Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

Κωδικός “στα τέσσερα”: Αυτό είναι το σχέδιο για την περικοπή των συντάξεων σε 4 δόσεις

Κωδικός “στα τέσσερα”: Αυτό είναι το σχέδιο για την περικοπή των συντάξεων σε 4 δόσεις

Κωδικός “στα τέσσερα”. Αυτό είναι το σχέδιο για καμουφλάζ των περικοπών στις συντάξεις με το άπλωμά τους σε βάθος διετίας που επεξεργάζεται η κυβέρνηση,  σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το Πρώτο Θέμα τις οποίες χαρακτηρίζει “ασφαλείς”. Το σχέδιο προβλέπει μεν την εφαρμογή της ψηφισμένης περικοπής κατά 18%, όχι όμως αμέσως, αλλά σε βάθος δύο ετών και σε ισόποσες δόσεις που θα είναι κατά προτίμηση εξαμηνιαίες.
Με τη φόρμουλα των εξαμηνιαίων δόσεων οι περικοπές δεν θα εμφανιστούν μονομιάς στις συντάξεις του Ιανουαρίου του 2019 που θα καταβληθούν λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Αν περάσει το σχέδιο από τους θεσμούς και το Eurogroup (εκεί εντοπίζεται η δυσκολία), στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι θα αποτραπεί το σοκ για τους συνταξιούχους, καθώς όταν σπεύσουν τον Δεκέμβριο στα ΑΤΜ, αντί για περικοπές, θα δουν αυξήσεις. Εστω και για έναν μήνα. Με ποιον τρόπο; Με την καταβολή ενός εφάπαξ ποσού ως κοινωνικό μέρισμα μαζί με τις συντάξεις: τη λεγόμενη «13η σύνταξη». Είναι προφανές ότι η συνταγή έχει στόχο τη μετακύλιση του πολιτικού κόστους στην επόμενη κυβέρνηση. 
«Βελτιώσεις αντί για περικοπές”
 «Αντί για περικοπές, μπορούμε να έχουμε και βελτιώσεις», ανέφερε μέσα στην εβδομάδα ρεπορτάζ της «Αυγής», ενώ η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίουεπιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να μοιράσει 1 δισ. ευρώ ως κοινωνικό μέρισμα το 2018 «και άλλο 1 δισ. μέσα στο 2019». Σύνολο 2 δισ. ευρώ. Γίνεται; Ολα θα κριθούν τις επόμενες εβδομάδες και ως το Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες. 
 Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στελέχη των θεσμών έχουν γίνει ήδη κοινωνοί της φόρμουλας που προτιμά η κυβέρνηση για τις συντάξεις και ετοιμάζονται για έναν πρώτο γύρο συζητήσεων, αρχής γενομένης από τις 10 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, το κλιμάκιο των Θεσμών έχει ειδοποιηθεί ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να ανοίξει το θέμα και ετοιμάζεται να μπει στη συζήτηση με το καλημέρα. 
Η Κομισιόν και οι ισορροπίες με ΕΚΤ – ΔΝΤ
 Ας δούμε τις ισορροπίες και τα χρονοδιαγράμματα που θα οδηγήσουν στις τελικές αποφάσεις. Κυρίαρχο ρόλο στο κλιμάκιο των θεσμών θα έχει αυτή τη φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να έχουν λιγότερο παρεμβατικό ρόλο. Το ρόλο που είχε μέχρι πρότινος το ΔΝΤ, ας πούμε τον ρόλο του «κακού», θα τον αναλάβει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), o οποίος κατέχει και το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

http://dlvr.it/T68bCP