Ομέρ Τσελίκ: «Σκανδαλώδης η απόφαση» για άσυλο στον Τούρκο αξιωματικό
Σκανδαλώδη χαρακτήρισε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να χορηγήσει άσυλο σε έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ.
Διαβάστε επίσης
«Το Ανώτατο Δικαστήριο στην Ελλάδα αποφάσισε να παρέχει άσυλο σε αυτούς που κατέφυγαν στη χώρα μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Είναι μία σκανδαλώδης απόφαση που προστατεύει τους εχθρούς της Τουρκίας», αναφέρει ο Ομέρ Τσελίκ σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Συνεχίζοντας μάλιστα σε υψηλούς τόνους, τονίζει πως «ο αγώνας ενάντια στους πραξικοπηματίες είναι ανάλογος με αυτόν κατά των τρομοκρατών. Οι δικαστικές αποφάσεις για την προστασία τους, σημαίνει ότι στηρίζουν το πραξικόπημα. Ξεκάθαρα η ελληνική δικαιοσύνη πήρε το μέρος των εχθρών μας και των συνωμοτών. Αυτή είναι μία πολύ χειρότερη στάση από ό,τι να υποστήριζαν τρομοκράτες».
Ξεκαθάρισε παράλληλα πως η Τουρκία θα συνεχίσει τον αγώνα της κατά των πραξικοπηματιών και της τρομοκρατίας, προειδοποιώντας πως κατά τη διάρκειά του «δεν πρόκειται να ξεχάσουμε αυτούς που υποστηρίζουν τρομοκράτες είτε με όπλα, είτε με δικαστικές αποφάσεις».
Ταξιδιωτικά έγγραφα αποκτά ο πρώτος Τούρκος αξιωματικός
Υπενθυμίζεται ότι η δημοσίευση της ομόφωνης απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής να ακυρωθεί το άσυλο που είχε χορηγηθεί στον Τούρκο πιλότο Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτσι, ανάβει «πράσινο φως» για την απόκτηση ταξιδιωτικών εγγράφων.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης δεν αποδείχτηκε ότι ο εν λόγω αξιωματικός συμμετείχε στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 , καθώς επίσης και ότι ανήκε στο κίνημα των Γκιουλενιστών.
Μάλιστα γίνεται αναφορά στους ισχυρισμούς του ότι διέπεται από τις αρχές του Δυτικού Πολιτισμού και πως ανήκει στο κόμμα των Κεμαλιστών.
Γίνεται δεκτός, δηλαδή, ο ισχυρισμός του πως δεν ανήκε στο κόμμα του Γκιουλεν «γιατί και αυτό (σ.σ εκτός απο τον Ερντογάν) αποσκοπεί στην ισλαμοποίηση της Τουρκίας».
Μάλιστα στην πολυσέλιδη απόφαση γίνεται ειδική μνεία στη συνθήκη της Γενεύης σύμφωνα με την οποία για να υπάρχει δικαιολογημένος φόβος ότι θα διωχθεί ο αιτών άσυλο για τις πολιτικές του πεποιθήσεις δεν χρειάζεται να της εκδηλώνει εκείνος ρητά αλλά αρκεί να του τις καταλογίζει ρητά ο φορέας της δίωξης (σ.σ Τουρκία εν προκειμένω) :
«Η απόφαση της επιτροπής ασύλου (που του χορηγεί άσυλο) είναι επαρκώς αιτιολογημένη καθώς υφίσταται ο απαραίτητος αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ του δικαιολογημένου φόβου διώξεως του παρεμβαίνοντος (σ.σ Τούρκου πιλότου ) στη χώρα καταγωγής του και των αποδιδόμενων σε αυτόν από το τουρκικό Κράτος πολιτικών πεποιθήσεων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου