Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018

Καθαρή έξοδος ή τέταρτο μνημόνιο; Έλληνες πολιτικοί απαντούν στο Sputnik


Η ολομέλεια της Βουλής

Καθαρή έξοδος ή τέταρτο μνημόνιο; Έλληνες πολιτικοί απαντούν στο Sputnik

© Φωτογραφία : Nikos Libertas / SOOC
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Εριφύλη Πετράκου
Στο δρόμο για την έξοδο από το μνημόνιο (34)
Χάσμα χωρίζει τις εκτιμήσεις των κομμάτων για τα αποτελέσματα του Eurogroup. Η συμπολίτευση, μιλά για ιστορικές αποφάσεις και η αντιπολίτευση καταγγέλλει πως σκληρά μέτρα θα εφαρμόζονται για χρόνια. Τι δήλωσαν στο Sputnik, o Δ. Παπαδημούλης, ο Κ. Τσιάρας, ο Π. Χρηστίδης, ο Ν. Καραθανασόπουλος και ο Θ. Τοσουνίδης.
Καθαρή έξοδος ή τέταρτο μνημόνιο; Ανάσα για την οικονομία ή λιτότητα για χρόνια; Ελευθερία κινήσεων ή διαιώνιση της εποπτείας; Οι εκτιμήσεις των κομμάτων για τις αποφάσεις του Eurogroup για το χρέος και το μεταμνημονιακό τοπίο, δεν είναι απλά διαφορετικές αλλά εκ διαμέτρου αντίθετες.
Το Sputnik συνομίλησε με στελέχη της συγκυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, οι οποίοι παρέθεσαν τις δικές τους αναγνώσεις για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.
Ο αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : SOOC/KONSTANTINOS TSAKALIDIS
Ο αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης
Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ): Γενναία η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο
Ιστορική η απόφαση του Eurogroup, η Ελλάδα αρχίζει να γίνεται από μέρος που προβλήματος, μέρος των λύσεων, είπε ο ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης στο Sputnik. Σχολιάζοντας τις επικρίσεις της ΝΔ περί τετάρτου μνημονίου, είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης τα έχει χαμένα γιατί δεν του βγήκε το σενάριο να ρίξει την κυβέρνηση και πως είναι σε διάσταση με τους ευρωπαίους ηγέτες, ακόμη και εκείνους που ανήκουν στην ίδια πολιτική οικογένεια με εκείνον.
Η δήλωση του Δ. Παπαδημούλη στο Sputnik:
«Οι αποφάσεις που πήρε το Eurogroup, ιδιαίτερα με τα πρόσθετα μέτρα γενναίας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, είναι μια ιστορική απόφαση, που βάζει την Ελλάδα στην αρχή μιας νέας περιόδου θετικότερης για τη χώρα. Η Ελλάδα από μέρος του προβλήματος αρχίζει να γίνεται μέρος των λύσεων. Η επόμενη μέρα, απαιτεί σοβαρότητα και δουλειά έτσι ώστε η ανάκαμψη της οικονομίας να μεταφερθεί βήμα —βήμα και στην καθημερινότητα των πολιτών.
Ερ. Η ΝΔ επιμένει πως πρόκειται για τέταρτο μνημόνιο. Τί απαντάτε;
Τα στελέχη της ΝΔ, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι με αυτά τα επιχειρήματα είναι παγκοσμίως σαν τη μύγα μες το γάλα. Κανείς στο παγκόσμιο τύπο, κανείς από τους διεθνείς ηγέτες, από τους ευρωπαίους ηγέτες, δεν μιλά για τέταρτο μνημόνιο. Συνιστώ στον κ. Μητσοτάκη που τα έχει χαμένα γιατί δεν του βγαίνει το σενάριο "να ρίξουμε αύριο τον Τσίπρα", να διαβάσει προσεκτικά τις δηλώσεις του κ. Γιούνκερ, του κ. Ντομπρόφσκις και της κ. Λαγκάρντ. Και οι τρεις ανήκουν στην πολιτική οικογένεια της δεξιάς και συγχαίρουν την Ελλάδα και τον Αλέξη Τσίπρα».
Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Κωνσταντίνος Τσιάρας
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : SOOC/MENELAOS MYRILLAS
Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Κωνσταντίνος Τσιάρας
Κ. Τσιάρας (ΝΔ): Πρόκειται για τέταρτο μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση και με σκληρή εποπτεία
Για ανακολουθία στις υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα προς τους πολίτες και στα αποτελέσματα της οικονομικής του πολιτικής, μίλησε στο Sputnik ο Κωνσταντίνος Τσιάρας, γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Είπε πως το Eurogroup δεν έφερε πραγματική ελάφρυνση του χρέους και πως η κοινωνία δεν μπορεί να είναι αισιόδοξοι καθώς έρχονται μέτρα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια και η χώρα παραμένει δεσμευμένη σε υψηλά πλεονάσματα μέχρι το 2022. Ο κ. Τσιάρας πρόσθεσε πως παραμένει η χώρα σε σκληρή εποπτεία που ουσιαστικά εκφράζεται μέσω ενός τέταρτου μνημονίου, με μέτρα αλλά χωρίς χρηματοδότηση.
Η δήλωση του Κ. Τσιάρα στο Sputnik:
«Μόνο ειρωνικά μπορεί να χαμογελά η ελληνική κοινωνία. Οι εξελίξεις δείχνουν ότι υπάρχει απόλυτη ανακολουθία σε σχέση με το τι πίστευε και εν πάσει περιπτώσει στο τι υποσχόταν στους Έλληνες πολίτες ο κ. Τσίπρας και συνολικά η κυβέρνηση. Δυστυχώς είμαστε σε μια εκ διαμέτρου αντίθετη πραγματικότητα από αυτή που μας είχαν υποσχεθεί. Η επιμήκυνση, δεν ήταν το ζητούμενο που είχε θέσει ως στόχο η κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα συζήτηση για πραγματική ελάφρυνση του χρέους δεν έχει γίνει και η ουσία είναι ότι ακόμη και σήμερα βρισκόμαστε σε μια πολύ διαφορετική κατάσταση από αυτή που διαφαινόταν το 2012 όταν ξεκίνησε η συζήτηση για το ελληνικό χρέος. Στην πραγματικότητα το μόνο που έχουμε, είναι η επιμήκυνση, τα μέτρα που πρόκειται να εφαρμοστούν τα επόμενα δυο χρονιά ενώ η χώρα είναι δεσμευμένη σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% μέχρι το 2022. Αντιλαμβάνεστε ότι όλα αυτά δεν δημιουργούν σε καμία περίπτωση αισιοδοξία για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας τους Έλληνες πολίτες.
Ερ. Στελέχη της κυβέρνησης αποδίδουν τη σκληρή κριτική της ΝΔ στο ότι δεν της βγήκε το σενάριο να «πέσει» η κυβέρνηση. Ποιο είναι το δικό σας σχόλιο;
Αυτή η κυβέρνηση, όσο μένει, τόσο μεγαλύτερη ζημιά κάνει στην ελληνική κοινωνία και βεβαίως στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Αυτή τη θέση, την εκφράζει η ΝΔ εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Και δεν νομίζω ότι χρειάζεται κανείς να την αμφισβητήσει μιας και μέσα από τα ίδια τα δεδομένα που αφορούν στην οικονομία και τα εθνικά ζητήματα, διαμορφώνονται συνθήκες οι οποίες βρίσκουν απολύτως αντίθετους όλους τους Έλληνες πολίτες, κάτι που εκφράζεται και από τις δημοσκοπήσεις του τελευταίου χρονικού διαστήματος. Το θέμα είναι ότι η οικονομία δεν φαίνεται να ανακάμπτει, η επιχειρηματικότητα οι επενδύσεις και η ανάπτυξη, δεν πρόκειται να ενισχυθούν. Εμείς πιστεύουμε σε μια εντελώς διαφορετική πολιτική η οποία δεν εκφράζεται από αυτή την κυβέρνηση.
Η αισιοδοξία της κυβέρνησης, δεν είναι παρά απλά και μόνο το αφήγημά της για να υποστηρίξει μια πολιτική που μας έφτασε εδώ που είμαστε σήμερα. Με την Ελλάδα να είναι ουραγός μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. με την Ελλάδα να βρίσκεται σε μια σκληρή εποπτεία που ουσιαστικά εκφράζεται μέσω ενός τετάρτου μνημονίου και με μια πραγματικότητα με μέτρα αλλά χωρίς λεφτά, και με μια Ελλάδα που μέσα από τις πολιτικές της, δεν μπορεί να ακολουθήσει το μοναδικό δρόμο που θα ενισχύσει την επιχειρηματικότητα θα φέρει επενδύσεις και θα υποστηρίξει ουσιαστικά την ανάπτυξη. Εμείς πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να κάνει κακό, εξακολουθεί να εμποδίζει την Ελλάδα να φύγει από αυτό το φαύλο κύκλο της ύφεσης και εξακολουθεί να δημιουργεί όλο και πιο ασφυκτικές συνθήκες για την ελληνική οικονομία».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : SOOC/ALEXANDROS MICHAILIDIS
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης
Π. Χρηστίδης (ΚΙΝ.ΑΛ): Η συμφωνία είναι κατώτερη των προσδοκιών
Κανείς δεν μπορεί να πανηγυρίζει για τη συμφωνία, δήλωσε στο Sputnik o εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης. Τόνισε πως δεν έγινε πράξη καμία από τις υποσχέσεις του Πρωθυπουργού για το χρέος και εκτίμησε ότι η ζωή των Ελλήνων θα γίνει εξαιρετικά δύσκολη λόγω των περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο.
Η δήλωση του Π. Χρηστίδη στο Sputnik:
«Δυστυχώς, η συμφωνία του χθεσινού Eurogroup είναι κατώτερη των προσδοκιών. Τα μέτρα που περιλαμβάνονται δεν αντιμετωπίζουν κανένα από τα καίρια προβλήματα του δημοσίου χρέους, καθώς κάθε συζήτηση για οριστική επίλυση μετατίθεται για μετά το 2030.
Ως τότε, τα υψηλότατα πρωτογενή πλεονάσματα, οι περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο καθώς και η δέσμευση του εθνικού μας πλούτου θα κάνουν την ζωή των Ελλήνων εξαιρετικά δύσκολη.
Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις συχνότατες επισκέψεις των θεσμών οδηγούν την χωρά σε μια νέα παρατεταμένη περίοδο ανασφάλειας.
Από όσα υποσχέθηκε ο κ. Τσιπρας για το χρέος, τίποτα δεν γίνεται πράξη. Κανείς δε μπορεί να πανηγυρίζει».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : SOOC/GEORGE VITSARAS
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος
Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ): Η αντιλαϊκή επίθεση θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, απαιτείται σύγκρουση με την πολιτική της κυβέρνησης
Η έξοδος από τα μνημόνια είχε ως προαπαιτούμενο μια νέα αντιλαϊκή επίθεση τόνισε στο Sputnik ο Νίκος Καραθανασόπουλος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Επεσήμανε τις επικείμενες μειώσεις στις συντάξεις και το αφορολόγητο αλλά και τη διατήρηση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για πολλά ακόμη χρόνια. Κάλεσε το λαό να έρθει σε σύγκρουση με αυτή την πολιτική και χαρακτήρισε άσφαιρη την κριτική της ΝΔ.
Ολόκληρη η δήλωση του Νίκου Καραθανασόπουλου στο Sputnik
«Τόσο το τυπικό κλείσιμο του μνημονίου, όσο και η νέα ρύθμιση για το χρέος, είχαν ως προαπαιτούμενος μια νέα αντιλαϊκή επίθεση, με τις μειώσεις στις συντάξεις και τη μείωση του αφορολόγητου. Η επίθεση αυτή θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια τόσο λόγω της διατήρησης υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το 2060, όσο και εξαιτίας της ενισχυμένης εποπτείας από την ΕΕ και τους υπολοίπους δανειστές. Έτσι λοιπόν η αντιλαϊκή επίθεση τόσο την περίοδο της κρίσης όσο και την περίοδο της ανάπτυξης θα συνεχιστεί για το λαό. Η έξοδος από τα μνημόνια και το τυπικό κλείσιμό τους βάζει πιο βαθιά το λαό σε αυτά. Ο λαός μπορεί να χαμογελάσει, —όπως είπε ο κ. Τζανακόπουλος, μόνο όταν συγκρουστεί με αυτή την πολιτική, με τους μονοπωλιακούς ομίλους και τους διεθνείς οργανισμούς που θωρακίζουν τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων όπως την ΕΕ, το ΔΝΤ, το ΝΑΤΟ ως στρατιωτικός βραχίονας, αλλά και με ριζική ανατροπή των συσχετισμών δυνάμεων προς όφελός του.
Ερ. Ποια η γνώμη σας για την κριτική που ασκεί η ΝΔ στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης;
Η κριτική της ΝΔ είναι άσφαιρη και αδιέξοδη. Προσπαθεί μέσα από αυτή την κριτική να συγκαλύψει τη συμφωνία της, με τις στρατηγικές επιλογές που υλοποιεί και η σημερινή κυβέρνηση, στρατηγικές επιλογές που άλλωστε την οδήγησαν να ψηφίσει τα προηγούμενα μνημόνια αλλά και αυτό το μνημόνιο μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ».
Ο εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ Θεόδωρος Τοσουνίδης
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : SOOC/NIKOS LIBERTAS
Ο εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ Θεόδωρος Τοσουνίδης
Θ. Τοσουνίδης (ΑΝΕΛ): Δικαιώθηκε ο Π. Καμμένος, η χώρα οδηγείται στη σταθερότητα
Απόλυτη δικαίωση για τις επιλογές του Πάνου Καμμένου, χαρακτήρισε τις αποφάσεις του Eurogroup o εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ, Θεόδωρος Τοσουνίδης. Είπε στο Sputnik δεν πέρασε σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης και τώρα η Ελλάδα θα σχεδιάζει επί τέλους το μέλλον μόνη της.
Ολόκληρη η δήλωση του Θ. Τοσουνίδη στο Sputnik:
«Είναι μια χαμογελαστή ημέρα για την Ελλάδα και τους Έλληνες και μια δικαίωση για τον ίδιο τον Πάνο Καμμένο. Από σήμερα ξεκινάει μια καινούρια νέα ελπιδοφόρα εποχή για την Ελλάδα. Επιτέλους, είμαστε έξω από τα μνημόνια, επιτέλους σχεδιάζουμε εμείς οι ίδιοι το μέλλον μας. Ο Π. Καμμένος, άντεξε τις πιέσεις, δικαιώθηκε γιατί οδήγησε τη χώρα στη σταθερότητα και στις σημερινές αποφάσεις του Eurogroup και δεν υπέκυψε. Το σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης που στηρίχθηκε σε ένα ψεύτικο δίλημμα δεν πέρασε.
Ερ. Η αντιπολιτευση δεν συμμερίζεται τη δική σας αισιοδοξία για το μέλλον της οικονομίας. Τι λέτε γι' αυτό;
Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι αυτοί που μας οδήγησαν στα μνημόνια. Αιδώς Αργείοι επιτέλους σιωπήστε. Ντροπή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Έρχεται άρση μονιμότητας στο δημόσιο; Ο Κασσελάκης ανέφερε για ασαφή αξιολόγηση αποδοτικότητας (Βίντεο

Είχε γίνει ερώτηση για το θέμα σε συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και είχε απαντήσει: Στην ζωή τίποτα δεν είναι μόνιμο” Play Video Μιλώντ...