https://www.militaire.gr/tha-quot-fortosoyme-quot-oles-tis-eythynes-gia-oti-egine-ston-evro-stoys-2-stratiotikoys-ti-egrapse-o-m-kostarakos/
Από
Π. Καρβουνόπουλος
H EE φαίνεται να έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση των 2 στρατιωτικών μας. Ωστόσο ο απερχόμενος πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής της ΕΕ δεν είχε σχετική ενημέρωση. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από ένα από τα πολλά κείμενά του στο facebook, με τίτλο “Ποτέ ξανά ένα τέτοιο δράμα!!..”
Επειδή η απόδοση ευθυνών για το δράμα που περιγράφει ο κ.Κωσταράκος είναι διαδικασία που δεν μπορεί να αποφευχθεί, φοβόμαστε ότι το να προσπαθήσουμε να τις φορτώσουμε στους στρατιωτικούς που “δεν έχουν μάθει το μάθημά τους” που λέει “δεν παραδίδουμε τα όπλα μας”, είναι και άδικη και επικίνδυνη. Στον Έβρο δεν φταίνε μόνο οι “μαθητές” αλλά πρώτα απ΄ όλα οι “δάσκαλοι”-
https://www.militaire.gr
Στο κείμενό του ο κ.Κωσταράκος γράφει μεταξύ άλλων:
“… Δεν ξέρω σε ποιον παράγοντα και σε τι, σε ποια ενδεχόμενα ανταλλάγματα ή βάση ποιων τουρκικών σχεδιασμών, οφείλεται πραγματικά η ξαφνική απελευθέρωσή τους. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στο άμεσο μέλλον θα μας αποκαλύψουν σε τι πραγματικά αποβλέπει η Τουρκία και ποιος είναι ο γενικότερος σχεδιασμός της. Ελπίζω να μην βιώσουμε κάποια πολύ δυσάρεστη έκπληξη…”
Τι έφταιξε κατά τον πρώην Α/ΓΕΕΘΑ;
“… Λοιπόν, ας το ξεκαθαρίσουμε μια και καλή σε όλους τους στρατιωτικούς μας, όλων των Κλάδων και όλων των βαθμών: «Ποτέ ξανά Έλληνες στρατιωτικοί αιχμάλωτοι ή όμηροι, ούτε καν σε καιρό ειρήνης» ή αν θέλετε διαφορετικά «οι Έλληνες στρατιωτικοί δεν παραδίδουν ποτέ και για κανένα λόγο τα όπλα τους». Αυτό δεν σημαίνει ότι νομιμοποιούμαστε να παραβιάζουμε τα σύνορα ή τα χωρικά ύδατα ή τον εναέριο χώρο των γειτόνων και να προσπαθούμε να αποφύγουμε τις συνέπειες με τραμπουκισμούς και νέες προκλήσεις. Σε καμία περίπτωση. Αυτό είναι ίδιον των άλλων… Αυτό το οποίο λέω είναι ότι, ανεξαρτήτως των περιστάσεων, ακόμα και υπό τις δυσμενέστερες συνθήκες, οι Έλληνες στρατιώτες (με τη ευρεία έννοια του όρου) δεν παραδίδουν αμαχητί τα όπλα τους. Η παράδοση των όπλων ή των ίδιων των μαχητών δεν πρέπει να αποτελεί διαθέσιμη και υπαρκτή επιλογή ποτέ και για κανένα στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις…”
Θεωρούσαμε ότι αυτό είναι το πρώτο γράμμα της αλφαβήτου που έχουν μάθει οι στρατιωτικοί μας. Ο κ.Κωσταράκος όμως γράφει:
“Κατά τη γνώμη μου, οι στρατιωτικές ηγεσίες θα πρέπει από τις 2 Μαρτίου (που άρχισε η ομηρεία των στελεχών μας) να έχουν ήδη εκδώσει τις απαραίτητες διαταγές ώστε αυτή η αυτονόητη διδασκαλία να επαναληφθεί σε όλα τα κλιμάκια Διοικήσεως Μάχης, Υποστηριξεως και Εκπαιδεύσεως. Παντού. Στις Στρατιωτικές Σχολές, στα Κέντρα Εκπαιδεύσεως, στους Σχηματισμούς και τις Μονάδες Εκστρατείας, στα Πολεμικά πλοία και στις Σμηναρχίες. Όπου υπάρχουν και υπηρετούν Έλληνες στρατιωτικοί. Καθημερινά. Συνεχώς. Έως ότου να γίνει συνείδηση. Και μετά, ξανά. Αν δεν εχει γίνει η αυτονόητη αυτή έκδοση διαταγών πρέπει να γίνει αμεσα. Σήμερα. Εμείς οι παλιότεροι έχουμε πιθανόν σημαντικό μερίδιο ευθύνης που αφήσαμε λόγω της πολυετούς ειρήνης να ξεχαστεί αυτή η αρχή της μη παράδοσης των όπλων, που αποτελεί για εμένα προσωπικά την πεμπτουσία της στρατιωτικής τιμής. Δεν χρειάζεται κήρυξη πολέμου για να τιμάς τα όπλα σου και να τα υπερασπίζεσαι…”
Να επισημάνουμε ότι ένα 24ωρο πριν από την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών μας ο κ.Κωσταράκος με εκτενέστατη ανάρτησή του πάλι στο facebook έκανε προτάσεις για το τι έπρεπε να γίνει και οι προβλέψεις που έκανε από την πραγματικότητα διαψεύστηκαν ολοκληρωτικά λίγες ώρες μετά.
Αυτό που προκαλεί εντύπωση, είναι το γεγονός ότι ο πρώην Α/ΓΕΕΘΑ δεν βρίσκει μια λέξη να γράψει για τις πιθανές ευθύνεςτης ηγεσίας του Στρατού. Θα γνωρίζει πολύ περισσότερα από εμάς για το τι συνέβη στον Έβρο την 1η Μαρτίου. Όπως θα γνωρίζει ότι η όποια χαλαρότητα εμφανίζεται στο στράτευμα ξεκινά πάντα από ψηλά και εξαπλώνεται. Θα ήταν χρήσιμο να διαβάζαμε την άποψή του για το πως σε μια περίοδο που ο δείκτης έντασης στα ελληνοτουρκικά ήταν στο κόκκινο, δύο στρατιωτικοί μας κινούνταν στα σύνορα του Έβρου, μ΄ ένα όπλο…
Επειδή η απόδοση ευθυνών για το δράμα που περιγράφει ο κ.Κωσταράκος είναι διαδικασία που δεν μπορεί να αποφευχθεί, φοβόμαστε ότι το να προσπαθήσουμε να τις φορτώσουμε στους στρατιωτικούς που “δεν έχουν μάθει το μάθημά τους” που λέει “δεν παραδίδουμε τα όπλα μας”, είναι και άδικη και επικίνδυνη. Στον Έβρο δεν φταίνε μόνο οι “μαθητές” αλλά πρώτα απ΄ όλα οι “δάσκαλοι”-
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου