Θέση στα τεκταινόμενα στην Κύπρο παίρνει το Ισραήλ με την αποστολή δυνάμεων του στην μεγαλόνησο για εναέριες και χερσαίες στρατιωτικές ασκήσεις.  Στο θέμα επεμβαίνει και η Αίγυπτος η οποία έθεσε το στόλο της σε ετοιμότητα για αναμενόμενες εξελίξεις στην Α.Μεσόγειο.

Με προσωπική εντολή του προέδρου της Αιγύπτου Αλ Σίσι, το αιγυπτιακό Ναυτικό με πολεμικά πλοία, υποβρύχια, το ελικοπτεροφόρo MISTRAL, πυραυλακάτους και φρεγάτες FREMM ακροβολίστηκαν δημιουργώντας «ασπίδα” στο τμήμα της ένωσης των ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδας.
Η οποιαδήποτε πιθανή τουρκική πρόκληση θα πέσει πάνω όμως στην κοινή ισραηλο-κυπριακή άσκηση και στην παρουσία και αιγυπτιακών μονάδων επιφανείας προκαλώντας οργή στην Άγκυρα.
Το κυπριακό υπουργείο άμυνας αναφέρει ότι από σήμερα θα πραγματοποιηθούν στρατιωτικές ασκήσεις μέσα στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ.
Οι ασκήσεις διεξάγονται εντός του FIR Λευκωσίας και σε μεγάλο τμήμα του χερσαίου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε αυτές συμμετέχουν επίγεια και εναέρια μέσα της Εθνικής Φρουράς και των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.

Στην περιοχή παρατηρείται συνωστισμός, καθώς τρεις μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, ως απάντηση των λεονταρισμών της Αγκύρας.
Έτσι για 5η συνεχή χρονιά, θα διεξαχθεί η μεγάλη πολυεθνική στρατιωτική άσκηση υπό την κωδική ονομασία ΝΕΜΕΣΙΣ.
Η συγκεκριμένη άσκηση θα γίνει εντός της κυπριακής ΑΟΖ με απεικόνιση πλατφόρμας εξόρυξης και με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού αεροναυτικών δυνάμεων με προσωπικό της Κυπριακής Δημοκρατίας, ξένων χωρών αλλά και ιδιωτικών εταιρειών.
Στο μεταξύ από την περασμένη Πέμπτη βρίσκεται σε εξέλιξη νότια και νοτιοδυτικά της Κύπρου πολυεθνική άσκηση του πολεμικού ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας.
Η Navtex που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία αναφέρει ότι οι ασκήσεις και η δέσμευση της μεγάλης σε έκταση περιοχής θα ολοκληρωθούν στις 20 Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι η Δευτέρα ξεκινά το ταξίδι του το γεωτρύπανο της Τουρκίας Πορθητής, για την πρώτη του γεώτρηση στην ανατολική Μεσόγειο και θα το συνοδεύουν τουρκικά πολεμικά πλοία.
Ισραήλ και Αίγυπτος έχουν στοχοποιήσει πλέον την Άγκυρα, η οποία θέλει να δημιουργήσει από το πουθενά δική της ΑΟΖ η οποία θα εμπλέκεται στα ενεργειακά σχέδια των δύο χωρών.
Νέα πρόκληση της Άγκυρας
Μέσα στην εβδομάδα και όχι σήμερα θα πλεύσει πιθανότατα στα ανοιχτά της Μεσογείου ο ‘Πορθητής’, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες ώρες, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται ο λόγος της πιθανής αναβολής της εξόδου του τουρκικού γεωτρύπανου, που οι πληροφορίες το ήθελαν να ξεκινά σήμερα τις γεωτρήσεις με ‘καπετάνιο’ μάλιστα τον ίδιο τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Τουρκία Μαρία Ζαχαράκη.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο ‘Πορθητής’ θα πραγματοποιήσει την πρώτη γεώτρηση στο οικόπεδο ‘Αλάνια-1’ και θα εργάζονται πάνω στην πλατφόρμα περισσότεροι από 200 Τούρκοι και ξένοι μηχανικοί και άλλο προσωπικό.
Το κλίμα πάντως στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ιδιαίτερα τεταμένο και, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της ‘Γενί Σαφάκ’, τουρκικά F-16 παρεμπόδισαν βρετανικά μαχητικά, τα οποία πετούσαν κοντά στο ερευνητικό πλοίο ‘Μπαρμπαρός’ που βρίσκεται ανοιχτά της Μόρφου στα Κατεχόμενα.
Δεν αναφέρεται από πού απογειώθηκαν τα βρετανικά αεροσκάφη, παρά μόνο ότι ο τουρκικός στρατός είναι σε επαγρύπνηση στην περιοχή και δεν αφήνουν τίποτα και κανέναν να πλησιάζει το ‘Μπαρμπαρός’ και τον τουρκικό πολεμικό στόλο που το συνοδεύει. Τα βρετανικά μαχητικά απομακρύνθηκαν από την περιοχή μετά την τουρκική παρέμβαση.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «το πλοίο σεισμικών ερευνών ‘Barbaros Hayrettin Paşa’ συνεχίζει να ‘ενοχλεί’ ορισμένες δυνάμεις στην περιοχή, και πρώτα από όλα την Ελλάδα».