιλιάδες στρατιώτες αντιμετωπίζουν κατηγορίες. Τώρα, όπου ο πρόεδρος Ερντογάν έχει θέσει σε εφαρμογή ένα ευρύ σχέδιο εκκαθαρίσεων, φυλακίζοντας, απολύοντας και θέτοντας σε διαθεσιμότητα δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους του κράτους, ο στρατός που για χρόνια λειτουργούσε σαν δύναμη ενοποίησης της χώρας, είναι βαθιά διχασμένος, έχει χάσει την επιρροή και την αξιοπιστία του.
Το χάος στον στρατό συμβολίζει όχι μόνο την προσπάθεια να ενισχυθεί η εξουσία στη χώρα -με την ενίσχυση της αστυνομίας την οποία ο Ερντογάν βλέπει ως ανάχωμα για το στρατό- αλλά περιορίζει την αξιοπιστία της χώρας ως συμμάχου της Δύσης. Αλλά είναι και ένα ψυχολογικό πλήγμα, το οποίο είναι πιο σημαντικό, για ένα έθνος το οποίο εμφανίζεται κατακερματισμένο.
Οι πιστοί μουσουλμάνοι και οι κοσμικοί, οι πλούσιοι και οι φτωχοί, κάθε ένας Τούρκος υπηρετεί στον στρατό και για όλους, την αστική ελίτ και τους ευσεβείς φτωχούς, ο στρατός ήταν πάντα ένα σύμβολο της τουρκικής ταυτότητας. Ο τουρκικός στρατός, ο δεύτερος μεγαλύτερος στο ΝΑΤΟ έχει ένα προϋπολογισμό περίπου 20 δισ. δολάρια το χρόνο και περισσότερους από 500.000 στρατιώτες. 
Οι αρχές λένε ότι το 1,5% του στρατού ή περίπου 8.600 στρατιώτες μετείχαν στο πραξικόπημα, χωρίς να είναι καθαρό πόσοι πήραν μέρος με τη θέλησή τους.

Οι εκδιωχθέντες αντικαταστάθηκαν από κατώτερους αξιωματικούς πολλοί εκ των οποίων έχουν σχέση με το κυβερνόν ΑΚΡ. Επίσης, η τουρκική Αεροπορία έχασε 265 από τους 400 πιλότους της με αποτέλεσμα ο λόγος πιλότου προς αεροσκάφος να πέσει από το 2 στο 0,8. Και οι πιλότοι δεν είναι εύκολο να εκπαιδευτούν.
Ο Ερντογάν εκμεταλλεύθηκε το πραξικόπημα για να μεταβάλει την αλυσίδα διοίκησης των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και για να κερδίσει επιπλέον εξουσίες ως πρόεδρος. Η ηγεσία του γενικού επιτελείου επιλέγεται πλέον από τον πρόεδρο και η ηγεσία των τριών κλάδων είναι πλέον υπόλογη στο υπουργείο Άμυνας.
Ένα πρόβλημα είναι ότι οι τουρκικές δυνάμεις επανδρώνονται κυρίως από κληρωτούς. Σε ηλικία 20 ετών όλοι οι άνδρες είναι υπόχρεοι στρατιωτικής θητείας 12 μηνών και παραμένουν στην εφεδρεία έως τα 41 τους χρόνια.
Ωστόσο η μειωμένης διάρκειας στρατιωτική θητεία δεν εξασφαλίζει καλά εκπαιδευμένους στρατιώτες ικανούς να συμμετάσχουν, ειδικά, σε επιθετικές επιχειρήσεις. Και αν η Τουρκία θέλει να κερδίσει περιφερειακά οι επιθετικές επιχειρήσεις είναι απαραίτητα τα επόμενα έτη.
Σε αυτό το σημείο έχει ενδιαφέρον το ρεπορτάζ που ακολουθεί:
Πολύ σημαντικές πληροφορίες φτάνουν στους ανώτατους επιτελείς των κλάδων των επιχειρήσεων στο Ελληνικό πεντάγωνο σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί σε κρίσιμες μονάδες του Τουρκικού Στρατού που είναι ενταγμένες στη λεγόμενη «Στρατιά του Αιγαίου».
Για αυτήν πολλές φορές τα Τουρκικά μέσα ενημέρωσης καθ υπόδειξη των Στρατηγών τους, παρουσίαζαν το μεγάλο αξιόμαχο και την ισχύ πυρός που διαθέτουν, τόσο σε μέσα, όσο και σε εξειδικευμένο προσωπικό στις ειδικές επιχειρήσεις.
Παρ όλα αυτά, οι αναφορές που φτάνουν στην Αθήνα από τους ανθρώπους που είναι επιφορτισμένοι με τις «παρατηρήσεις», είναι πως η γνωστή Ταξιαρχία Πεζοναυτών της Τουρκίας με έδρα τη Σμύρνη συνεχώς υποβαθμίζεται και αυτό φαίνεται ακόμη και από τις ασκήσεις που πραγματοποιούν στα παράλια τους, αναφέρει το hellasjournal.
Στις επίσημες αναλύσεις που γίνονται προκύπτει πως , το αξιόμαχό τους, έχει μειωθεί αισθητά καθώς η Ταξιαρχία Πεζοναυτών της γειτονικής χώρας μετά από το πραξικόπημα της 16ης Ιουλίου του 2016, απέσυρε μεγάλο μέρος της δύναμης, περίπου δυο Τάγματα, στέλνοντάς σε άλλες περιοχές και στις εμπόλεμες ζώνες που έχει ανοίξει η Άγκυρα.
Αυτά τα δυο Τάγματα αντικαταστάθηκαν από νέους Αξιωματικούς των Ειδικών Δυνάμεων και στρατιώτες που θα πρέπει κάποιοι εξ αυτών να ξεκινήσουν σχεδόν από μηδενική βάση ένα βαρύ εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Μάλιστα, σύμφωνα με τις αναλύσεις που έχουν γίνει, η δυναμική τους έχει πέσει αισθητά από έξι συνολικά μάχιμα Τάγματα ειδικών δυνάμεων, στα τέσσερα κι όσοι έμειναν πίσω, αλλάζουν «κυκλικά» με όσους έχουν βρεθεί στις καυτές ζώνες που έχει ανοίξει η Τουρκία.
Αυτό το εγχείρημα ωστόσο έχει και τις συνέπειές του καθώς σύμφωνα με επιτελείς των ειδικών δυνάμεων η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις απέναντι ακτές αρχίζει να λιμνάζει με προσωπικό που ναι μεν διαθέτει πολεμική εμπειρία από τη στιγμή που βρίσκεται σε εμπόλεμες ζώνες, αλλά δεν είναι ικανό ν’ αναπτύξει μια αποβατική ενέργεια.
Χαρακτηριστική ήταν η φράση στελέχους του Ελληνικού πενταγώνου που σημειώνει πως προσπαθούν να κάνουν «πασαλείμματα» με μη εκπαιδευμένο προσωπικό, χωρίς γνώσεις σ’ ένα αντικείμενο που είναι απαιτητικό και με ελάχιστη εμπειρία.
Όλες αυτές οι πολύτιμες πληροφορίες έρχονται να συμπληρώσουν ένα τεράστιο παζλ στην μετά- πραξικοπηματική περίοδο κατά την οποία η Άγκυρα έχει προχωρήσει σε χιλιάδες διώξεις στρατιωτικών, ανάμεσά τους, ιπτάμενοι από τα μαχητικά F-16 και πάρα πολλοί Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί των Ειδικών Δυνάμεων. Οι ποιοτικές διαφορές και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας έχει φανεί ακόμη και σε Νατοϊκό επίπεδο, όπως λένε οι ίδιες στρατιωτικές πηγές που παρακολουθούν και αναλύουν την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία.
Στο Νατο, σε ασκήσεις που γίνονται σε πολλά από τα Στρατηγεία της συμμαχίας, οι Τούρκοι Αξιωματικοί που έχουν φτάσει μετά την ανακατανομή των δυνάμεών τους, είναι σε πολλές περιπτώσεις νεαροί που ο βαθμός ο οποίος φέρουν δε συμβαδίζει με την ηλικία τους, άρα και την εμπειρία τους. Τουρκικό Επιτελείο Στρατού
Οι αναβαθμίσεις αυτές έγιναν κάτω από την πίεση της έλλειψης Αξιωματικών λόγο των φυλακίσεων ή άλλων που βρίσκονταν ήδη σε άλλες χώρες, υπηρετούντες εκεί και έσπευσαν να εξαφανιστούν πριν συλληφθούν.
Λάθη απανωτά λένε πάνω σε ασκήσεις, συνεχείς διορθώσεις και σε κάποιες περιπτώσεις δυσφορία σε επιτελικό επίπεδο σημειώνουν στελέχη που υπηρετούν στο εξωτερικό και καθημερινά βρίσκονται μαζί με τους Τούρκους συναδέλφους τους οι οποίοι ταυτόχρονα σαφώς δείχνουν ότι ζουν σ’ ένα καθεστώς φόβου και αβεβαιότητας μη γνωρίζοντας τι τους ξημερώνει, αν και πλέον έχει αρθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις παραιτήσεις Σ.Παπασταύρου και Γ.Μπρατάκου «Μετά τον Γρηγόρη Δημητριάδη, ήρθε σήμερα η σειρά των Γιάννη Μπρατάκου και Σταύρου Παπασταύρου» 28.03.2024 | 20:40

  Το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε α νακοίνωση  μετά τις παραιτήσεις του υπουργού Επικρατείας, Σταύρου Παπασταύρου και του υφυπουργού παρ...