Μετά τις 27 Αυγούστου η ανακοίνωση των βάσεων για ΑΕΙ και ΤΕΙ
© Φωτογραφία : Alexandros Michailidis / SOOC
Μεικτές τάσεις αναμένεται να παρουσιάσουν οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς ορισμένα επιστημονικά πεδία αναμένεται να σημειώσουν σχετική πτώση, ενώ άλλα θα σημειώσουν άνοδο.
Με μικρή καθυστέρηση αναμένεται να γίνει η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση φέτος, αφού σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Παιδείας που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αυτή θα γίνει μετά τις 27 Αυγούστου.
Οι βάσεις αναμένεται να παρουσιάσουν μεικτές τάσεις, ανάλογα το επιστημονικό πεδίο. Πάντως, σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό αναλυτή Χρήστο Κάτσικα, η πλειονότητα των τμημάτων και ιδίως των των παραδοσιακά υψηλόβαθμων τμημάτων, αναμένεται να κινηθεί πτωτικά.
Αντιθέτως, τα περισσότερα τμήματα για τα οποία χρειάστηκε εξέταση σε ειδικό μάθημα, θα έχουν άνοδο στις βάσεις εισαγωγής τους. Μεγάλη άνοδος αναμένεται και στα παιδαγωγικά τμήματα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κ. Κάτσικα, το πλέον υψηλόβαθμο τμήμα φέτος θα είναι η Ιατρική Αθηνών, αν και η βάση της αναμένεται χαμηλότερη από την περσινή.
Περίπου 40.000 υποψήφιοι έγραψαν κάτω από τη βάση, με τον κ. Κάτσικα σε δηλώσεις του να κάνει λόγο για «ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά των τελευταίων χρόνων».
Στο 1ο επιστημονικό πεδίο ο μέσος όρος των σχολών αναμένεται να κινηθεί κάτω από τις 7.000 μονάδες, ωστόσο στα περισσότερα τμήματα πιθανόν να παρουσιάσουν αύξηση της τάξης των 100-300 μορίων σε σχέση με πέρσι.
Στο 2ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται πτώση των βάσεων των υψηλόβαθμων Πολυτεχνικών Σχολών τόσο των κεντρικών Πανεπιστημίων όσο και των Περιφερειακών.
Και στο 3ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται πτώση καθώς στην κλίμακα βαθμολογίας «18,5-20» υπήρξαν μικρότερα ποσοστά από πέρσι. Επίσης, ο αυξημένος αριθμός υποψηφίων που έγραψαν κάτω από τη βάση θα επηρεάσει πτωτικά και τα χαμηλόβαθμα τμήματα του πεδίου.
Στο 4ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται άνοδος στις βάσης εισαγωγής των περισσοτέρων τμημάτων της τάξης των 150-400 μορίων.
Σε ό,τι αφορά τα τμήματα που απαιτούσαν την εξέταση σε ειδικό μάθημα, οι σχολές Αρχιτεκτόνων Μηχανικών αναμένεται να έχουν σημαντική πτώση, ενώ άνοδο θα έχουν τα τμήματα μουσικών σπουδών. Επίσης, άνοδος αναμένεται τόσο στα τμήματα Αγγλικής Φιλολογίας όσο και στα τμήματα Γαλλικής και Γερμανικής Φιλολογίας. Αντίθετα, σημαντική πτώση αναμένεται στα Τμήματα Ιταλικής Φιλολογίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου