Ερντογάν: Η θρησκεία και η σημαία μας δέχονται επίθεση
Θρησκευτική και εθνική διάσταση επιχειρεί να δώσει στην οικονομική κρίση που ταλανίζει τις τελευταίες εβδομάδες την Τουρκία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κλιμακώνοντας περαιτέρω την ήδη έντονη κόντρα με την Ουάσινγκτον, που έχει ξεσπάσει με φόντο τον Αμερικανό πάστορα Μπράνσον, αλλά και τις νέες, σκληρότερες κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Άγκυρα.
Διαβάστε επίσης
Σε μήνυμά του με αφορμή τη μεγάλη μουσουλμανική γιορτή που ξεκινά την Τρίτη, ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε σε υψηλούς τόνους τη ρητορική του κατά των ΗΠΑ, λέγοντας πως η επίθεση στην οικονομία της Τουρκίας δεν διαφέρει από μια επίθεση εναντίον της σημαίας της, ή στο ισλαμικό κάλεσμα για προσευχή, ενώ υποστήριξε πως ο στόχος της νομισματική κρίσης δεν είναι άλλος από το να αναγκαστούν «η Τουρκία και ο λαός της να γονατίσουν».
«Η επίθεση στην οικονομία μας δεν έχει απολύτως καμία διαφορά από τις επιθέσεις στο κάλεσμα για προσευχή και στη σημαία μας. Ο στόχος είναι ο ίδιος. Ο στόχος είναι να γονατίσουν η Τουρκία και ο τουρκικός λαός, να σκλαβωθούμε», ανέφερε ο Ερντογάν στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ενόψει της έναρξης του φεστιβάλ της θυσίας, το Eid al-Adha.
Διεμήνυσε μάλιστα πως «εκείνοι που νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν την Τουρκία να υποκύψει στην συναλλαγματική ισοτιμία, σύντομα θα διαπιστώσουν ότι κάνουν λάθος», χωρίς αυτή τη φορά να τους κατονομάσει, αν και στο παρελθόν έχει αναφερθεί με όχι και τόσο τιμητικά λόγια σε χώρες, θεσμικά όργανα και οίκους αξιολόγησης της Δύσης, ενώ την περασμένη εβδομάδα είχε δηλώσει πως η κρίση της λίρας είναι αποτέλεσμα «οικονομικού πολέμου»...
Γεγονός πάντως είναι πως η κλιμάκωση της διπλωματικής διένεξης, μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας, σαν να έδωσε στη λίρα τη «χαριστική βολή», συμβάλλοντας στην περαιτέρω υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος. Η λίρα έχει ήδη υποχωρήσει σχεδόν κατά 40%, σε μια αντίδραση των αγορών στις ανησυχίες που προκαλεί τόσο η επιρροή του Ερντογάν στη νομισματική πολιτική της Τουρκίας, όσο και η διπλωματική ρήξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μέσα σε αυτό το δυσοίωνο κλίμα, οι οίκοι αξιολόγησης Standard & Poor's και Moody's υποβάθμισαν το περασμένο Σάββατο το αξιόχρεο της Τουρκίας, επικαλούμενοι την αστάθεια της λίρας και προβλέποντας ύφεση στην οικονομία της χώρας για το επόμενο έτος.
Το θερμόμετρο της έντασης μεταξύ των δύο χωρών χτύπησε εκ νέου «κόκκινο» τη Δευτέρα, όταν σημειώθηκε επίθεση με πυροβολισμούς κατά του κτηρίου που στεγάζει την Αμερικανική Πρεσβεία στην Άγκυρα. Από τα πυρά δεν τραυματίστηκε κανείς, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος κόμματος (AKP), Ομέρ Τσελίκ χαρακτήρισε το περιστατικό προβοκάτσια.
Η διπλωματική ρήξη με την Ουάσινγκτον, εταίρο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, επικεντρώνεται κυρίως γύρω από την υπόθεση του αμερικανού ευαγγελιστή πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος κρατείται στην Τουρκία με την κατηγορία της τρομοκρατίας, την οποία ο ίδιος αρνείται.
Ο Μπράνσον, που κατάγεται από τη Βόρεια Καρολίνα, ζούσε στην Τουρκία για είκοσι χρόνια, πριν γίνει σε μια νύχτα η αφορμή για την ανάφλεξη στις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Την Παρασκευή τουρκικό δικαστήριο απέρριψε ακόμη ένα αίτημά του να αφεθεί ελεύθερος, γεγονός που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διεμήνυσε πως οι ΗΠΑ δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου