Brookings: Η Ελλάδα και το «Hotel California» - Έκανε check out, αλλά δεν μπορεί να φύγει
© Φωτογραφία : Alexandros Michailidis / SOOC
Υπερφορολόγηση και υψηλές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης τα μεγαλύτερα εμπόδια για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Αναποτελεσματικό Δημόσιο, σκιώδης οικονομία, διαφθορά και φοροδιαφυγή, προβληματικό σύστημα Δικαιοσύνης, εμπόδια σε εξαγωγές και επενδύσεις, λιτότητα: Τα αδύναμα σημεία που δεν αντιμετωπίστηκαν ποτέ.
Τους στίχους από το διάσημο τραγούδι «Hotel California» δανείζεται το think tank Brookings για να περιγράψει την περίπτωση της ελληνικής κρίσης.
«Μετά από οκτώ χρόνια επίπονων προγραμμάτων διάσωσης, η Ελλάδα αφήνει πίσω της, αυτήν την εβδομάδα, τουλάχιστον τεχνικά, την εποχή των προγραμμάτων που τις υπαγόρευσαν οι πιστωτές. Εντούτοις, παρά τις αισιόδοξες απόψεις που έχουν εκφραστεί τόσο από την ελληνική κυβέρνηση — συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα — όσο και κάποιους αξιωματούχους της Ευρωζώνης, πολλοί εκτιμούν ότι η χώρα έχει κάνει check out, αλλά δεν μπορεί ποτέ να φύγει, παραφράζοντας το τραγούδι των Eagles ''Hotel California''», σημειώνει χαρακτηριστικά το think tank.
Το Brookings κάνοντας μνεία στην κάλυψη της ελληνικής επικαιρότητας από τα διεθνή ΜΜΕ, επισημαίνει ότι η αδυναμία της οικονομίας δεν αντιμετωπίστηκε μετά από τρία διαδοχικά προγράμματα διάσωσης. Αυτό περιλαμβάνει: αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση, σκιώδη οικονομία, διαφθορά και φοροδιαφυγή, αργή και αναποτελεσματική Δικαιοσύνη και πολυάριθμα διοικητικά εμπόδια στις εξαγωγές και στις επενδύσεις. Μια ακόμη αδυναμία των τριών προγραμμάτων διάσωσης περιλαμβάνει την έντονη κλίση προς την εφαρμογή μέτρων λιτότητας. Μεταξύ άλλων, το think tank αναφέρεται και στην υπερφορολόγηση, κάνοντας λόγο για ένα φαινόμενο με καταστροφικές συνέπειες για το μέλλον της Ελλάδας.
Όπως τονίζει, το χρέος δεν είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ανάκαμψη, οι μεγαλύτερες ευθύνες αφορούν στην υπερφορολόγηση και στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης που είναι στα ύψη. Ο συνδυασμός αυτών των δύο, όπως επισημαίνει, ακυρώνουν κάθε πιθανότητα αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος, διαβρώνουν την φορολογική παραγωγική βάση της οικονομίας, μειώνουν τις προσλήψεις και ωθούν χαμηλότερα τους μισθούς. Την ίδια ώρα, καταστρέφουν τα κίνητρα για εργασία και νέες επενδύσεις, οδηγώντας σχεδόν μισό εκατομμύριο νέων ανθρώπων στη μετανάστευση, γεγονός που επιδεινώνει το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας. Τέλος, δίνουν ώθηση στη σκιώδη οικονομία.
Παραδόξως, όταν η ΕΕ εξέφρασε την αλληλεγγύη της στη στήριξη μιας διάσωσης πολλών δισεκατομμυρίων, οι περισσότεροι Έλληνες ήταν κατά του ευρώ. Τώρα, υπό την απουσία χρημάτων διάσωσης, η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι υπέρ του ευρώ. Είναι σαν το ''Hotel California''. Η Ευρωζώνη είναι ένα… τόσο όμορφο μέρος (σ.σ. ''such a lovely place'' από τους στίχους του τραγουδιού των Eagles). Αλλά ίσως αυτό είναι μόνο επειδή δεν υπάρχει άλλο μέρος για να πας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου